Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı beyaz sirke ekleyerek çamaşırlarınızı yıkabilirsiniz. Çamaşırlar makineden çıktıktan sonra sirke kokusu ortadan kalkar, rahatlıkla sirkeyi doğal bir yumaşatıcı olarak kullanabilirsiniz.
SİRKE VE KARBONAT İKİLİSİ HER YERDE
Gelin, nasıl yapacağımızı konuşalım. Derin bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 100 ml sıcak su ekleyip karıştırarak karbonatı eritin. Suyun üzerine yarım litre beyaz sirke ekleyin. Karışımı yumuşatıcı gözüne koyun ve yumuşacık çamaşırlarınızı kucaklayın.
Çamaşır yumuşatıcı olarak sirke kullanmak isteyenler öncelikle elma sirkesi ya da beyaz sirke tercih etmelidir. Bu sirke çeşitlerinin herhangi birinden bir çay bardağı kadar alınarak çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne her yıkamadan önce eklenmesi sonucunda çamaşırlar yıkandıktan makineden yumuşacık çıkar.
Yıkama sırasında kumaş yüzeyi sert bir şekilde eğilip büküldüğü için, yumuşatıcı kullanılmadığı takdirde sonradan havayla buluşan bu kumaşlar sertleşir ve giyildiğinde rahatsız edici bir his verebilir.
- Portakal veya limon yağının miktarını, sıvı deterjan bölümüne eklemeden önce lekeli kıyafetlerin yoğunluğuna göre ayarlayınız. Lekeli olan kıyafetleriniz üzerinde leke çıkarıcı görevi üstlenecek ve keskin kokularıyla uzun ömürlü bir koku etkisi de sağlayacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Çamaşır makinesine birkaç damla esansiyel yağ ekleyebilirsiniz. Sirke, kıyafetlere güzel bir koku verir ve aynı zamanda bakterileri öldürür. Çamaşır makinesine bir çay bardağı sirke ekleyebilirsiniz. Kuru lavanta, kıyafetlere güzel bir koku verir ve aynı zamanda böcekleri uzak tutar.
Çamaşırlarınızı yıkarken deterjan ile birlikte mutlaka yumuşatıcı da kullanmalısınız. Yumuşatıcı çamaşırlarınızı yumuşatırken onların daha güzel kokmalarını da sağlayacaktır. ABC Yumuşatıcı veya ABC Parfumia Konsantre Yumuşatıcı ambalajı üzerinde belirtilen miktarda yumuşatıcı ile yıkama yapınız.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
1) Elma Sirkesi ve Su
Bu durum da makinenin kazanının ve lastik contasının kirlenmesine neden olur. İşte böyle anlarda elma sirkesi ve su kullanarak makineyi temizleyebilirsiniz.
Eğer çok kirli değillerse, bu göze deterjan koymaya da ön yıkama yapmaya da gerek yoktur. 2 numaralı göz; çamaşırlarımızı yıkamak için deterjan koyulan ana bölme burasıdır. Deterjanımızı koyup, yıkama programını ayarlayarak çamaşırı başlayabiliriz.
Beyaz sirke hem çamaşır deterjanı çözücüsü hem doğal bir çamaşır yumuşatıcısı. Bu nedenle yumuşacık çamaşırlar için beyaz sirkeyi, çamaşır makinesinin son durulama döngüsü öncesinde ekleyebilirsiniz. Hatta dilerseniz yumuşatıcı yerine sadece beyaz sirke de kullanabilirsiniz.
Bir leğen ya da kaba önce karbonatı ekleyin, ardından suyu üzerine dökün. İyice karıştırdıktan sonra önce elma sirkesini ardından aromatik yağı ekleyin. Kokunun yeterince baskın olmadığını düşünüyorsanız miktarını artırabilirsiniz. Ayrıca sirkenin kokusunun çamaşırlara sinmeyeceğini de eklemekte fayda var.
Çamaşır Makinesi Temizlik Malzemeleri
1 su bardağı sirkeyi makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın. Karbonat: Çamaşır makinesinin içindeki kötü kokuları gidermek için karbonat kullanabilirsiniz. Bir çorba kaşığı karbonatı makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın.
Çamaşır yıkama işlemi sırasında deterjan gözüne çok az şampuan koymak, bazı faydalar sağlayabilir. Ancak bu faydalar, şampuanın miktarına ve çamaşırların miktarına bağlı olarak değişebilir. Öncelikle, az miktarda şampuan kullanmak, çamaşırların daha az köpürmesine ve su tasarrufu sağlamasına yardımcı olabilir.
Beyaz çamaşırların ilk günkü beyazlığında kalmasını sağlıyor
Tek yapmanız gereken onları yıkarken son kurulama devrinden hemen önce 1,5 su bardağı beyaz sirke kullanmak.
Saç kremi, sirke ve suyu bir şişede karıştırıp çalkalayın. Bu karışımı bundan böyle yumuşatıcı yerine kullanın. Kıyafetleriniz daha da yumuşayacaktır.
Kıyafetlerinizde kedi, köpek gibi evcil hayvan tüyleri bulunuyorsa, durulama aşamasında makineye beyaz sirke dökebilir ve tüylerden kurtulabilirsiniz. Ayda bir kez makinenin içi boşken içerisine 1 bardak beyaz sirke döküp çalıştırın.
Bulaşıklar İçin Sirke Kullanımı
Pırıl pırıl bardaklar ve inatçı lekeler için basit yöntemler mevcuttur. Yanmış yemek kalıntıları ve yağlı bulaşıkları temizlemek için bulaşıklara sirke dökün ve bir süre bekletin. Sonra azıcık bulaşık deterjanı ile yıkayıp durulayın. Lekelerin hemen çıktığını göreceksiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Aynı şekilde spor eşyaları ya da mikrofiber bezlerin temizliği esnasında da yumuşatıcı kullanmak doğru olmayacaktır. Spor eşyalar ter emme özelliğini kaybetmemeleri, mikrofiber bezler için ise toz ve kiri hapsetme özeliğini kaybetmemesi için bu eşyaların yıkanması esnasında yumuşatıcı kullanılmaması tavsiye edilir.
Elde yıkama deterjanı makinede kullanılır mı diye merak ediyorsanız, cevap olarak hayır diyebiliriz. Çünkü elde yıkama deterjanları makinede kullanım için uygun değildir. Kaldı ki bazı deterjan çeşitleri de makinede yapılan yıkama işleri sırasında çamaşırlara zarar verebilir.
Yıkarken fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmaktan kaçınmanız önerilir çünkü gömlekte leke oluşmasına sebep olabiliyor.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
Çamaşır makinesinin nemli ve karanlık tamburu, iç aksamı kötü kokuya neden olan bakteriler için elverişli bir ortam hazırlar. Bu nedenle makinenizi de düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Çamaşır sıklığına göre ayda ya da birkaç ayda bir çamaşır makinenizi yüksek ısıda boş olarak çalıştırın.
Genellikle cilt pulları, vücut yağları ve çamaşır deterjanının birleşiminden küflü yağ maddesi oluşur ve çamaşırlarda kötü kokunun oluşmasına sebep olur. Ayrıca sadece sıvı çamaşır deterjanı kullanmak ve düşük sıcaklıkta makineyi çalıştırmak da bu küfün oluşmasına neden olan sebeplerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri