Maliye Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde sicil kayıtlarındaki bilgilere elektronik ortamda ulaşıldığından tahsil daireleri tarafından amme borçlusuna ait gayrimenkullere yönelik malvarlığı araştırmaları elektronik ortamda yapılacaktır.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Veraset İlamı Talep Dilekçesi:
Bu belge durumunuza uygun olarak doldurulmalı ve imzalanarak ilgili kurumlara iletilmelidir. Tüm bunların yanı sıra e-devlet üzerinden de mal varlığı araştırması yapılabilir. Bunun için “Veraset İlamı Sorgulama” hizmeti üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Mirasın ve terekenin tespiti davası, murisin mal varlığının tam olarak belirlenemediği hallerde, miras bırakandan geriye ne kadar miras kaldığının tam olarak tespit edilebilmesi amacıyla açılan davadır.
Teknik anlamda kamu borçlusunun Türkiye çapında mevcut menkul ve gayrimenkul varlıklarının belirlenmesine yönelik yapılacak bu çalışmaya “Mal Varlığı Araştırması denilmektedir. Bu araştırmanın yapılabilmesi için kamu borçlusunun mevcut borç toplamının 5 bin TL ve üzerinde olması gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Terekenin tespiti davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise TMK m.589 uyarınca miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir. Terekenin tespiti davasını mirasçılardan herhangi birisi açabilir. Mirasçıların birlikte hareket etme mecburiyeti bu davada yoktur.
Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir.
Mesela, Türkiye Barolar Birliği'nin yaptığı çalışmalar ve girişimler sonrasında avukatlar, UYAP'tan TAKBİS sisteminde yer alan bilgileri sorgulama imkânı gelmiştir. Özellikle de borçlu mal varlığı sorgulama, avukatlara büyük kolaylık sağlayacaktır.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Boşanmada mal paylaşımı davası ne kadar sürer sorusuna net bir cevap verilemez. Mal paylaşımı davasının görülebilmesi için öncelikle çekişmeli boşanma davasının kesinleşmesi beklenecektir. Sonrasında görülecek olan mal rejiminin tasfiyesi davası ise ortalama olarak 6 ay-2 yıl arasında sürebilmektedir.
Öncelikle vefat eden kişinin, ölüm belgesinin alınması gereklidir. Ölüm belgesinin alınmasından sonra ise mirasçılar mirasın olabileceğini düşündükleri kurumlara başvuru yaparak vefat eden kişinin mal varlığı hakkında bilgi edinebilirler. Bu noktada araştırma ve başvurular yazılı olarak yapılacaktır.
Vatandaşlar, e-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığını sorgulayabilecek. Mirasçılık Belgesi hizmeti, 6 Mart 2018 tarihi itibariyle hizmete girdi.
Paylaş: Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sayfaya giriş yapabilirsiniz. Daha sonra e devlet hizmetler bölümünden "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü"nü bulmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün sunduğu hizmetler arasından "Tapu Bilgileri Sorgulama" başlığını seçmelisiniz.
Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Malvarlığı, bir kişinin para ile ölçülebilen; eşya üzerindeki haklarını, alacak haklarını ve kişinin borçlarını ifade etmektedir21. Bu anlamda, alacak hakları (ticari bir faaliyetten doğan alacaklar, manevi tazminat alacakları, sigorta alacakları, kredi alacakları, kira hakkı vb.)
Bu sebeple her hangi bir sorun sebebiyle ispat niteliği taşımakta olan Whatsapp uygulamasına sıklıkla başvurulmaktadır. Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Özetle, hakimin kesin deliller üzerinde takdir yetkisi yoktur. Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir.
Borçlunun hiç malı bulunmaması onu mal beyanında bulunma yükümlülüğünden kurtarmaz. Borçlunun hiç malı bulunmaması halinde bu hususu da bildirmek zorundadır. Mal beyanı, İcra ve İflas Kanunu'nun 74. maddesinde düzenlenmiştir.
Evet her avukat kişisel bilgisayarından 'henüz' ulaşamasa da bakanlıkça yapılan bir anlaşma ile baro odaların meslektaşlarımız anında nüfus ve adres bilgilerine ulaşabiliyor.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Mirasbırakanın birinci, ikinci, üçüncü derece hısımları, evlatlığı ve sağ kalan eşi yoksa ve yine mirasbırakan mirasının tamamını sağlığında ölüme bağlı bir tasarrufa konu etmemişse mirasın tamamı devlete kalır.
Vatandaşların kendilerine kalan miras kalıp kalmadığını öğrenmesi için e-Devlet sistemine girmeleri yeterli. 2018 yılında başlatılan uygulama ile e-Devlet üzerinden birçok vatandaş üzerlerine kayıtlı miras olup olmadığını mirasçılık belgesi ile öğrenebiliyor.
Bunun için en önemli delil mirasçıların nüfus kayıtlarıdır. Mahkeme, miras bırakanın nüfus kaydını inceleyerek mirasçıları tespit eder. Ancak, nüfus kayıtları bazen doğru bilgiyi vermeyebileceğinden mirasçılık belgesi, kesin hüküm niteliğinde olmayıp aksi ispat edilene kadar geçerli bir belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri