Makarnalık buğdayların rengi koyu esmer, kehribar olduğu halde, ekmeklik buğdaylar daha ziyade beyaz, sarı gibi açık renkli olurlar. Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir.
dayanıklılığı iyi, yatmaya dayanıklılığı yüksek, Kılçıklı ve beyaz başaklı, Orta boylu ve sağlam saplı, Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir. 1000 tane ağırlığı 30 – 42 gr'dır.
*Durum buğdayı: Makarna, bulgur ve irmik üretiminde kullanılan buğday türüdür[15]. *Topbaş buğday: T. durum ssp. duro-compactum çeşidi olan makarnalık buğdaydır[16].
Durum buğdayı, makarnaların yapımında kullanılan bir buğday türüdür. Bu buğday türü, protein oranı yüksek olduğu için daha sert ve dayanıklıdır. Bu nedenle, durum buğday unu daha kaliteli bir un türü olarak kabul edilir.
Makarnalık buğdayın dengeli protein/nişasta oranı ve özel gluten özellikleri onu makarna için ideal seçim haline getirse de, giderek daha fazla makarna fabrikası yumuşak buğdaydan normal ekmek ununa yöneliyor. Ekmek unu, düşük maliyetli bir alternatiftir ve ayrıca buğday pazarında daha yaygın olarak bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Göller bölgesi dolayısıyla İlimiz kaliteli makarnalık buğday üretimi için oldukça uygun bir ekolojiye sahiptir. Dumlupınar çeşidi; orta erkenci, kışa dayanıklı, kılçıklı, kahverengi başaklı, dane görünümü kehribar camsı olup bitkinin 115-125 cm (kılçık ucu hariç) kadar boylanabilmektedir. Sap verimi yüksektir.
Bulgur üretiminde esas olarak sert, makarnalık buğdaylar tercih edilmektedir. Ancak bu buğdayların bulunmadığı durumlarda yumuşak buğdaylar da bu amaçla kullanılmaktadır.
Tanede renkle protein miktarı arasında bir ilişki vardır. genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Makarnalık buğdayların rengi koyu esmer, kehribar olduğu halde, ekmeklik buğdaylar daha ziyade beyaz, sarı gibi açık renkli olurlar. Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir.
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada %38'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır.
Makarnalık buğday için ise Seydişehir–Beyşehir–Akşehir bölgesinde yetiştirilen makarnalık buğdayların düşük kalite değerlerine sahip oldukları tespit edilmiştir.
1. Verim Potansiyeli, 300-350 mm yağış alan yerlerde 220-300 kg/da, 350-400 mm yağış alan yerlerde 300-370 kg/da, 2. Sulamalı şartlarda verim potansiyeli 350- 750 kg/da' a kadar çıkmaktadır.
Sert-kırmızı camsı taneli olup, 1000 tane ağırlığı 40-44 gr'dır. Tanelerde karın yarığı derin olup, karın yanakları keskindir ve tanenin sırtı yüksektir. Kışlık bir çeşit olup, soğuğa dayanıklıdır. Ancak kurağa dayanıklılığı azdır.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı.
ALBAYRAK sahil kuşağı hariç, Türkiye'nin tüm kıraç arazilerinde rahatlıkla ekilebilir. Kuraklığa dayanıklı olan ALBAYRAK Ekmeklik Buğday çeşidinin kıraç alanlardaki verimi ve kalitesi yüksektir.
Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
“AMBARLARA KONAN BUĞDAY, 100 YILDA SADECE YÜZDE 5 BOZULUYOR”
Killi kireç taşından oluşan ambarların özelliği nemi emmesidir. Yaz kış ambarlardaki ısı derecesi 13 ila 17 derece arasındadır. Bu nedenle de içine konan buğday 100 yılda, sadece yüze 5 bozularak unlanmaktadır.
Gıda sanayiinde buğday kalite kriteri olarak yaygın kullanılan fiziksel tane özellikleri; hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane sertliği, tane iriliği, tane rengi, yabancı tane miktarı, un verimi ve irmik verimidir.
Buğdayın un verimi ile doğrusal bir ilişkisi vardır. Tanenin şekli, büyüklüğü, sert veya yumuşak olması gibi pek çok faktör hektolitre ağırlığını etkiler. Laboratuarımızda klasik bir yöntem olan 1 litre hacmindeki ürünün ağırlığı tartılarak 100 ile çarpılması sonucunda da hektolitre ağırlığı tespiti yapılmaktadır.
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
Not: Siyez buğdayından bulgur yapılması randımanı hammadde ve mamul kalitesine göre % 30 ile 60 arasıdır. Yani 100 Kg siyez buğdayından ortalama 45 kg siyez bulguru yapılabilmektedir.
Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri