Anal bölgenin iç tarafında bulunan ve adına “İnternal Anal Sfinkter” denilen bu kasta oluşan spazmın giderilmesi ile hastalık düzelir. Bu spazmın giderilmesi için öncelikle diyet değişiklikleri ve sıcak su uygulamaları, gevşetici krem tedavileri, kas gevşetici enjeksiyon işlemi yapılabilir.
Tuvaletin alaturka (yer tipi) veya alafranga (klozet) olup olmadığı çok da önemli değildir. Asıl olan doğru ve uygun dışkılama pozisyonunun alınmasıdır. Sonrasında üç-beş defa yavaş ve derin diyafram nefesi alınıp verilerek Pelvik taban ve makat kaslarında yeterli gevşeme sağlanır ve sıkışma hissi belirginleştirilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur.
Bayanlar en iyi hemoroid kremi ve benzeri evde çözüm olacak ilaçlar en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen bu ilaçlar, bayanlar en iyi hemoroid kremi olarak gösteriliyor.
Ağrı kesiciler: Reçetesiz satılan ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Fakat bu ilaçları almadan önce doktorunuza danışın. Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Anal ağrının pek çok sebebi vardır ve bunların pek çoğu tedavi edilen ve sık karşılaşılan sorunlardır. Fakat anal ağrı 24 ila 48 saat arasında geçmezse, hastanın doktora başvurması gerekir. Eğer ağrıyla beraber ateş de varsa hastanın acilen doktora görünmesi gerekir.
Posalı yiyecekler ve bol miktarda su içimi önemlidir. Bunlara ek olarak bazı krem ve ilaçlar ile sfinkter kasındaki kasılma önlenmeye çalışılır. Bu alandaki diğer bir gelişmede sfinkter kasındaki spazmı çözmek için bu bölgeye iğne yapılmasıdır.
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Bir diğer tedavi yöntemi ise kremle tedavidir. Amaç botox enjeksiyonu ile sağlanan etkinin lokal yolla uygulanan kremle sağlanmasıdır. Uyuşturma ve gevşetme özelliği olan bir kremin kullanılması ile makat kasları gevşer ve yaranın iyileşmesine olanak sağlanmış olur.
Basur belirtileriniz varsa ilk adım bir proktoloji uzmanına görünmektir. Pamuklu iç çamaşırları nemi bölgeden uzak tutarak tahrişi azaltabilir. Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir.
Topuk ve makat çatlağı için de Bepanthol kullananlar azımsanmayacak kadar çoktur. Bepanthol çatlak kremi kullananlar bu bölgelerde de faydasını etkili bir şekilde görebilir.
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botilinium toksini etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 -6 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur. Çatlağın tekrarlamaması için dışkınızı yumuşak tutacak beslenme düzenine devam etmelisiniz.
İlk aşamada sfinkterde geçici (3 ay) gevşemeye yol açacak olan botoks uygulaması yapılır. Eğer bu da başarısız olursa, o zaman sfimkterin bir miktar çentilmesi/kesilmesi ile sfinkterde gevşeme sağlanır.
Anal fissür, sık sık makatın zorlanması yani düzensiz dışkılama ve aşırı ıkınma sonucunda meydana gelir. Zorlanma o bölgedeki çatlakların daha fazla yırtılmasına ve derinleşmesine neden olur. Bu da tuvalete gitmeyi işkenceye dönüştürerek, şiddetli ağrı ve kanamaya neden olabilir.
Dışkılamada görev yapan dış makat kaslarının uygun çalışmamasına anal kas spazmı yani “anismus” adı verilir. Normal bir dışkılama işlemi sırasında dışkı ve gazı tutmayı sağlayan bu kasların gevşemesi gerekir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Çay/kahve tüketiminin azaltılması, bol su içilmesi ve dışkı yumuşatıcı ilaçların kullanımı önerilebilir. Ağrılı bölgeyi rahatlatan kremlerin sürülmesi ve ılık su ile duş alınması sayesinde makat bölgesinde özellikle tuvalet sonrası gelişen zonklayıcı ağrılarda azalma gözlenebilir.
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
Makattaki şişliğin sebebi; hemoroid, makat çatlağı, makat fistülü, iyi huylu ur, makat kanseri, cilt hastalığı veya basur sebebiyle oluşabilmektedir. Bu nedenler dışında, birçok etken daha bulunmaktadır. Makattaki şişliğin asıl sebebini öğrenmek için detaylı bir tedavi yapılması şarttır.
Dış basura iyi gelen bazı şeyler şunlardır: Sıcak su banyosu, buz kompres, ağrı kesici ilaçlar ve bol sıvı tüketimi.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
Rektal basıncın olası nedenleri arasında kabızlık, hemoroid, anal apse veya fistül, gaita kaçırma, prostatit, rektal prolapsus ve ülseratif kolit yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri