Malatya'da denize kıyı olan illeri var mıdır? Malatya Türkiye'nin doğusunda, İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır ve ne denize ne de göle kıyısı bulunmamaktadır.
Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinde yer aldığı için, şehrin sınırları içerisinde deniz bulunmamaktadır. Şehirde doğal göl olmamasına rağmen sulama amaçlı kullanılan birçok gölet yer alır.
Tarih. Coğrafi konum itibariyle tabii yol üzerinde olan Malatya, 5 milyon yıl önce denizdi.
Malatya'da önemli bir tabii göl yoktur.
Hazar Gölü ile Elazığ, Doğu Anadolu'da yaz turizminde öne çıkan bir şehir olmaktadır. Yaz aylarında Akdeniz sahillerini aratmayan manzaralar sunan Hazar Gölü plajları, ziyaretçilerine sakin ve sığ bir suda yüzme deneyimi sunmaktadır. Plajlardan bazıları kumlu ve bazıları taşlıktır.
İlgili 38 soru bulundu
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Ancak 1927 yılında tekrar Sivas'a bağlı bir sancağa dönüştürülmüş ve 4 Temmuz 1950 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir yasa ile Malatya, Elazığ'dan ayrılarak tekrar il statüsüne kavuşmuştur.
Kayısı ile ön plana çıkan bu şehirde, kayısı festivalini yaşamak için her yıl temmuz ayında Malatya'da bulunabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş ili olarak bilinen Malatya, kuru yemişleri ile meşhurdur. Bulunduğu coğrafi konum, kuru yemiş ve pekmez sektöründe Malatya'yı ön plana çıkarmıştır.
Malatya. Battalgazi Belediyesince, 4. Murat'ın İran seferini gerçekleştirirken kullandığı, baraj suları altında kalan tarihi Kırkgöz Köprüsü'nün bulunduğu bölgedeki 150 dönüm alanda Kırkgöz Sahil Parkı Projesi hayata geçiriliyor. Sekiz ay önce başlayan çalışmalar hızla ilerliyor.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Karasal ve Akdeniz iklimlerinin birlikte görüldüğü Malatya'da yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuk geçer. Gece-gündüz, yaz-kış sıcaklık farkları yüksek olan Malatya'da yıllık sıcaklık ortalaması 13,3°C'dir. Yazları sıcak ve kurak; kışları ise, çoğu kez yağışlı ve soğuktur.
İklim. Karasal ve sert bir iklime sahip olan Malatya'da kışları oldukça soğuk ve uzun geçiyor. Yaz dönemleri ise bunun aksi yönde olup oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip oluyor. Yaz aylarında sıcaklık 25-41 derece arasında seyrederken kış aylarında ise bu sıcaklık 0 derecenin altına düşüyor.
Geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenleyen Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert, “Kimsenin aklında bir şüphe olmasın. Malatya'mızın suyu temiz ve içilebilir” dedi.
Malatya şehir merkezine 19 Km. mesafede, 1110 metre yükseltide, Yeşilyurt İlçesi Gündüzbey beldesinin güneyindeki Kozluk Köyü sınırları içerisinde, Beydağı eteklerinden çıkan su kaynağıdır. Roma İmparatorluğu döneminden bugüne Malatya'nın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan ana kaynaktır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür. İlçenin merkezi, muhteşem parkları, yeşil alanları ve modern alışveriş merkezleri ile dikkat çeker.
8000 yılına kadar uzanan tarihi şehirlerden biri olan Malatya'da Hititler dahil onlarca medeniyet egemenlik kurmuş ve eşsiz tarihi eserler bırakmış. Selçuklu ve Osmanlı döneminde de önemli bir kent olan Malatya, günümüzde verimli tarım alanları, doğal ve tarihi güzellikleriyle keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
Malatyalı ünlüler listesinin başında ise Ahmet Kaya, Ali Kınık, İlyas Salman, Kenan Işık, Ahmet Kutsi Karadoğan (Kutsi), Mehmet Güler, Nursel Köse ve Sıtkı Kazım Sümer Tilmaç gelir.
Orta Asya, Orta Doğu ve Mezopotamya'dan gelen ticarî yolların kesişmesi ve batıya geçit veren bir konumda bulunması nedeniyle Malatya, tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Malatya, Kültepe kaynaklarında Melita olarak anılmaktadır.
Malatya'nın ilçeleri 13 tanedir.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri