Depozitoyu Vermeyen Ev Sahibi Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini istemelidir. Önce icra takibi başlatmadaki amaç dava sonunda %20'den az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatına hak kazanmaktır.
Burada eğer depozitonun iadesi şartları oluşmuşsa ve depozito iade edilmemişse, iade edilmesi gereken günden itibaren geçmiş gün faizi işletilebilecektir. Burada icra hukuku kuralları gündeme gelecektir. Bununla ilgili olarak deneyimli icra avukatı yardımı alınmalıdır.
Yani taraflar karşılıklı anlaştıkları takdirde kira sözleşmesinde depozito verilmemesini kararlaştırabilirler. Bunun yanında depozito bedelinin Türk parası olarak hatta para olarak kararlaştırılması dahi zorunlu değildir. Örneğin depozito olarak kıymetli evrak veya başkaca bir şey verilmesi de kararlaştırılabilir.
Kanun koyucu kira sözleşmesinin sona ermesiyle kiraya verenin uğrayabileceği zarar ihtimaline yönelik olarak depozito bir başka deyişle güvence bedelinin taraflarca kararlaştırılabileceğini belirtmiştir. Ancak kira sözleşmelerinde güvence bedeli belirlenmesi hususunda bir zorunluluk yoktur.
İlgili 25 soru bulundu
Depozitoyu Vermeyen Ev Sahibi
Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini istemelidir. Önce icra takibi başlatmadaki amaç dava sonunda %20'den az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatına hak kazanmaktır.
Şayet kira sözleşmesinin bitiminden sonra konutta hiçbir zarar meydana gelmemiş ise depozito bedelinin iade edilmesi gerekmektedir. Fakat uygulamada bazı durumlarda emlakçılar veya ev sahipleri hiçbir zarar meydana gelmemesine rağmen depozitoyu geri vermekten kaçınmaktadır.
Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar. Eşyalı ev kiralandığı zaman ise eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.
Vergi İhbarı – Vergi Kaçırma İhbarı (Vergi kaçakçılığı ihbar) Maliye Şikayet. Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Yasalara göre mülk sahibi depozitoyu kira sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren en fazla üç ay içinde ödemeli. Aksi takdirde kiracı yine hukuki yollara başvurarak depozito bedelini geri talep edebiliyor.
Kira sözleşmesi sona erdirilip taşınmazın tahliye edilmesi durumunda, vadeli hesapta bulunan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilecektir.
Bu madde gereğince sözleşme süresinin sona ermesinde gayrımenkulün kiracı tarafından tam ve eksiksiz olarak kiraya verene teslim edilmesini müteakip 3 gün içinde depozito kiracıya geri ödenecektir.
Depozito Ne Zaman İade Edilir? Kira sözleşmelerinde iade süresi sözleşmenin sona ermesi ile başlamaktadır. Eğer bankaya ödendiyse ve herhangi bir problem yok ise yazılı başvuru ile 3 ay içerisinde alınabilmektedir. Elden verilen depozitolar bir sorun olmadığı müddetçe kiracıya hemen ödenmelidir.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir. Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşmayla kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir.
Yani kiracı kiralananı korumakla da yükümlüdür. Kiracı kiralanan evde alışılmışın dışında sözleşmede öngörülmeyen değişiklikler yapamaz. Kiralanan evin değerinde azalma meydana getirecek, zarar verecek şekilde hareket edemez. Kiracı kural olarak kiralananı aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür.
Sözleşmesi devam eden evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür. Çünkü olası kiracının evden çıkarılması durumunda, depozitosunun geri ödemesini yeni ev sahibi yapacaktır.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Tahliye Davası Sürerken Kiracı Çıkarsa Ne Olur? Tahliye davası sürecinde kiracı, belirlenen süre içinde evi boşaltmazsa, ev sahibi tarafından icra yoluyla çıkarılabilir. Kiracının evden çıkması için belirlenen süre, mahkeme kararıyla belirlenir ve süre sonunda kiracı evi boşaltmazsa, icra yoluyla çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri