Bu balıkların nadir olarak ağlara takıldığına işaret eden Gezgin, 'Boyutundan dolayı bazı yerlerde bu balıklara zargana yerine, kılıç balığına benzetildiği için 'Akdeniz Kılıcı' denir. Ama, aslında bu balıklar zargananın büyükleri yani 'zargan azmanı' olarak geçmektedir' diye konuştu.
Sargan ya da Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü. 60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar.
Zargana Nam-ı Diğer Sargan
Zargana balığının İngilizcesi garfish, Fransızcası aguglia, İspanyolcası alpabarda, Rusçası ise sargandır. Ülkemizde özellikle Karadeniz kıyılarında sargan olarak anılmasının sebebi de, zargananın Rusçadaki karşılığının sargan olmasıdır.
Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür. 60-70cm, hatta bazen 1m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir.
Genelde çok zayıf, kemikli yapısı olan kişilerin biraz da sinirden et, yağ tutmadıklarına inanılır ve tanımlarken de "zargana gibi" deriz. Kemikli uskumrugiller familyasından olan zargana balığı gerçekten de ince ve uzundur. Çenesi de sivri ve gaga gibidir.
İlgili 38 soru bulundu
çekici bir hatun modeli. ince yüz, ince beden, ince bilekler, büyük gözler, büyük dudaklar, ortalama boy.
Zargana balığı birçok farklı pişirme tekniğine uygun oldukça lezzetli bir balık türüdür. Seçkin restoranların menülerinde önemli bir yere sahiptir.
Benekli levrek güney ege ve Akdeniz'de bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür. Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır.
Zargana balığı, belondiae ailesine ait olan ve uzun bir balık türüdür. Zargana balığının boyu ise, genellikle 60 – 70 santimetre arasında değişir. İstisnai durumlarda ise, 1,5 metreye kadar çıkabilir. Zargana balığı yaklaşık olarak, 15 – 20 yıl kadar yaşayabilir.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Aklı fikri kadınlarda olan ve sürekli kadınlarla ilgilenen, onların peşinde koşan erkekler zampara olarak bilinmektedir. Bu kişiler günümüzde aynı zamanda çapkın kelimesi üzerinden de ifade edilmektedir.
Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür.
Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür. 60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir.
Zargana topu, bireylerin balıkları daha kolay avlamasına yardımcı olan bir üründür.
EFFE Renkli Zargana Avı İpeği Zargana İpek Turuncu İncecik iplerin yan yana getirilerek, 7 cm çapında O şeklinde dairesel bir yapı oluşturmasıdır.
Helal balıkların sıralamasında balık bir gıda maddesine ilave edilmişse, bu eklenen parça balığın kullanılması için aşağıdaki kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekir: Balığın pulları vardır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
Detaylı Ürün Bilgisi : Tüm sularimizda yasayan zarganalarin agirliklari ortalama 200-300 g, boylari ise 40-60 cm arasindadir. Ancak 80-100 cm arasinda ve 1 kiloya yakin olanlarina da rastlanir.
Geleneğimizde kahvaltılarda tüketilen havyar, salata şeklinde de hazırlanabilmektedir ve artık sadece kahvaltıda değil, günün her saati adeta bir atıştırmalık gibi tüketilmektedir.
Sularımızda yaşayan zarganaların ağırlıkları ortalama 200-300 gr., boyları ise 40-60 cm. arasındadır. Ancak 80-100 cm. arasında ve 1 kiloya yakın olanlarına da rastlanır. Üç yaşından sonra nesil yetiştiren zarganalar ilkbaharda ve sonbaharda yumurta dökerler. Ortalama on sekiz yıl yaşarlar.
Argoda zargana; zayıf, çelimsiz insanlara denmektedir. Gerek fitness salonlarında gerekse sosyal medyada(TikTok, Instagram) çelimsiz, yani yağ ve kas kütlesi olmayan insanlara zargana dendiğini duymuşsunuzdur.
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
Sivri bir çene yapısına sahip olan zargananın kafası kesildikten sonra, karın kısmından kesik açılarak balığın içi temizlenir. Zargana temizliğine gereken önem verilmediğinde, orta kılçık tarafında kan pıhtısı kalabilmekte bu da pişirildikten sonra balığa acı bir tat verebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri