Kıllı dil, dilin dorsal yüzeyinin anormal saç benzeri oluşumlarla kaplanmasıyla karakterize benign, akkiz bir hastalıktır. Etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte, histopatolojik olarak sekonder
Nadir durumlarda, kıllı dil kalıcı olabilir ve bu durumda bir doktor veya diş hekiminden tıbbi yardım istenmelidir. Antibiyotik veya antifungal ilaçlar, bakterileri veya mayayı çıkarmak için reçete edilebilir. Bazı vakalarda filiform papilla'nın ameliyatla çıkarılması da mümkündür.
Kıllı dil hastalığı neden olur? Yaş grubu ayırt etmeyen kıllı dil hastalığı genellikle; keratin ve proteinin dil yüzeyinde aşırı birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Kıllı dil, her ne kadar ciddi olmayan bir hastalık olarak bilinse de, ilerlediği zaman kişilere çeşitli problemler yaratabilir.
TEDAVİ VE KORUNMA
Ağız hijyeni ve diş hekimine düzenli ziyaretler tüylü dilin oluşmasını durdurmanın en iyi yoludur. Aynı zamanda, taze meyveler, sebzeler, tahıllar ve ağız sağlığını geliştirmek için az miktarda şeker içeren iyi dengelenmiş besleyici ve dengeli bir diyetin sağlanması da esastır.
SİYAH KILLI DİL NEDİR? Siyah kıllı dil genellikle ağzınızın içindeki bakterilerin aşırı büyümesinden kaynaklanan geçici ve zararsız bir durumdur. Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur.
İlgili 41 soru bulundu
Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Siyah kıllı dil endişe verici görünse de, genellikle herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz ve genellikle ağrısızdır. Siyah tüylü dil genellikle olası nedenleri veya katkıda bulunan faktörleri ortadan kaldırarak ve iyi ağız hijyeni uygulayarak çözülür.
Dil yüzeyinde tüy ya da kılların çıkması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Dilde keratin ve protein birikmesi sonucu ortaya çıkar. Tehlikesiz olan bu hastalık her yaş grubunda görülebilir. Genellikle orta yaş ve üzerinde sıkça rastlanır.
Kullanılan anabolik steroidler ve bazı antiepileptik ilaçlar ve bazı vazodilatator ilaçlarda tüylenme artışı yapabilmektedir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Bu belirtiler yüksek kolesterol seviyesinin habercisi olabilir. Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı en önemli hastalıkların başında kalp gelmektedir. Ayrıca, dilin ortasında bulunan sarımsı tabaka, karaciğer rahatsızlığına işarettir.
Dilin üzerine biraz tuz serpiştirin ve bir dakika boyunca bir diş fırçası ile hafifçe fırçalayın. Daha sonra ağzınızı su ile durulayın. Bunu günde iki kez tekrarlayın. Şurada Paylaş!
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Herkeste görülebilen ancak erkeklerde kızlardan daha yaygın izlenen dil bağı, herhangi bir probleme yol açmıyorsa sadece düzenli takip yeterli olabiliyor.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Diş çürüklerini, kırık dişleri özellikle sağlıksız yapılan diş protezlerini mutlaka kontrol etmek lazım. Bunlar dil kanserlerine zemin hazırlar" diye konuştu.
The Mayo Clinic'e göre siyah kıllı dil, tat tomurcukları içeren dilin papillalarında ölü deri hücrelerinin birikmesinden kaynaklanır. Bu papillalar bakteri, maya, tütün, gıda veya diğer maddeleri kolayca hapsedilebilir ve bu maddelerle lekelenebilir.
Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabildiği gibi özellikle ön dişlerde daha etkili olduğu saptanmıştır.Buna bağlı olarak kesici dişlerin kesici kenarında kırık oluşumu ve yanağın iç tarafında görülen beyaz fibröz çizgi ile dilde belirgin diş izleri görülebilir.
Nöropatik olarak adlandırılan bu ağrının sebebi ise genellikle diyabet olarak bilinmektedir. Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilir? El, kol, dil, dudak ve vücudun diğer bölgelerinde gerçekleşen herhangi bir uyuşma durumunda Nöroloj Polikliniklerine gidilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri