Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
Başta TCDD ve iştiraki olan kuruluşlar, raylı sistemler ağına sahip belediyeler ve özel sektörde faaliyet gösteren birçok raylı sistemler firmasında bakım-onarım elemanı, operatör, makinist, vatman, makasçı, kondüktör, tekniker, asansör teknik elemanı olarak görev yapabilirler.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.020 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Makinist olmak için ilk olarak, lise mezunu olanların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından düzenlenen sınavlara girmesi gerekir. Bu sınavlar yılda birkaç kez açılır, bu sınavların başvuruları ise internet üzerinden yapılır.
Sayısal Meslekler 2023
Sayısal meslekler matematik ve fen ağırlıklıdır. Sayısal meslekleri tercih eden kişilerin ATY sınavında fen ve matematik alanlarındaki netlerinin yüksek olması gerekir. Tıp, biyoloji, kimya, matematik öğretmenliği, mühendislik gibi pek çok alan sayısal bölümlerdedir.
Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) görev almak isteyen kişiler bu kapsamda hizmet içi eğitim programlarına katılırlar. Ayrıca makinist olmak için bazı şartlar da bulunur. Öncelikle makinistler 35 yaşını aşmamalıdır. Ayrıca KPSS'den de 60 ve üzeri bir puan alınması gerekir.
Üniversite eğitimini, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Elektronik Teknolojisi vb. bölümlerden birinde tamamlamak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'nın (TCDD) düzenlediği hizmet içi eğitim programına katılmak.
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır. TYT yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir.
Raylı Sistemler İşletmeciliği 2 yıl süren bir ön lisans eğitimidir.
Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmadığı hallerde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir demiryolu eğitim merkezinden tren makinistin ulusal yeterlilik ve meslek standartlarında belirtilen hususlara göre düzenlenen, tren makinist temel eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlayarak katılım belgesi almış ...
Makinist olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin alınması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ve Otomotiv Teknolojisi gibi önlisans programlarını bitirmeleri gerekmektedir.
Türkiye'nin ilk kadın makinisti Seher Aytaç Aksel, 1990 Şubat'ında Haydarpaşa'da çalışmaya başladı. Ayşen Dönmez ise 1976 yılında hukuk müşavirliğinde işe girdi ve 37 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Aksel, demiryollarında kadın çalışan olmaya dair “Bir kadının makinist olması askere gitmek gibi bir şey.
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli kişiler makina zabiti eğitimine katılarak, 3000 KW ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.makinist) olarak çalışabilirler.
BAŞ MAKİNİST (ÇARKÇIBAŞI):
Gemi ana ve yardımcı makinelerinden sorumlu kişidir. Dümen sisteminin verimli çalışmasından, onarımı ve bakımından sorumludur. Emniyet payı dahil edilerek, gelecek yakıt alma limanına kadar yetecek yakıtın bulundurulmasından sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri