Hectopat. TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) üniversiteye geçiş için girilmesi gereken sınavlardır. TYT genelde 9 ve 10. sınıf konularından; AYT ise 11 ve 12. sınıf konularından oluşur.
ayt mufredati 9dan 12ye kadardır. kesin bir çizgi yoktur AMA agirlikli olarak 11 12den gelir. Konu olarak evet.
AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından sorular barındırır.
Tarih Dersi konuları 8,9,10,11,12 sınıflarının konularından çıkmaktadır. TYT'de 9-10-11-12. sınıflara ait Tarih ve İnkılap Tarihi dersi konularından sorular çıkmaktadır. Tarih Dersinden Hangi Konular daha çok Sınavda Çıkmaktadır? Son 3 yılı incelediğimizde herhangi bir konudan 1'den fazla soru gelmediğini görüyoruz.
Ayrıca YKS'de puan ve sıralama belirlenirken AYT'nin etkisi TYT'ye göre daha fazla ve 11.sınıf konuları da AYT'nin büyük ve önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yüzden kesinlikle önceliğimiz 11.sınıf konuları olacak.
İlgili 39 soru bulundu
AYT'nin açılımı Alan Yeterlilik Testi'dir. Seçtiğin alana bağlı olarak (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık) belirli derslerden 11. ve 12. sınıf konularını kapsayan bir sınavdır.
TYT sınıf olarak 9. ve 10. sınıf konularını kapsar fakat AYT, genel olarak 11. ve 12. sınıf konularını kapsar ve bilgi ağırlıklıdır.
TYT AYT Tarih Konuları Aynı Mı? TYT AYT tarih konuları aynı mı? Hayır, TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testleri) tarih konuları farklıdır. Her iki sınavda da tarih konuları, öğrencilerin bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik olarak belirlenmiştir.
Gireceğiniz bu sınavda genellikle 9 ve 10. sınıf konularından sorular ile karşılaşıyoruz. TYT sınavına bitirdikten sonra ise karşımıza Alan Sınavları yani AYT ve YDT sınavları ile karşılaşırsınız.
Eşit ağırlık bölümünü tercih ettiysen üniversiteye giriş sınavının ilk aşaması olan TYT'de tıpkı diğer adaylar gibi tüm soruları çözmekle mükellefsin. Fakat ikinci sınav olan AYT'de Türkçe ve Matematik sorularını çözmen eşit ağırlık puanının hesaplanması için yeterli.
Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
AYT: Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile AYT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor.
Sayısal (FM) bölüm öğrencilerinin de, Fen Bilimleri ile Matematik testlerini çözmeleri gerekir.
11.SINIFTA YKS ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER
11.sınıf AYT'nin başlangıcı ve en yoğun konuların olduğu dönemdir. Bu yüzden YKS'de hangi alandan olursa olsun iyi bir sıralama elde etmek isteyen bir öğrenci 11.sınıf konularına önem vermelidir.
AYT'de dört puan türü vardır. Bunlar; sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil puan türleridir.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
TYT'de 50 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 50 net 294,426 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 50 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında diploma notu 60 puan ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) diğer adıyla okul puanı ise 300 olarak kabul edilmiştir.
Polislik sınavında gereken puan; TYT sınavında en az 250 ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir.
Yabancı dil okumak isteyen öğrencilerin TYT sınavıyla birlikte YDT sınavına da girip gerekli puanı almaları gerekir. Üniversitelerin dil üzerine eğitim veren bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar için dil puan türünün hesaplanmasında %40 TYT ve %60 YDT başarısı göz önünde bulundurulur.
AYT' deki Eşit Ağırlık konuları oluşturan dersler Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testleri içinde bulunan derslerdir. Matematik testi içinde, 8-10 sorudan oluşan Geometri ve Matematik sorularından oluşmaktadır. Sosyal Bilimler testi ise içinde Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerini içermektedir.
TYT, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumudur. Bu sınavlara girebilmek için öğrencilerin lise 12. Sınıf öğrencisi ya da mezunu olması gerekir. Bu sınav kapsamında öğrenciler birçok dersten sorumludur.
Öğrencilerin merak ettiği bir diğer soru ise AYT sınavına kaçıncı sınıfta girileceğidir. Alan yeterlilik sınavına sadece lise son sınıf öğrencileri, liseden mezun olmuş öğrenciler girebilmektedir. Üniversitede okuyan öğrenciler de AYT sınavına girebilir.
2023 yılı için Tıp Fakültesi programına giriş yapmak isteyen adayların ne kadar net yapmaları gerektiği, 2022 TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testleri) sonuçlarına göre belirlenmiş en son yerleşen öğrencinin elde ettiği netler üzerinden hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri