Makarnalık buğdayların rengi koyu esmer, kehribar olduğu halde, ekmeklik buğdaylar daha ziyade beyaz, sarı gibi açık renkli olurlar. Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir.
Makarna sanayi açısından en önemli sorun, makarna yapımına uygun yüksek kalitede buğday bulunmamasıdır. Kaliteye önem veren makarna sanayicileri; protein miktarı yüksek, protein kalitesi iyi, renk bakımından yeterli ve pişme kalitesi uygun çeşitler istemektedir[4].
Durum buğdayı makarna için ideal hammaddedir, ancak yumuşak buğdaydan elde edilen ekmek unları alternatif olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.
dayanıklılığı iyi, yatmaya dayanıklılığı yüksek, Kılçıklı ve beyaz başaklı, Orta boylu ve sağlam saplı, Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir. 1000 tane ağırlığı 30 – 42 gr'dır. SDS Sedim değeri 30 - 46 ml'dir. makarnalık kalitesi çok iyi bir çeşittir.
İlgili 35 soru bulundu
Göller bölgesi dolayısıyla İlimiz kaliteli makarnalık buğday üretimi için oldukça uygun bir ekolojiye sahiptir. Dumlupınar çeşidi; orta erkenci, kışa dayanıklı, kılçıklı, kahverengi başaklı, dane görünümü kehribar camsı olup bitkinin 115-125 cm (kılçık ucu hariç) kadar boylanabilmektedir. Sap verimi yüksektir.
Makarnalık buğdayların rengi koyu esmer, kehribar olduğu halde, ekmeklik buğdaylar daha ziyade beyaz, sarı gibi açık renkli olurlar. Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir.
Dünya ve ülkemiz tarımında çok önemli bir yere sahip olan makarnalık buğday (Triticum durum Desf.), makarna ve bulgur sanayisinin hammaddesini oluşturmaktadır.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Sarı un, ismini üretildiği sarı renkli buğdaylardan almaktadır. Bir diğer adı ise durum buğday unudur. Ve bu un türü normal buğday ununa göre çok daha yüksek protein ve besin değerlerine sahiptir. Bir diğer adı durum buğday unu olan sarı buğday unu, lezzet olarak diğer unlardan bir adım öndedir.
100 ton buğdaydan yaklaşık olarak 75 ton un , 20 ton kepek ve 5 ton kırık buğday+ toz elde edilebilmektedir.
Şu anda yürürlükte olan 0,55 kepek oranında un, 100 kilogram buğdaydan alınan 68 kilogram unla üretiliyor.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Fertil sapların ortalama başakta tane sayıları 19.54-36.02 adet arasında değişmektedir. En fazla başakta tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27.01 adet ile 1. kardeş izlemiştir. En az başakta tane sayısı ise, 3. kardeşten elde edilmiştir.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Siyez Buğdayının Faydaları:
Diğer buğday türlerine göre zengin flavanoidler, fenolik bileşikler, tokoforeller ve karotenodiler içerir, protein değeri ve toplam antioksidan kapasitesi daha fazladır. Toplam protein değeri ve aminoasit kompozisyonu incelendiğinde; lisin aminoasiti ve glutamik asit değeri daha yüksektir.
Bir kaba alınan arpalar yıkandıktan sonra içinde bir miktar su kalacak şekilde ağzı kapalı olarak 7-8 saat bekletilir. Ardından kabın içindeki suyu dökerek, arpaları geniş bir tepsiye koyduktan sonra nemli kalacak şekilde sulandırılır. İki gün içerisinde arpaların çimlendiğini göreceksiniz.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
toprak verimliliği ve yağış durumuna göre 200-400 kg arasında verim alınabilmektedir. Yüksek yağışlı ve sulanan alanlarda yatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri