Emekli Jeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, Eskimalatya bölgesinin kötü zemine sahip olduğunu belirterek Battalgazi'nin doğusunda bulunan Gelincik Tepelerinin yapılaşma için uygun olduğunu açıkladı.
Malatya'nın en sağlam zemini güneyde yer alıyor. İşte Malatya'nın güneyinden geçecek Güney Çevre Yolu'nun zeminindeki kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişiyor.
Arapgir'in zemini daha yaşlı ve daha sağlam magmatik kayaçlardan oluşuyor. Ardından Arguvan ve Yeşilyurt'un iç kesimleri, özellikle dağlık alanları da sağlam zemin özellikleri gösteriyor. Pütürge ilçesi de sağlam zemine sahip ancak faya yakın konumda bulunması dikkat çekiyor.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim (AFAD) Başkanlığı, depremin merkez üssünün Battalgazi ilçesi olduğunu açıkladı. Saat 16.04'te yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Malatya'nın yanı sıra çevre illerden Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin'de de hissedildi.
Doğal bitki örtüsü alan bakımından olmasa da, nitelik açısından ildeki en önemli toprak grubu alüvyonlu topraklardır. Malatya ovası ve bu ovanın devamı durumundaki düzlüklerle Fırat, Tohma, Sultansuyu, Sürgü ve Kuruçay vadilerindeki taban topraklar alüvyonlarla kaplıdır..
İlgili 16 soru bulundu
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1 metruk bina yıkıldı, 2 ağır hasarlı bina yan yattı.
Malatya-Adıyaman Bölgesinin Depremselliği
Deprem kataloglarını taradığımızda Malatya bölgesinde 3 Mart 1893 depremi haricinde 1900 yılına kadar, miladi 240, 1156, 1158, 1514, Ocak 1544, Mart 1779, 1874, 1789, Kasım 1890, Ekim 1895, 1897, 1899 tarihlerinde toplam on iki adet depremin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Söz konusu depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi ise 5.3 olarak duyurdu.
Diri fay hattı varsa nereden geçiyor? MTA'nın yayınlamış olduğu haritaya göre, Malatya'da da bulunan diri fay hattı, Akçadağ ilçesinden geçerken Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice ve Bingöl'de Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmekte.
Munzur Üniversitesi ÇAYDAG Projesi kapsamında yapılan çalışmada, fayın yaşının yaklaşık 6 milyon yıl olduğu ve stabil bir şekilde aktif özelliğini sürdürebileceği sonucuna varıldı.
Sert ve kayalık bir bölge olduğu için sağlam bir zemine sahip Tecde mahallemizde yeni yapılaşma alanlarının ihtiyaçlarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizin en güzel lokasyonuna sahip mahalleleri arasında yerini alan Tecdemiz hizmetlerin en güzelini hak ediyor.
Çöşnük Fay Hattı, Gündüzbey'den uzanarak Malatya'ya gelen Su Taşıma Kanalının kenarından Doğanşehir'e kadar giden bir hattır. Bilim insanları bu fay hattının Doğu Anadolu Fay Hattı2nın küçük bir kolu olduğunu ifade etmektedir.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Malatya-Ovacık Fay Hattı: Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan bu fay hattı, Erzincan'dan ayrılarak Malatya'nın Ovacık ilçesine kadar uzanmaktadır.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusu. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Haber Merkezi – Maraş'ın Elbistan ilçesinde 6 Şubat'ta gerçekleşen 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremde Malatya'da yıkılan binanın yeni görüntüleri ortaya çıktı.
Malatya ikinci derece deprem bölgesinde gösteriliyor.
Malatya'da merkez üssü Battalgazi ilçesi olan 5,2 ve 4,7 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi.
Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
MALATYA FAYI 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETİR
Malatya fayının 7.4 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Aluçlu, "Bu fay tek seferde kırılırsa 7.2 ila 7 .4 büyüklüğünde deprem üretir. Tunceli'ye kadar olan 220 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa 7'nin üzerinde deprem üretir.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri