Suyu çok iyi kaynatmadan makarnaları tencereye atmamalısınız. Makarnaların birbirine yapışmamasını engellemenin en doğru yolu suya attıktan sonra ilk 30 saniye metal olmayan tahta bir kaşıkla sık sık karıştırmaktır. Sonrasında 3 dakikada bir karıştırabilirsiniz.
Su yüksekliği tencerenin 3/4'ünü geçmemelidir. Fazla su doldurulursa kaynadığı zaman tencereden taşar, az suda ise makarna iyi pişmez ve tencerenin dibine yapışabilir. Makarna bol tuzlu suda haşlanmalıdır. Tuzu baştan değil, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde eklemek gerekir.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
İlgili 41 soru bulundu
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
Tuz, makarnanın daha lezzetli olmasını sağlar.Tuzsuz makarna haşlarsanız lezzeti yerinde olmayacaktır. Makarna suyuna yağ koymamanızı öneririz. Çünkü yağ ilave edilen durumlarda makarnaların yüzeyi yağlanıyor ve sosu içine tam olarak çekemiyor.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarnamızı ilave edelim. Makarnanın haşlama suyundan 2 kepçe kadar ilave edelim karıştıralım. Limon suyu ve kabuk rendesini ekleyin. Karabiber ve sıvı kremayı ekleyelim.
İkiye kırılmış makarna eklenip, üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edilir (5 veya 5,5 su bardağı kadar). Arada bir karıştırarak, makarna yumuşayana kadar pişirilir. Kapağı kapatılıp, 10 dakika dinlendirilip servis edilir.
Makarna İçin Malzemeler :
1/2 paket makarna (250 gr) 8 su bardağı su. 1 silme yemek kaşığı tuz. 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız makarna soslarını makarna haşlanırken pişirip, makarna süzüldükten hemen sonra üzerine dökün ve karıştırın.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır.
Bu yüzden, bu kadar ferahlatıcı ve sağlıklı bir yemeği çok ağır yapmak istemiyoruz. Hala gram konusunda net değilseniz, normal büyüklükte bir bardak suyu bir metre olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak makarna iki kişiye karşılık gelir.
Öncelikle tencereye sıvı yağ baharatlar ve doğranmış sarımsaklar ilave edilip 5 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Sonra salça eklenip 5 dakika daha kavrulur. Sonra istenilen makarna eklenip 5 dakika daha kavrulup suyu eklenerek kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra orta ateşte 15, 20 dakika pişirilir.
Bir tavada hafifçe kızdığınız zeytinyağına önce sarımsakları, sonra da salçayı ekleyip kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç yemek kşaığı salçalı sosunuza ekleyin, hafif yoğun bir kıvam elde etmelisiniz. Haşlanmış makarnalarınızı süzün ve sosunuzu üzerine ekleyip karıştırın. Makarnanız servise hazır.
Makarna da pişirmeden önce yenmemesi gereken gıdalar arasında yer alır. Makarna pişirmeden önce yıkandığında içindeki nişasta açığa çıkar ve makarnanın tadının bozulmasına sebep olur.
Ev Yapımı Makarna (Elde Kesim) Tarifi İçin Malzemeler
3 adet yumurta. 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tuz. 2 buçuk su bardağı un.
Doğrusu: Kaynayan suya tuz eklemek aslında tam tersi etkiyi yaratır ve kaynama derecesini yükseltir. Kısacası tuz makarnaya lezzet vermek için eklenmeli, onun pişmesini hızlandırmak için değil.
Makarna suyu iyice kaynadıktan sonra tuzu eklenmelidir. Pişen makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu aynı zamanda lezzetini azaltır. Makarnayı haşladığınız suyu sos yapımında kullanabilirsiniz. Uzun ve yuvarlak makarnalarda salçalı ve domatesli sosları tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri