Vücuttan çıkan her türlü kan, irin, akıntı, önden ve arkadan çıkan her şey abdesti bozar. Aynı şekilde anüsten (makattan) çıkan tenya ve benzeri kurtlar da abdesti bozar.
Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur. Dübürden (arkadan) çıkan yellenmeden dolayı ise abdest bozulur.
Ses ve koku olmuyorsa karın guruldamasının abdeste etkisi olmamaktadır. Karından bir anda beklenmedik şekilde gelen bu sesler, neredeyse çoğu zaman sizi rahatsız eder. İsterseniz aç olun isterseniz tabaklar dolusu yemek yemiş olun mideden gelen bu seslerin sırrı bilinenin de ötesinde.
Buna göre bir kimsenin, dübüründen (makatından) bir şey çıktığını sadece hissetmesiyle abdesti bozulmuş sayılmaz ve bu kimsenin vesveseden sakınması gerekir.
Hayır, yelin çıkmasını önlemek için kişinin kendini sıkmasıyla abdest bozulmaz.
İlgili 20 soru bulundu
Namaz sırasında, ses işitmekveya koku hissetmek gibi abdestin bozulduğundan emin olursanız, yeniden abdest alman ve namaz kılman gerekir. "Sizden biriniz namaz sırasında yellenirse (kendisinden sessiz gaz çıkarsa), (namazdan) ayrılsın (çıksın) ve yeniden abdest alıp namazı iâde etsin." ( Ebu Davud; hadis no: 205.
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur.
Nitekim İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne, namaz sırasında kadının fercinden yel çıkmasının hükmü sorulmuş, bunun üzerine komite şu cevabı vermiştir: "Bu durum, abdesti bozmaz. Çünkü bu yel, anüs gibi necis bir yerden çıkan yel (gaz) gibi değildir."
Buhari, Vudû, 4, 36) buyurmuştur. Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği hâlde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur.
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur.
İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne: "Kendisinden sürekli yel çıkan bir kimse nasıl abdest almalı ve namaz kılmalıdır?" Eğer her namaz için abdest almak ve namazı vaktinde kılmak size zor geliyorsa, öğle ile ikindi namazını birleştirip birisinin vaktinde bir abdestle kılmanız câizdir.
Mesela, aklı olmayana namaz farz değildir. Buna göre, abdest almaya gücü yetmeyen ve kendisine yardım edecek kimsesi de olmayan kişi, teyemmüm ederek namazlarını kılar.
Anasayfa / TEMİZLİK (TAHARET) / Abdest / Tenya ve benzeri bağırsak kurtları abdesti bozar mı? Tenya ve benzeri bağırsak kurtları abdesti bozar mı? Vücuttan çıkan her türlü kan, irin, akıntı, önden ve arkadan çıkan her şey abdesti bozar. Aynı şekilde anüsten (makattan) çıkan tenya ve benzeri kurtlar da abdesti bozar.
Vajinadan gaz çıkması, gaz çıkarma ile aynı şey değildir. Vajinadan gaz çıkması, havanın vajinadan dışarıya çıkmasıdır. Vajinadan gaz çıkması, cinsel ilişki sırasında meydana gelir. Vajinadan gaz çıkması çoğu zaman normal kabul edilse de bazen ciddi sorunların işareti olabilir.
Küçük ve büyük abdest sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur (harama yakındır). Bunlar, namazda kalb ve zihni meşgul ederek huzura engel olduklarından mekruh sayılmışlardır. Namaz arasında abdest sıkışıklığı zorlarsa, namazı bozmalıdır. Cemâat kaçırılacak bile olsa, namazı bozmak efdâldir.
Taenia saginata: Dünyada en sık rastlanan sestodtur ve sığır etlerinin az pişmiş veya çiğ olarak tüketilmesi sonucu insana bulaşır.Halk arasında “tenya, abdest bozan, şerit” gibi farklı şekillerde adlandırılan ve Türkiye'de deen yaygın olarak karşılaşılan bu parazit yassı solucanların Cestoda familyası üyesi bir türdür ...
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.
Değerli kardeşimiz, İster Hanefi ister Şafi olsun, abdest aldığını kesin olarak bilen, ancak aldıktan sonra hades (abdestsizlik) halinin meydana gelip gelmediği hususunda şüpheye düşen kişinin, bu şüpheden dolayı abdesti bozulmaz ve abdesti var demektir.
Bu sıraya uymak Hanefi mezhebine göre sünnettir. Ama Şafiilerde farzdır. Hanefi mezhebine göre bilerek veya bilmeyerek hatırlayarak veya hatırlamayarak kişi bu sıraya uymazsa abdesti abdesttir yine. Ama sünneti terk etmiş olur fakat Şafii mezhebine göre bu sıraya uymazsa abdesti yeniden alması gerekir.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Bu haliyle söz konusu akımı burun akıntısı, tükürük gibi değerlendirilmektedir. Bu nedenle burun akıntısı ve tükürük normal şartlarda abdesti bozmadığı gibi, şehvet ve hastalık sebebiyle olmadıkça beyaz, kokusuz ve berrak olan vajinal akıntının da abdesti bozmaması gerekir.
İslam alimleri bu tür sağlıkla ilgili konularda da uzman doktoruna danışır ve ona göre fetva verirler. ÖNEMLİ BİR DÜZELTME YAPALIM: Cinsel tahrik neticesinde gelen akıntının boşalma olmadan artması ilmihal kitaplarında mezi olarak geçer. Guslü bozmaz ancak abdesti bozar ve bulaşan kıyafeti değiştirmek gerekir.
Fakat mesela idrar veya gaz çıkması gibi bütün müctehidlere göre abdesti bozan bir durum gerçekleşmişse ve kalabalıktan dolayı abdest alma yerine gitmeye de imkân bulamazsa, oturur ve namazın bitmesini bekler veya diğer namaz kılanların dikkatini dağıtmamak için hiçbir şey olmamış gibi hareket eder.
Elde olmadan yellenmek yani gelen yeli tutamamak, elde olmadan idrar kaçırmak gibi semavi özürler Maliki'de abdesti bozmaz.
Doktor, şayet sağlık sorununu görür ve gaz kaçağı olup engellenemediğini tespit ederse, bu durumda özürlü hükümlerine göre abdest alır, namaz kılarsınız. Durumunuz zikredildiği gibi ise ve sizden sürekli gazlar çıkıyorsa, bu durumda namaz vakti girdiği zaman her namaz için abdest almanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri