Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Çöşnük Fay Hattı, Gündüzbey'den uzanarak Malatya'ya gelen Su Taşıma Kanalının kenarından Doğanşehir'e kadar giden bir hattır. Bilim insanları bu fay hattının Doğu Anadolu Fay Hattı2nın küçük bir kolu olduğunu ifade etmektedir.
Malatya İli depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Malatya'nın güneyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru; Doğanyol, Pütürge ve Doğanşehir( Sürgü Beldesi) ilçeleri yer almaktadır.
Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam. Malatya'nın en çürük zemininin ise merkezi olduğunu yineleyen Prof.
Bu soruların yanıtı Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt'ten geldi. Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl'ü etkiyebilir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Malatya Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 130 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,5 ve Ovacık Fayı üzerinde beklenen depremin büyüklüğünün fay hattının 110 km olan uzunluğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 7,4 olarak tahmin edilmektedir.
Çöşnük fay hattının geçtiği yerler Malatya'nın Doğanşehir ilçesine kadar uzanır. Çöşnük fay hattının ana bölgesinin ise Gündüzbey olduğu ve oradan Malatya'daki su taşıma kanalının kenar kısmından ilerleyerek Doğanşehir'e ulaştığı söylenebilir.
Bunlara bağlı çok sayıda faylar var. 6 Şubatta meydana gelen bu iki deprem bölgenin hareketli olmasına neden oldu. Doğu'da Elazığ ve Malatya'nın Pütürge ilçesine kadar olan kısımlar kırıldı.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
“Malatya Fayı Kırıldığında 7.4 Büyüklüğünde Bir Deprem Üretebilir” | Prof. Dr. Volkan Karabacak - YouTube.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük kayıp yaşayan Malatya, bundan 130 yıl önce, 1893 yılında yine bir Şubat ayında, tarihçilerin büyüklüğünü 7.1, şiddetini de 10 olarak yazdığı büyük bir deprem yaşamıştı.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Dr. Zeki Boyraz'ın deprem sonrası Malatya'nın geleceği ile ilgili görüşleri Çalıştay raporunda yer verildi. Boyraz, 4 bölgenin alanlarını sıralayarak bu bölgelerin yapılaşma açısından sağlam zeminli bölgeler olduğunu belirtti.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Battalgazi ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, saat 01.32'de 11,5 kilometre derinlikte meydana geldiği tespit edildi.
Dolasıyla son olan depremlerle birlikte artık Malatya fayı ciddi deprem beklenen, Türkiye açısından birinci dereceden önemli bir fay haline gelmiş oldu. Bir takım değerlendirmeler yapıldı. Malatya fayı üzerinde deprem olursa Ovacık fayı, bölgedeki diğer fayları etkiler, tetikler gibisinden.
Özgür, yaptığı incelemeler sonucunda Ovacık fay hattının büyük bir deprem yaratacağını ve bu depremin yakın zamanda yaşanabileceğini söyledi.
Kuş uçuşu Malatya'ya 40-50 kilometre bir mesafede bulunuyor. Büyüklüğünü söyleyemem, bu doğru olmaz. Yani 5 veya 6 civarında olabilir. Çok büyük bir deprem üretmez.”
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
240 km uzunluğundaki Malatya Ovacık Fay Zonu (MOFZ), Anadolu Bloku içerisindeki KD doğrultulu sol yanal deformasyon kuşaklarından biridir.
Alınan bilgiye göre, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, 15 haneden oluşan bir mezra, heyelanla birlikte adeta haritadan silindi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri