Hasta muayene masasına yan yatırılıp dizleri göğsüne doğru çekilerek kolonoskopi pozisyonu sağlanır. Kolonoskopi pozisyonunun alınmasının ardından doktor makata kolonoskopu yerleştirir. İşlemin daha rahat yapılabilmesi ve daha net bir görüntü elde etmek için doktor bağırsaklara bir miktar hava verebilir.
İnce bağırsağın sonundan başlayan ve anüste sonlanan kalın bağırsağa ait problemlerin tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Kolonoskopi, bağırsak polipleri ve kanser gibi önemli hastalıkların erken tanısında son derece önemli bir yere sahiptir.
Kolonoskopi öncesi hazırlık sürecinde yer alan bir diğer aşama da makat bölgesinin temizliğidir. Bunun için o bölgede bulunan tüylerin tıraş edilerek iyice temizlenmesi gereklidir. Özellikle erkek hastalarda tüylenme daha fazla olduğundan temizlenmemiş makat bölgesi işlemi zorlaştırmaktadır.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Kolonoskopi Ağrılı Bir İşlem Midir? Kolonoskopi uygulaması sırasında hastalar anestezi ile uyutulduğu veya sakinleştirici verildiği için ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalar daha çok Kolonoskopiden sonra yaşanan gaz sancılarından şikayet etmektedir.
İnceleme süresi ortalama 15-30 dk'dır. Bu süre bazen biraz uzar veya kısalabilir.
İŞLEM ÖNCESİ
Bu nedenle 48 saat önceden katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece berrak sıvı-yumuşak gıdalarla beslenilmelidir. İşleme 48-24 saat kala berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu, tavuk eti, muz ve haşlanmış patates tüketilebilir.
Kolonoskopiden Önce Lavman Gerekli Mi? İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir.
Kolonoskopiye başlamadan önceki gün hasta bireye sakinleşmesi için ağrı kesici verilir. Uygulama esnasında ise hasta bireyin arkasını açıkta bırakan “kolonoskopi pantolonu” şeklinde adlandırılan bir giysi giyilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kalın bağırsağın incelenmesi amacıyla, ucunda kamera ve ışığın olduğu, bükülebilen, yaklaşık bir insan parmağı kalınlığında tıbbi bir cihaz (kolonoskop) ile makattan başlayarak yapılan muayene işlemine deniyor.
Böyle bir hastada özellikle rijid rektoskopi gibi işlemler hastanın tedavi sürecinden vazgeçmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle makatta çatlak hastalarında kolonoskopi gibi tanılama yöntemleri gerekliyse, anal fissür tedavi edildikten sonra yapılmalıdır.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir. Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar? Sonuçlar 2-3 gün içerisinde size iletilir.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
Kolonoskopi Sonrası Hastanede Kalınır Mı? Kolonoskopi, hastane yatışı gerektiren bir uygulama değildir. Bununla birlikte kolonoskopi sırasında teşhis edilen bazı hastalıklar acil hastane yatışı gerektirebilir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi ücretleri 800-4000 TL arasında karşımıza çıkar. Kolonoskopi ücretlerinde cihazların etkisi var mıdır? Evet, kullanılan cihazların teknolojiyle uyumlu olması fiyatlara etki eder.
Anestezi olmadan kolonoskopi yapılır mı? Anestezi uygulanmadan da kolonoskopi yapılabilir. Ancak işlem sırasında gerginlik ve ciddi karın ağrısı sorunlarıyla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle hasta konforu açısından genellikle anestezili kolonoskopi ( Ağrısız Kolonoskopi ) tercih edilir.
Kolonoskopi rektumun ve kalın bağırsağın incelendiği bir işlemdir. Kolonoskopi esnasında gerekirse bağırsaktan doku örneği alınabilir ve laboratuvarda incelenebilir . Kolonoskopi makattan girilerek yapılır, hem teşhis hem de tedavi için yapılabilir.
Kolonoskopi birçok hastanın korkulu rüyasıdır. Bunun nedeni yetersiz bilgilendirmedir. Kolonoskopi tıpkı endoskopi gibi bir aletle, kalın barsakların tamamı ve ince barsakların sonuna kadar yapılan bir incelemedir. Kolonoskopi ağrılı bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri