Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Sirke ve Karbonat Karışımı
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Eğer doğal bir temizlik hedefliyorsanız bir bez içerisinde limon suyu veya sirke dökerek çeliği silmelisiniz. Bebek yağı ya da zeytinyağı da çeliğin parlatılmasını sağlayacaktır. Uygulama aşamasında bebek yağını az bir miktar kuru beze döküp çeliği silin ve birkaç dakika bekledikten sonra kağıt havlu ile silin.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Sirke ve karbonat ikilisini bir kaba ekleyin. Macun kıvamını alan karışımı bir sünger ya da bez yardımıyla çaydanlığın dış yüzeyine uygulayın. Eğer çaydanlığınızın rengi çok soluk ya da lekeleri çok fazlaysa bu karışımı bir süre çaydanlık üzerinde bekletin.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
Çaydanlığın içinde oluşan kireci temizlemek
Çaydanlığın içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun ve çaydanlığı su ile doldurun. Limon tuzu çaydanlığın içinde oluşan kireç ve sarartıyı temizlemek için yeterli olacaktır. Ardından çaydanlığın içindeki suyu 15 dakika kadar kaynatıp, güzelce durulayın.
Nihale, özellikle mutfakta kullanılan, sıcak eşyaların konulduğu zemine zarar vermesini önleyen mutfak gereçleridir.
çaydanlık içindeki basıncın yükseldiğinin habercisidir. çaydanlıkta ocağa temas eden, görece daha büyük su haznesinin üst taraflarına küçük bir delik açılmasıyla bu sorun kökten çözülebilir. bazı çaydanlıklarda böyle bir delik, üretim sırasında özellikle açılır.
Çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) içeren konsantre dezenfektanlar paslanmaz çeliğe zarar verebilirler. Ayrıca, seyreltik (sulan- dırılmış) ürünler yüzeyle çok uzun süre temas halinde bırakıldığında veya iyice durulanmadığında paslanmaz çeliğin paslanmasına yol açabilirler.
Basit Temizlik
Genellikle deterjanlı veya deterjansız ılık su yeterlidir. Sırada, tipik ev temizleyicileri gibi hafif çizilmez aşındırıcı tozlar var. Bunlar ılık su, kıllı fırçalar, paslanmaz çelik fırçalar, süngerler veya temiz bezlerle kullanılabilir.
1.Çelik takıları temizlerken kullanacağınız yöntemlerden ilki; su ve bulaşık deterjanı kullanarak bir sünger yardımıyla takınızı yumuşakça temizlemenizdir. Ardından temiz kuru bir bezle fazla nemi alıp takılarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı kadar sirke ile bir çay kaşığı karbonatı bir tencere ya da çaydanlığa koyup çelik yüzüğünüzü bu karışımda kaynatıp durulamanız parlaması için yeterli. Gördüğünüz gibi çelik yüzük nasıl parlatılır sorusunun yanıtı hem çok hesaplı hem de son derece pratik.
Limon, sirke ve karbonat, yüksek asit içermeleri sebebiyle lekelere karşı savaşmada tek başlarına bile oldukça etkilidirler.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Normal çeliğin içinde bulunan demir zaman içinde havada bulunan oksijen ile tepkimeye girerek pas oluşturur. Yüzeyde oluşan pas aktiftir ve daha fazla pas oluşmasına sebep olur. Paslanmaz çelik paslanmaya, lekelenmeye ve yıpranmaya karşı hayli dirençli bir çelik türüdür.
Beyaz sirke paslanmaz çeliği temizleme ve parlatma gücüne sahiptir. Beyaz sirke ile nemlendirilmiş bir sünger alın, ardından durulamadan önce lavaboyu ovalayın. Ayrıca lavaboya kabartma tozu dökebilir, ardından üzerine beyaz sirke püskürtebilirsiniz. Birkaç dakika bekletin, ardından ılık suyla durulayın.
Çeliğin yapılması için Demir ve karbonun birleşmesi gerekir. Yüksek fırınlarda üretilen demire, birtakım işlemlerle gereken karbonun katılmasıyla ya da çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar ergitilmesiyle çelik yapılır.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Parlatmak istediğiniz eşyanız için bir kap seçin. Kabın içine 1 yemek kaşığı amonyak dökün ve eşyayı içine yerleştirin. Üzerine ılık su ekleyin ve 30 dakika bekleyin. Ardından eşyaları sudan geçirerek nemli bezle kurulayın.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri