Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur. Geri kalanları diğer dinler oluşturmaktadır, ör.
Şeriat mahkemeleri
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Ülke genelinde alkolle ilgili bir yasak yok ancak Perlis gibi İslami yaşam tarzının baskın olduğu bazı eyaletlerde düzenlemeler var. Bu eyaletlerde oteller dışında içki satışı denetim alına alınmış.
Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü Müslümanlar, yüzde 19,8'ini Budistler, yüzde 9,2'sini Hristiyanlar, yüzde 6,3'ünü Hindular ve geri kalanını da geleneksel yerel din mensupları oluşturuyor.
Taylarla İngilizler arasında 1909 yılında yapılan antlaşma ile bugünkü Malezya ile Tayland sınırı büyük ölçüde belirlenmiş, bu antlaşma ile Patani dışında kalan diğer kuzey sultanlıkları da İngiliz sömürge idaresine geçmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Resmî dil Malayca olmasına rağmen halkın hemen hemen hepsi kusursuz İngilizce konuşabilmekte, bunun yanı sıra Arapça da geçerli diller arasında yer almaktadır.
Malezya'da İslam, Sünni teolojisi ve fıkhının Şafii sürümüyle temsil edilir. Malezya; Arabistan, Çin ve Hindistan'dan gelen tüccarlarla ilk kez İslam diniyle tanıştı. 15. yüzyılda Müslümanlar, Malezya halkının çoğunu oluşturdu. Yüce Hukuk olarak Federal Anayasa, İslam'ı "federasyonun dinini" olarak tanımlar.
Batik, Malezya'nın en önemli ve en sıra dışı el yapımı ürünü. Boyalı suya batırılan kumaşın, çeşitli desenlerle süslendiği batik, çoğumuzun küçükken yapmaya çalıştığı bir teknik olsa da Malezya'da oldukça üst seviyeye çıkarılmış durumda.
14. yüzyılda İslamlaşmaya başlayan, geçmişte Portekiz (1511-1641), Hollanda (1641-1786) ve İngiliz (1786-1957) idaresinde kalan Malezya, bağımsızlığını 31 Ağustos 1957 tarihinde kazanmıştır.
Malezya ile Türkiye arası oldukça uzak bir mesafe olduğu için Malezya Türkiye uçuş süresi de yaklaşık olarak 11 saati buluyor.
Malezya'da Müslüman erkekler 4 kadınla evlenebiliyor.
Yıl boyunca güneşli ve sıcak iklimi ile bilinen ülkedeki birbirinden güzel sahiller; balayı, tatil ve dalış meraklılarının gözdesidir. Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Malezya, din, dil, gelenek ve kültürel özgürlüklerin uyumlu bir bütünlük içinde yaşandığı sıradışı bir ülkedir.
Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Türkiye'ye seyahat gerçekleştirmek isteyen ve üç aydan fazla Türkiye'de kalmayı planlayan umuma mahsus pasaport sahibi MALEZYA vatandaşlarının MALEZYA'daki Türkiye temsilciliklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları).
Malezya'da saat 02:00 25 Kasım Cumartesi iken Türkiye'de 21:00 24 Kasım 2023, Cuma dır.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
Malezya Havaalanları
₺ 6.024, son 72 saat içinde tek yönlü İstanbul - Malezya uçuşu için bulunan en iyi fiyat. ₺ 484.628, son 72 saat içinde momondo üzerinden gidiş dönüş İstanbul - Malezya uçuşu için bulunan en iyi fiyattır.
Malezya 196 ülke arasında dünyanın 36. büyük ekonomisidir. Cari fiyatlara göre, 2022 yılında 434 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYH'nin 2023 yılında 467 milyar dolar olması beklenmektedir.
Malezya Güneydoğu Asya'da deniz, dalış, dağ, orman, şehir, kültür turizmine uygun gezecek çok yeri olan ve Türklerden vize istemeyen bir ülkedir. Genel olarak seyahat etmesi hem kolay hem de Türk cebine uygun gelen fiyatlara sahip bir yerdir. Ülkeye girişte Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarına 90 gün kalma hakkı verilir.
Malezyalıların genellikle kahvaltıda yemeyi tercih ettiği geleneksel ekmek, tercihe göre arasına et, soğan ve bazı sebzeler konularak da hazırlanıyor. "Yoğrulmuş ekmek" anlamına gelen roti canai, genellikle beraberinde küçük kaplarda servis edilen köri sosları, balık ve tercihe göre et ürünleriyle tüketiliyor.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur, ülkede yaşamak için en pahalı şehir. Ancak burada yaşamanın maliyeti Kuzey Amerika'ya kıyasla çok uygun. Malezya çok pahalı bir ülke değil, ancak yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu bazı şehirler var. Malezya'da yaşam maliyeti düşük olmasına rağmen yaşam kalitesi çok yüksektir.
İslam daha fazla benimsendikçe daha yalın ama zarif olan elegantbaju kurungu giymeye başladılar. baju kurung diz uzunluğunda bol bir bluzdur ve genellikle yanlarında pliler olan uzun bir eteğin üzerine giyilir. Ayrıca songket ya da batik gibi geleneksel kumaşlarla birlikte de kullanılabilir.
Umuma mahsus/hizmet/hususi/diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 90 gün süreyle turistik vizeden muaftır. Malezya'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaport geçerlilik süreleri varış tarihlerinden itibaren en az 6 ay daha geçerli olmak durumundadır. Aksi takdirde ülkeye giriş izni verilmemektedir.
Malezya maden bakımından da zengin bir ülkedir. Kalay üretiminde dünya birincisi olan ülke, dünya kalay üretiminin %70'ini karşılar. Ülkenin diğer önemli madenleriyse demir, boksit, petrol, manganez, altın, tungsten ve titandır. Balıkçılık ve turizm ülkenin önemli gelir kaynaklarıdır.
Din bakımından halkın %33,2'si Budist, %18,8'i Hristiyan, %14'ü Müslüman, %5'i Hindu, %10'u Taoist ve geri kalan %0,6'sı diğer dinleri oluşturur. Bir dine ait olmayan kişiler ise toplumun yaklaşık %20'sini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri