Çat Barajı , Malatya'da, Abdülharap Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1985-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
İlimizde Sürgü, Medik, Polat ve Sultansuyu barajları olmak üzere 4 baraj bulunmaktadır.
Genel Müdürlüğümüz tarafından son 17 yılda kente çok önemli yatırımlar yapıldı. Elazığ'da 13 baraj inşa edildi. 8 sulama tesisini tamamlanarak toplamda 66 bin 300 dekar arazi sulamaya açıldı. Böylece çiftçilere yıllık 37 milyon TL zirai gelir artışı sağladı. 45 derenin ıslahını tamamlandı"denildi.
Elazığ - Malatya Kara Yolunu, Karakaya Baraj Gölü üzerinden Fırat Nehri geçişini sağlayan Kömürhan Köprüsü hala güzelliğini koruyor.Bu yolun hemen yanına toplam boyu 660 m , baraj gölü üzerindeki orta açıklığı 380 m olan yeni bir köprü ile 2.4 km uzunluğunda bir tünel yapılmaktadır.
Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır. GAP Projesi içinde, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine 24 km uzaklıkta Fırat Nehri üzerinde kurulan barajdır.
İlgili 36 soru bulundu
DSİ tarafından inşa edilen Karakaya Barajı 1987 yılında işletmeye açılmıştır.
Baraj 2.743 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir. Sultansuyu , Malatya'da, Sultansuyu üzerinde, sulama amacıyla 1986-1992 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.Normal su kotunda göl hacmi 53,30 hm³. Baraj 17.614 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.
Malatya'daki Sultansuyu Barajı, Kahraman merkezli depremlerden zarar gördü, boşaltılma kararı alındı. Barajda oluşan yarığın görüntüsü, DSİ'nin bilgi notuna yansıdı. Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem nedeniyle zarar gören Malatya'daki Sultansuyu Barajı'nın son haline ait fotoğraflar ortaya çıktı.
Hatay'da şiddetli deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, patladığı iddia edilen Yarseli Barajı havadan görüntülendi. Barajda su oranının çok düşük olduğu görüldü. Depremin ardından patladığı iddia edilen Yarseli Barajı'nda su oranının düşük olduğu görüldü.
Bu barajlardan Keban Barajı (Elazığ), Karakaya Barajı (Malatya-Elazığ), Atatürk Barajı (Adıyaman-Şanlıurfa), Birecik Barajı (Birecik) ve Karkamış Barajı (Kargamış) tamamlanmıştır. 60 metre yüksekliği ve 4.5 km uzunluğu ile Suriye'nin en büyük barajı olan Tabka Barajı da Fırat üzerinde yer alır.
1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur. İl olduktan sonraki ilk belediye başkanı, Hasanbey Caddesi'ne de ismi verilen son Osmanlı beyi Hasan Derinkök'tür.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Kayısı ile ön plana çıkan bu şehirde, kayısı festivalini yaşamak için her yıl temmuz ayında Malatya'da bulunabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş ili olarak bilinen Malatya, kuru yemişleri ile meşhurdur. Bulunduğu coğrafi konum, kuru yemiş ve pekmez sektöründe Malatya'yı ön plana çıkarmıştır.
*Sultan suyu hafızayı 20 kata kadar güçlendirir. 6 hafta kullanım sonrası beyninin daha hızlı çalışmasını isteyenler kullanabilir. *Motivasyon sorunu ve dikkat dağınıklığı olan kişiler için doğru üründür. *Koronavirüs'e yakalananlarda oluşan ekstra uyku sorunu ve uyku düzensizlikleri için birebirdir.
Akçadağ ilçesi sınırları içinde bulunan Sultansuyu Harası, Malatya'nın 27 kilometre batısında Malatya-Kayseri karayolu üzerinde Sultansuyu vadisinde bulunmaktadır. İşletme 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun adı ile kurulmuş, 1915 yılında Hara, 1928 yılında Sultansuyu Harası adını almıştır.
Malatya'da Sultansuyu Barajı gövde aksında deprem nedeniyle çatlaklar oluşması sonrası baraj suyu kontrollü olarak tahliye ediliyor. Kahramaraş'taki depremden dolayı gövde aksında çatlaklar oluşan Malatya'daki Sultansuyu Barajı tahliye ediliyor.
1990 yılında ilçe olmuştur. Merkez olmak üzere 1 belediyesi, 19 köyü ile 43 mezrası vardır.
Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır.
Menzelet Barajı: Kahramanmaraş İlinin 26 km kuzey batısında Ceyhan Nehri ile Güredi Çayının birleştiği yerin 2,5 km mansabında inşa edilen Menzelet Barajı yılda 515 GWh (Giciwatt) enerji üretim kapasitesine sahiptir. Toplam göl hacmi 2.088 hm3, kurulu güç 124 MW. olan baraj faaliyettedir.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri