Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.
Makarna, diğer tahıl ürünleri gibi hem vücuda karbonhidrat sağlar, hem de bir protein kaynağıdır.
Bilindiği gibi makarnanın klasik hammaddesi Triticum Durum dediğimiz makarnalık buğdaydır. Makar- nalık buğdayın dünya tarımındaki yerini sap- tamak için tahıl üretimine kısaca değinmek yararlıdır. Dünya nüfusunun % 60'ının açlığını gidermekte olan tahıl üretimi 1977 istatistik- lerine göre 1.375 milyon tondur (1).
Sade makarna üretiminde yalnızca irmik ve su kullanılmaktadır. "Yumurtalı" olarak belirtilen makarnaların dışında hiçbir makarnanın üretiminde yumurta kullanılmaz. Çeşnili ve vitaminli makarnalarda ise sebze, sos, vitamin vs kullanılabilmektedir.
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır.
Domates bazlı soslar, bunların günümüzde de en popülerleri arasında yer almaya devam etmektedir. İtalyanların "pasta" olarak andığı makarna sözcüğünün kökeni ise macaroni sözcüğüne dayanmaktadır. Bu sözcük, 18'inci yüzyılda her türlü makarna çeşidini adlandırmakta kullanılmaktadır.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
- Makarna hazmı kolaylaştırır. - Makarna kolesterolden kaynaklanan pek çok hastalığın da düşmanı olarak görülür. - Bol miktarda aminoasit ve protein içeren makarna kişilerin kemik yapısını da güçlendirir. - Makarna tüketimi cilt sağlığına iyi gelmektedir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Makarna'nın icadı hakkında net tarih bilinmese de makarnanın gelişimi kaynaklarda yer alır. 1292 yılında ünlü gezgin Marco Polo Çin'i ziyaret ettiği esnada makarnayı görmüş ve İtalya'ya döndüğünde tarif etmiştir. Bu tarif sonrasında İtalya'da spagetti makarna yapılmaya başlamıştır.
Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedeni de üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır.
Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır. Vücudumuzda üretilmeyen ancak yiyeceklerle mutlaka almamız gereken amino asitlerden çoğunu içerir. Özellikle kepekli makarna içerdiği lif ve besleyiciliği açısından daha zengindir.
Makarna yemek hazmı kolaylaştırıyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak cildin güzelleşmesini sağlıyor. Kabızlık sorununun giderilmesine yardımcı oluyor. Metabolizmada hemen enerjiye dönüşüyor ve vücuda enerji sağlıyor.
Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.
En İyi Cevaplar
Barilla, Pastavilla, Arbella. Tabiki bu kişinin damak zevkine göre değişir lakin deneyimler ve damak zevkime göre bu markalar daha kaliteli diye düşünüyorum.
Bunlar spagetti, linguini, fettucini, tortellini, penne, fusilli, farfelle gibi türlerdir.
Makarnanın %80'lik kısmı karbonhidrattan oluşmaktadır. Geriye kalan %20'lik kısmın 'i protein, %5'i ise yağ içermektedir.
Bu vitamin ve mineraller; A, B1 ve B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum olup proteinlerle birlikte makarna içeriği oluşturmaktadırlar.1 Makarna, yavaş sindirilen ve dolayısıyla glisemik indeksi düşük kompleks bir karbonhidrat yapı içermektedir.
Makarna hayvansal gida mi? Makarna bitkisel bir üründür. İçeriğinde aynı zamanda Karbonhidrat vardır.
Makarnanın duvara yapışması yüzeyindeki nişastanın bir nevi yapıştırıcı vazifesi görmesiyle alakalıdır. Gereğinden fazla da pişirseniz, az da pişirseniz o makarna o duvara yapışacaktır. Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği'nin sunduğu önerinin ardından 1997 yılındaki toplantıda 25 Ekim, Dünya Makarna Günü olarak kabul edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri