4. Makarna kaynayan suya azar azar atılır. Su tekrar kaynamaya başlayınca ısı azaltılır ve fokurdamaya bırakılır. Bu kurala içi dolgulu makarnalar hariç tutulur, bu tip makarnalar suyun kaynama hareketiyle açılmasına engel olmak için kaynama noktasından birkaç dakika önce suya atılır.
9- Makarnayı suyu tamamen akana kadar süzmek gerekir
Tam aksine makarnayı süzerken biraz sulu bırakmak gerekir. Özellikle de sonrasında sosla karıştıracaksanız. Zira makarna suyundaki nişasta sayesinde hem sosun kıvamı artar hem de sosla makarnanın bağlanması kolaylaşır.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır. Nişasta içeren bu su makarna sosuna kıvam ve lezzet verir, kolayca nüfuz etmesini sağlar. Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Bunu önlemek için, fırına koymadan önce makarnanın sosla iyice kaplandığından emin olun. Sıcak makarnayı bir termosta saklayın. Bu, öğle veya akşam yemeklerini paketlemek için harikadır. Ayrıca, tam bir parti yerine bir veya iki kişi için makarnayı sıcak tutmak için de uygundur.
Su iyice kaynamadan makarnaları suya koyarsanız makarnanız daha hamur bir forma girer bu da makarnanın lezzetini bozar.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz. Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır.
Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunuz o şekilde kaynamadan makarnalarınızı ilave etmeyin. Suyu ocağa aldığınızda hafif ısınmaya başladığında mutlaka tuzunu da ekleyin. 1 paket makarna için 1 tatlı kaşığı dolusu tuz yeterli olacaktır.
Makarna da pişirmeden önce yenmemesi gereken gıdalar arasında yer alır. Makarna pişirmeden önce yıkandığında içindeki nişasta açığa çıkar ve makarnanın tadının bozulmasına sebep olur.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Bu yöntemde ilk versiyonun aksine makarna süzgeci tencere ile birlikte kullanılır. Makarna süzme aşamasında süzgeç, tencerenin üzerine koyulur. Süzgeç tencerenin içerisine oturtulduktan sonra tencerenin içerisindeki su lavaboya boşaltılır. Böylece hem makarna tencerenin içerisinde kalmış hem de su boşaltılmış olur.
Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır.
Özellikle nemli ortamlar makarnanın bozulma süresini hızlandıracaktır. Bu sebeple makarnanın serin ve kuru ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Pişmemiş makarna buzdolabında 1 yıl, buzlukta 2 yıl kadar saklanabilir. Ancak pişmemiş makarnayı buzlukta saklamak çok uygun bir alternatif değildir.
Makarnayı yeniden ısıtmak, onu kesinlikle çok daha 'dirençli bir nişasta' haline getiriyor. Bu olağandışı bir sonuç ve daha önce hiç ölçmediğimiz türden. Benzer bir durum pirinçte de görülmüş. Pirinci soğumaya bırakmanın, onu dirençli nişasta haline getirdiği ve kalori miktarını yüzde 50 kadar azalttığı bulunmuş.
Susan Richardson liderliğindeki araştırma ekibi, tuzun makarna piştikten sonra eklenmesi gerektiğini belirtiyor. Üniversiteden yapılan açıklamada, "Tencerenin kapağını kapatmazsanız, klorlu ve iyotlu bileşiklerin kaçmasını sağlarsınız. Makarnayı süzmek de kirleticilerin büyük kısmını giderir" ifadeleri yer aldı.
Tıpkı pilavda yaptığımız gibi tenceredeki makarnanın üzerine bir miktar su koyuyoruz. Mümkünse suyun sıcak olmasına özen gösteriyoruz. Tencerenin kapağını bir güzel kapatıp kısık ateşte suyun buharlaşmasını, makarnaların yumuşacık olmasını bekliyoruz.
Sade 1 porsiyon makarna kaç kalori diye düşünenler makarnanın porsiyonunu dikkate almalıdır. 190 gramlık bir tabak sade makarnada 229 kalori vardır. 4 kaşık makarna kaç kalori diye merak edenlere 120 kalori içerdiğini söyleyebiliriz. Zira 25 gramlık bir kaşık sade makarna, yaklaşık 30 kaloridir.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
Makarna içeriğindeki yüksek oranda karbonhidrat nedeniyle kilo aldırma potansiyeli yüksek besinlerden biri. Ancak porsiyon kontrolü yapılarak tüketildiğinde ve sağlıklı bir şekilde hazırlandığında kendisi kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye dahi yardımcı olabiliyor.
4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Eğer makarnayı sıkışık bir şekilde haşlanılırsa makarna suyu tencereden ocağın içine taşar. Makarnaya lezzet vermek ve makarnanın sosunu daha kolay çekebilmesi için suyuna tuz eklenmelidir. Eğer tencereye bol su konulursa ve makarna pişerken sık karıştırılırsa makarnalar birbirine yapışmadan pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri