Görüşme ya problemli kişi ile ya da onun bir yakını ile, bu konuda deneyimi olan bir yetişkinin amaçlı, planlı, hazırlıklı bir şekilde görüşüp konuşmasıdır. Bilgi toplama veya bilgi verme, 2- Teşhis ve tedavi amacıyla yapılır.
Görüşmenin temel işlevi, bireyin kendisini ve sorununu daha iyi tanımasına, yaşamını etkileyen konularda etkili kararlar verebilmesinde, çevresini daha iyi organize edebilmesine, insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesine ve sorunlarını çözebilmesine yardım etmektir.
Görüşme, •önceden belirlenmiş bir amaç için yapılan, •en az iki kişi arasında sürdürülen, •soru sorma-yanıtlama sürecine dayalı, karşılıklı, etkileşimli, sürekli ve dinamik bir sözlü iletişim yoluyla veri elde etme tekniğidir.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
Görüşme, amacı bilgi toplamak olan bir sohbettir (Berg ve Lune, 2015. Başka bir ifade ile görüşme, araştırmaya dahil edilen bireylerin bir konu ya da durum hakkında duygu ve düşüncelerinin anlaşılması etkinliğidir (Karataş, 2017).
İlgili 28 soru bulundu
Görüşme Yönteminin Güçlü Yönleri
Bu yöntemin güçlü yönleri; esneklik, yanıt oranı, sözel olmayan davranış, ortam üzerindeki kontrol, soru sırası, anlık tepki, veri kaynağının teyit edilmesi, tamlık ve derinlemesine bilgi olarak sıralanabilir.
1. GEZİ Okul ve sınıf içinde yapılan çalışmaları tamamlamak, yaşamla bağlantısını kurmak ve bilişsel, duyuşsal ve devinimsel alandaki davranışları kazandırmak için kullanılan bir tekniktir. Öğrencilere somut yaşantılar geçirerek kalıcı öğrenmeleri sağlamak için kullanılır.
Motivasyonel görüşme bir grup teknikten çok bir iletişim yöntemidir. MG'nin temel odağı değişim için kişinin içsel motivasyonunu ortaya çıkarmak ve ambivalansı inceleme ve çözüm üzerine odaklanmaktır (Miller & Rollnick, 2009). MG, dünyada giderek yaygınlaşan bir yöntemdir.
Özet: Görüşme nitel araştırmalarda sık tercih edilen, sosyal gerçekliği ortaya çıkarmada derinlemesine araştırma yapmak için kullanılan bir veri toplama tekniğidir. Görüşülen kişiler ile yüz yüze veri toplamak araştırmanın derinliğini artıran bir faktördür.
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Görüşme Formu Görüşme formu görüşmecinin uyması gereken önemli kuralları hatırlatıcı, görüş- me sorularını belli bir sırada içeren ve gerektiğinde kayıt işlerini de kolaylaştıracak biçimde hazırlanmış bir listedir (Karasar, 2005).
Yapıtlı Görüşme
Soruları ve uygulanması önceden düşünülerek hazırlanmış ve standart işlem yollarına bağlı kalınarak uygulanan bir görüşme türüdür. Görüşmeci; önceden hazırlanan açıklamalara aynen uymak, görüşme sırasında belli işleri sıra ile yapmak ve kaydetmek zorundadır.
Bir randevunuza gelemeyeceğiniz durumda, psikolojik danışmanınıza önceden haber vermeniz beklenir. Ön görüşmenin amacı, verilebilecek en uygun yardımı sizinle birlikte kararlaştırmaktır. Ön görüşme, tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir, fakat psikolojik danışma sürecinin önemli bir parçasıdır.
Bireysel görüşmeler, kişiyi zorlayan her türlü yaşamsal sorunun danışan ile birlikte çözümlenmesi sürecidir. Bireysel görüşmeler yoluyla öğrencinin kişisel, sosyal ve akademik olarak içinde bulunduğu zor koşullarla baş etme becerileri geliştirilmeye çalışılır.
Motivasyonel görüşme tekniği davranış değişikliği yaratmak amacıyla danışan odaklı, direktif bir danışmanlık biçimidir. Temel hedefi ambivalansı (ikilemi) keşfetmek ve çözmektir. Bu yöntem özellikle değişim için isteksiz olan veya ambivalan olan kişilerde kullanışlı bir yöntemdir.
Motivasyon konuşmacısı, profesyonel hatip ve konuşmacıdır. İzleyicileri motive etmeye veya ilham vermeye yönelik konuşmalar yapar.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Alanında uzman birinin bir konu hakkında, duygu ve düşüncelerini açıklamak, öğretmek amacıyla yaptığı hazırlıklı konuşmaya konferans denir. Alanında uzman birinin bir konu hakkında, duygu ve düşüncelerini açıklamak, öğretmek amacıyla yaptığı hazırlıklı konuşmaya konferans denir.
Serbest mülâkat
Bu tür görüşmelerde görüşmecinin adaya soracağı sorular sınırlandırılmamıştır. Görülmeci ihtiyaca göre uygun gördüğü soruları yöneltir. Bu tür mülâkatların adayların eşit değerlendirilmemesi veya sınırlı şekilde (bazı konulara odaklanarak) değerlendirilmesi gibi dezavantajları vardır.
Gözlem Listeleri
Gözlemcinin dikkatini gözlenebilir, belirli kişilik özelliklerine ve davranışlara yöneltmek amacıyla hazırlanmış olan, gözlemlerin kaydedilmesinde kullanılan araçlardır.
Durumsal Mülakat
Oldukça yapılandırılmış bir şekilde varsayımsal durumlar örneklenerek adaydan bu durumlarda nasıl davranacağına ilişkin bilgiler almayı amaçlayan görüşme formatıdır. Görüşmeci her adayın cevaplarını puanlamak ve değerlendirmek için örnek cevaplardan oluşan puantaj tabloları kullanabilir.
Araştırma sorusu araştırmacının anlamak, açıklamak istediği; “görüşme soruları bu anlayışa ulaşmak için katılımcılara yönelttiği sorulardır” (Maxwell, 2013, s. 103).
Kalıplı Görüşme: Kalıplı görüşmeye görüşmecinin yargılarının tutarlılığı ve doğruluğu tartışmalarıyla ilişkili olarak önem verilmektedir. Bu tür görüşme yönteminin maksadı, standartlaştırılmış soruların kullanımı aracılığı ile adaylar hakkında bilgiler elde etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri