Yaklaşık 24 çeşit tropik meyve yetiştirildiği ilçede muz ve avokadonun ardından en son mango üretimi de yaygınlaşmaya başladı.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır.
Malatya İli, İrano – Turaniyen Fitocoğrafya Bölgesi içinde yer alan ve ağaçsız olan gerçek step alanıdır. Bu alanda kuraklığa ve soğukluğa dayanıklı olan meşe ve sarıçam ağaç türleri ile püskülotu, kekik, sütleğen ve yumak gibi otsu bitkiler yaygındır.
Datça Yarımadası'ndan Hatay'In kuzeyine kadar olan hatta mango üretimi yapılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Denemelerin olumlu sonuçlar vermesi sebebi ile gerekli bakımlarının ve sulamanın yapılması durumunda mangonun Antalya, Adana ve Mersin illerinde yetiştirilebileceği anlaşılmaktadır.
Buna karşın en dayanıklı mango türlerinde dahi yaşlı ağaçlar 0 ile -1,11 derece de (32-30 Fahrenheit) hasar görürken; ısı düşüşü geçici birkaç saat için olması kaydı ile en fazla -3,8 dereceye (25 Fahrenheit) kadar dayanabilirler.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
Osmanlı dönemi. 1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.
Bitkisel ve Hayvansal Üretim
Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 70'ini Malatya gerçekleştirmektedir. Bu açıdan Malatya Türkiye'nin değil dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi olup, İl'in kuru kayısı üretimi adeta ülke üretimini temsil etmektedir.
Malatya. Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 1,5 milyonunun bulunduğu ve ürün yelpazesinin her geçen yıl genişlediği Darende ilçesinde badem üretimi de yaygınlaşıyor.
Malatya'nın Darende ilçesinde Trabzon Hurması yaygınlaşmaya başlarken, kayısıya alternatif meyve ürün çeşidi sayısı arttırılıyor. Darende ilçesinde artık Trabzon hurması yetiştirilmeye başlandı. Özellikle son yıllarda deneme maksatlı olarak az miktarda dikilen Trabzon Hurması yaygınlaşmaya başladı.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Malatya'nın Arguvan ilçesinde, belediyeye ait 42 dönüm arazide Tarım ve Orman Bakanlığı ile Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yetiştirilen lavantaların hasadına başlandı.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Malatya rakımını 900 metre üzerinde kabul edersek Malatya'da uygun olan ceviz fidanı çeşitleri, chandler cevizi, franqueta cevizi, şebin, Bilecik, kaman, fernor, fernette çeşitlerinide rahatlıkla dikebilirsiniz.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Strabon'a göre bu yöre; zeytin-üzüm ve meyva ağaçlarıyla bezenmiş, Kapadokya'da bir benzeri bulunmayan tek yerdir. Pline'ye dayanarak Malatya'nın Asur kraliçesi Semiramis tarafından "Meliten" adıyla kurulduğunu kayıt eder.
Yavuz Sultan Selim, 1515 yılında yöre ile birlikte burasını da kesin olarak Osmanlı topraklarına katmıştır. İlçenin kuruluşu kesin olarak bilinmemesine rağmen M.Ö. 66 yılları ile 395 yılları arasında Roma İmparatorluğunun elinde kaldığı çeşitli tarih tetkikinden anlaşılmıştır.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Dikimden 3-4 yıl sonra meyve verir.
Ağaç başına verim 200-300 kg arasında değişmektedir.
Mango ağacının gelişmesi için çok fazla güneş ve ısıya ihtiyacı vardır. Bitkinin optimum büyümesi ve üretkenliği için tam güneşe yaklaşık 8-10 saat maruz kalması gereklidir. Bu sebeple saksılarınızı evinizin veya bahçenizin güney cephesinde bulundurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri