Ütü olmadan ütü nasıl yapılır sorusunun cevaplarından biri de fön makinesi ile giysilerinize sıcak hava tutmaktır. Eşarp, gömlek, bluz ve pantolon gibi eşyalarınızı askıya asın ve güçlü bir saç kurutma makinesi ile giysilerinize sıcak hava tutun. Eğer kıyafetiniz nemliyse çok daha etkili sonuç elde edebilirsiniz.
Kırışık kıyafetinizi banyonuza asın ve sıcak bir duş alın. buhar hem kırışıklıkları açacak hem de kıyafetinize sinmiş kokuyu çözecektir. Açık bir alanda kırışık kıyafetnizi asın, yarım metre kadar uzaktan kıyafetinize sprey yardımıyla su püskürtün. Kıyafetiniz kurudukça kırışıklıklar gözle görülür şekilde azalacaktır.
Kırışık olan kıyafetinizi askıya asın ve 15cm uzaktan saç kurutma makinesi ile kırışıklıkları kurutarak yok edin. Kırışıklıkların olduğu bölgenin üzeri ıslatın. Suyun ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğuna dikkat edin. Su ile ıslatılan bölgeye ısıtılmış bir tabak ya da benzeri bir eşya koyun ve kırışıklıklara veda edin.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
İlgili 33 soru bulundu
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Kıyafetlerinizin kumaş dokusuna uygun sıcaklıkta ütülenmesi, kırışıklıkların açılmasını daha kolay hale getirir. Örneğin pamuklu için ütünüzü pamuklu, sentetik için polyester ayarına getirmeniz gerekir. Giysi kırışıklık açma işlemini kolaylaştırmak için kırışıklık açıcı ütü spreyi kullanabilirsiniz.
Ütünün icadı 17. yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırken daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlandı. Bu yöntemle ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldururlardı.
Pamuklu kumaşlarınız için yüksek ayarları kullanabilirsiniz, fakat sentetik kumaşları düşük ısıda ütülemeniz gerekir. - Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız.
6. Saç Düzleştirici
Hızlı bir ütü deneyiminde bizi en çok zorlayan kısımlar yaka, düğme araları ve manşetlerdir. Bu tarz küçük ve ulaşması zor alanlarda saç düzleştiricinden yardım alabilirsin.
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz. Yaka ve pat düğmelerinin çevresinin, kol ve etek ucundaki desenli bölgelerin, cep kenarlarının üzerine nemli ince bir bez koyarak ütülemeniz bu alanların parlama yapmasını önler.
Ütü Kullanın
Daralan kıyafetinizin üzerine yıkamadan sonra ya da nemlendirdikten sonra üzerine ince bir bez serin. Bez üzerinden kıyafetinizi dikkatlice ütüleyin. Ütü ısısıyla açılmaya başlayan kıyafetinizi bir yandan hafif hafif çekin. Bu yöntem ile kıyafetinizin genişlemesini sağlayabilirsiniz.
Jilet gibi ütülenmiş giysiler için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Ütü yaparken kıyafetlerinizi ısı sıcaklığına göre sıralayın. Önce düşük ısıdaki, ardından da orta ve yüksek sıcaklıkta ütüleme gerektiren kıyafetlerinizi ütüleyin. Böylelikle sürekli ütünün ayarını değiştirmek zorunda kalmazsınız.
Örneğin; keten ve pamuk gömlekler, akrilik ve polyester kumaş türleriyle kıyaslandığında ütü yapılması daha zor gömleklerdir ve gün içerisinde çabuk kırışabilir. Bu sebeple pamuk ve keten gömleklere sentetik yapılı gömleklerden daha yüksek sıcaklıkta ütüleme yapılması tavsiye edilir.
Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
Viskon kumaşlar genellikle düşük sıcaklıkta ütülenir ve ters çevrilerek ütülenmesi tavsiye edilir. Yüksek sıcaklıklar viskon kumaşın liflerini zarar verebilir ve kumaşın şeklini bozabilir. Ayrıca viskon kumaşlar nemli bir bez kullanarak ütülenmelidir.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Ütünüzde musluk suyu kullanabilirsiniz. Musluk suyunun sertlik derecesi yüksekse içme suyuyla karıştırabilirsiniz.
2)Sirke yardımı ile kireç sökme işlemi; Sirke hem temizlik hem yemek hem de şifa amaçlı kullanılıyor. Bu kez de sirkeyi ütünüzün kireç problemi için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünüzün haznesine boşaltın. Ardından yine ütünüzü çalıştırarak sirkenin gözeneklere ulaşmasını sağlayın.
Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Kumaş pantolonlar ütülenirken üzerlerine nemli bez konulmalıdır. Sert yapılı kumaştan üretilen pantolonlar ütülenirken ise yüksek ısı kaldırmasına dikkat edilmelidir. Ütü yüksek dereceye ayarlanarak jilet gibi ütü yapmak mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri