Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz. Durum buğdayından elde edilen irmik unu, İtalya'da profesyonel makarna üretiminde kullanılması yasayla kesinleştirilmiş bir ürün.
İrmik Unu İle Hazırlanan Hamurlar
İrmik unu ya da diğer ismiyle durum buğdayı unu, İtalyan mutfağının ve makarna imalatının çok önemli bir parçasıdır. Sarı renge sahip, çok daha yoğun ve çok daha zengin bir lezzettedir. Protein kalitesi yüksek olan bu un ile hazırlanan hamur sayesinde klasik makarna hamuru elde edilir.
Sert buğday unuyla, ekmek unuyla da oldukça lezzetli oluyor. Protein oranı yüksek olması yeterli bu lezzeti yakalamak için.
İlgili 28 soru bulundu
Taze makarna hamuru yapımında mutlaka yumurta kullanılır. Ortaya çıkan hamur daha doyurucu, besleyicidir. Kuru makarna durum buğdayı veya irmikle yapılırken taze makarnada 'İtalyan tipi 00' diye adlandırılan ince un çeşidi kullanılır.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
*İrmik unu makarnalık buğdaydan öğütülen bir un çeşididir. Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Ev Yapımı Makarna (Elde Kesim) Tarifi İçin Malzemeler
3 adet yumurta. 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tuz. 2 buçuk su bardağı un.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Genellikle irmik veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.
Makarna sanayi açısından en önemli sorun, makarna yapımına uygun yüksek kalitede buğday bulunmamasıdır. Kaliteye önem veren makarna sanayicileri; protein miktarı yüksek, protein kalitesi iyi, renk bakımından yeterli ve pişme kalitesi uygun çeşitler istemektedir[4].
Sert, yüksek proteinli buğday çeşitlerinden yapılan unlara güçlü un denir. Daha yüksek glüten içeriklerine sahiptirler. Daha yumuşak, düşük proteinli buğdaylardan yapılan unlara zayıf un denir ve glüten daha düşüktür.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Makarnayı yapacağınız tencere uygun büyüklükte olmalıdır. Suyun yüksekliğinin tencerenin 3/4'ünü geçmemesine dikkat etmelisiniz. Makarnayı bol tuzlu suda haşlamalısınız. Kaynama noktasını yükselterek süreyi uzatmamak için tuzu, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak kadar ekleyebilirsiniz.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
Glütensiz ya da düşük glütenli unlarla makarna yapılmaz diye bir kural yok elbette ancak ne kadar glüten o kadar esneyen bir hamur diyebiliriz. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz. Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız.
Kaynayan suya atılan makarnalar, suyunu çekene kadar demlendirilerek pişirilir. Makarnaların birbirlerine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri