Turp, glisemik indeksi düşük bir bitkidir. Bu nedenle kan şekerini yükseltmez. İnsülin direncine karşı kalkan görevi görür. Turpun içerisinde kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunan glukozinolat ve izotiyosiyanat bileşikleri bulunur.
Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turp, antioksidan içeriği açısından ise kırmızı turp tercih edilmelidir. Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Kalbi korur: Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kırmızı turpta folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur.
İlgili 18 soru bulundu
Diyabet Riskini Azaltabilir
Turp, glisemik indeksi düşük bir bitkidir. Bu nedenle kan şekerini yükseltmez. İnsülin direncine karşı kalkan görevi görür. Turpun içerisinde kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunan glukozinolat ve izotiyosiyanat bileşikleri bulunur.
Turp, glisemik indeksi düşük kan şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
Kırmızı turp karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım ediyor. Gaz şikayeti olan kişilere fayda sağlıyor. Bronşit, öksürük gibi şikayeti olan kişiler için siyah turp çok yararlıdır. Beyaz turpun ağrı kesici bir özelliği vardır.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Bunun yanında kırmızı turbun içinde bulunan folik asit ve flavonoid de oldukça yüksek orandadır. - Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Yumurta gibi protein içeren gıdalar
Protein yönünden zengin olan yumurta vücuttaki iltihabı azaltarak, insülin duyarlılığını sağlar. Kahvaltıda yumurta yemek diyabet hastalarının gün boyunca kan şekeri düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.
Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynayanturp, antioksidan özelliği sayesinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır. Kırmızı turpta, folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Tansiyonu düşürme etkisi olan potasyum, turpta çokça bulunmaktadır.
Kolesterolü sessizce dengeler
Turp, tüketildiğinde kan ve kalp rahatsızlıklara da etki ederek yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Özellikle kırmızı turp, içerdiği yüksek antosiyanin içeriğiyle kalp dostudur. Antosiyaninler vücutta antioksidan etki gösterir ve serbest radikallerle savaşır. Düşük kolesterol ve yüksek lif içeriğiyle kolesterol değerlerini düşürmede etki sağlar.
Turpun her çeşidi düşük glisemik indeksli oluşu nedeniyle şeker hastaları için uygun bir besindir. Turp, yüksek posalı olduğu için de diyabet hastalarına önerilir. Kolestrol sorunu olan kişilerin de turp tüketmeleri tavsiye edilir. Çünkü turp, lif içeriği yüksek olduğundan kan korestrolünü azaltıcı etki gösterir.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Düzenli soğan suyu tüketimi kan şekerini düzenleyerek diyabeti önler. Kan Pıhtılaşma Bozukluklarını Önler: Soğan suyu kan sulandırıcı etkisi ile pıhtılaşma bozukluklarını, pıhtılaşma sonucu oluşabilecek kalp ve damar sistemi hastalıklarını önlemede etkilidir.
Zira muzun; göz, cilt, kan şekeri, mide hastalıkları ve benzeri birçok duruma faydası bulunmaktadır. Muz yemenin faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir: Muz gibi lifli besinleri tüketmenin tip 2 diyabete karşı koruduğu ve fazla kan şekerini düşürdüğü tespit edilmiştir.
Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir: Kereviz glisemik indeksi (kan şekerine olan etkisi) düşük besin maddelerinden bir tanesi olduğundan kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri