Paranoid şizofreni, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Elkitabı'nda tanımlanan, şizofreninin bir alt tipidir. Bu alt tipin DSM kodu ise 295.3'tür. Bu tip, şizofreninin en çok görülen tipidir. Bu şizofreni alt tipinde, bazen dine aşırı düşkünlük, metafizik, filozofik ya da cinsel uğraşlar görülebilir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu
Paranoya bu bozukluğun simgesi olarak kabul edilmektedir. Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişilerin sürekli güvensizlik duyma ve başkalarına karşı şüpheleri vardır. Başkalarının onları küçümseme, tehdit etmeye veya zarar vermeye çalıştığına inanırlar.
Paranoid şizofreni psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanır ve tamamen iyileşme pek mümkün değildir.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Şizofren, genellikle sanrıları, var olmayan şeyleri görme veya duyma şeklinde halüsinasyonları içeren paranoyak düşünceler veya sesler duyma gibi düzensiz düşünce ve davranışlar ile karakterize ruh hastalığıdır. Kronikleşen psikiyatrik bir rahatsızlık olan şizofreni, günlük yaşamda zorluk yaşanmasına neden olur.
Toplumda şizofreninin görülme sıklığı %1 iken, üçüncü dereceden bir yakının (1. dereceden kuzenler) şizofreni hastası olması durumunda, hastalığın bireyde görülme oranı %2'ye yükselmektedir.
Hastaya karşı olan tutumunuzu dengelemelisiniz aşırı koruyucu ya da tam tersi bir tutum sergilememeye çalışmalısınız. Hastanın söylediği şeyler mantık dışı gelse de bu konuda sabırlı olmalı, duygusunu anlamaya çalışmalısınız. Genel olarak daha sakin, anlayışlı ve telaşsız davranmalısınız.
Kadın-erkek arasında sıklık bakımından önemli bir fark görülmemektedir. Hastalık genellikle gençlik döneminde başlamakla birlikte (18-25 yaş) çok erken ve ya çok geç yaşlarda da başlayabilmektedir. Çoğu zaman şizofreni tanısı almadan 2 yıl kadar önce bazı belirtiler hasta yakınları tarafından fark edilebilmektedir.
Haloperidol, flufenazin, olanzapin ve ziprasidonun kas içi enjeksiyonları oldukça etkili ilaçlardır. Gereğinde başta lorazepam olmak üzere farklı benzodiazepinler de tedaviye eklenebilir. Benzodiazepin kullanımı hastayı kontrol altında tutmak için gerekli antipsikotik miktarının azalmasını da sağlar.
Paranoid kişilik bozukluğu genellikle erken çocukluk veya ergenlik dönemlerinde başlar ve kadınlardan daha çok erkeklerde görülür. Yaklaşık olarak nüfusun %2.3 ila %4.4'ü bu kişilik bozukluğundan etkilendiği görülmektedir.
En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır. Sürekli devam eden şüphe ve güven eksikliği durumu çocukluk veya ergenlik dönemi içerisinde başlar. Bu rahatsızlık erkeklerde daha yaygındır.
Kuşkucu (Paranoid) Kişilik Bozukluğu
Genellikle; Yeterli bir temele dayanmayan, başkalarının kendisini sömürdüğünden ve ya da kendisine kötülük yapıp kendisini aldattığından kuşkulanır. Söylediklerinin ya da paylaştıklarının kendisine karşı kullanılacağı korkusu ile başkalarına açılmak istemez. Sürekli kin besler.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmamaları durumda zaman içerisinde şizofreni gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.
Paranoid Kişilik Bozukluğu kesinlikle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Fakat paranoid kişilik bozukluğunda hastanın iç görüsünü geliştirmek oldukça zordur yani kişinin hasta olduğuna inanması ve kabul edebilmesi gerekmektedir. Bunun için biyolojik kanıt çalışmak çok önemlidir.
Şizofreni tedavisinde en sık reçete edilen ilaç grubu antipsikotik ilaçlardır. Bu ilaçlar beyindeki kimyasallarda meydana gelen bozulmaları düzenleyerek etki gösterir ve düzenli olarak kullanılmaları son derece önemlidir. İlaçlardan tam olarak fayda görülmeye başlanması en az 3-4 haftayı bulabilmektedir.
Tedavisi ömür boyu ve genellikle akıl hastaneleri içerisinde sürer. Psikoterapi ve ilaç ile tedavi edilir.
Şizofreninin ilk belirtileri hastanın yakınlarına “bir şeylerin yolunda gitmediği” sinyalleri verir ancak, bunun tam olarak ne olduğunu ilk anda belirlemek oldukça zordur. Bu süreçte kişi günlük aktivitelerden uzaklaşır, garip ve ani davranışlar gösterir, dikkat ve konsantrasyonunda azalmalar olur.
Şizofreni hastası biri evlenebilir mi? Şizofreni ilerlemesi duran hastalıklardandır. Bu nedenle şizofreni hastası birinin evlenmesinde sakınca yoktur.
Şizofreninin üç evresi vardır: 1) Akut Evre, 2) Stabilizasyon (Dengelenme) Evresi ve 3) Stabil (Dengeli) Evre.
ŞİZOFRENİ GENETİK MİDİR? Şizofreni hastalarının ailelerinde bu hastalık toplum ortalamasına göre daha sık görülmektedir. Şizofren olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülebilir. Anne ya da babasından biri şizofreni hastası olan çocuğun bu hastalığa yakalanma riski %12'dir.
Dönem: Prodrom (Hastalığın silik başlangıç dönemi) Bu dönemde şizofreni hastalığının belirtileri dikkatlerden kaçabilecek kadar hafif düzeydedir. Kişinin duygu ve düşüncelerini ifade etme şekillerinde ve kimi davranışlarında değişiklikler ortaya çıkar.
Buna göre 5 tür şizofreni bulunur: Paranoid, dezorganize, katatonik, farklılaşmamış ve rezidüel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri