Üzerinde mali değeri olup olmadığına dair herhangi bir bilgi olmayan ve KDV bilgisi bulunan bilgi fişleri gider olarak indirilebilir mi? Örneğin gıda ya da işe ilişkin kıyafet alınmış KDV'si yazıyor. ÖKC fişleri veya başka fişler gider olarak yazılmaz. Gider yazmak için fatura olması gerekir.
3100 Sayılı kanun ve 426 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği kapsamında yapılan düzenlemelere uygun olarak ödeme kaydedici cihazlarda (yeni nesil cihazlar da dâhil olmak üzere) üretilmeye başlanan, mali değeri olmayan fişe, bilgi fişi denir.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kendinize ve çalışanlarınıza ait yemek fiş ve faturaları ödeyeceğiniz vergiden düşülür (193 Sayılı Gelir vergisi Kanunu -Md 40 ) dışarı çıktığınızda veya evde çalışırken içtiğiniz kahve, bira, viski , ayran, şıra v.b. de gider olarak kabul edilir.
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
YEMEK, İÇECEK FİŞLERİ VE MARKET FİŞLERİ GEÇERSİZDİR. SADECE FATURA ALINAN GİDERLER GEÇERLİ OLACAKTIR.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Masraf fişleri gider olarak yazılabilir. İşletmenin kasasından çıkacak olan tüm paralar açıklamaları ile birlikte alacak kısmına not edilmelidir. Bu konuda alacaklı olan kısım her zaman kasa olacaktır. Tediye fişleri içerisinde her zaman paranın nereye ve kime ve ne kadar ödeneceği açıklamalı şekilde yazılmalıdır.
Muhasebe fişleri Tahsil Fişi, Tediye Fişi ve Mahsup Fişi olarak üç ana türde sınıflandırılmaktadır.
“Firmanın pazarlama ve satış departmanların da çalışan elemanlarının şehir içi ve dışındaki seyahatlerinde yeme içme gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki zorunludur.”
Akaryakıt istasyonunda alınan fiş de motorun plakası yazıyor ise gider olarak yazılır.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Muhasebe Fişleri Neden Kullanılır? Yevmiye defterine kaydedilecek olan muhasebe işlemlerini içeren ve doğrulukları teyit edilebilsin diye yetkili makamlar tarafından onaylatılmak için hazırlanan belgelere muhasebe fişi adı verilir.
Elektronik Muhasebe Fişi, içeriği ve yapısı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen formatta, elektronik ortamda oluşturulmuş muhasebe fişidir. Muhasebe işlemleri yevmiye defterine işlenmeden önce, yevmiye bilgilerini içeren e-Muhasebe Fişi, Mali Mühür ile zaman damgalı bir şekilde imzalanır.
Çoğu yazarkasa fişi temel kağıttan yapılır; odun hamurundan yapılmış sıradan bir kağıt aslında bu. Karbonsuz kağıt, baskı sırasında aynı makbuzun birden fazla kopyasını üretmek için mikro kapsüllenmiş boya veya mürekkep veya reaktif bir kil ile kaplanan temel kağıt olarak başlar.
ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ (YAZAR KASA) FİŞİ KESİMİNDE ÜST SINIR:
2023 Yılı için 4.400 TL' ya kadar ÖKC fişi düzenlenebilir.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Ayrıca, 275 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de, gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Fişlerde bulunan Bisfenol A maddesi hormonların bozulmasına neden oluyor. Hemen hemen her gün iç içe olduğumuz yazar kasa fişleri sağlığımıza zarar veriyor. Uzmanlar yazar kasa fişlerinde ince şerit halinde kullanılan Bisfenol A maddesinin hormon bozulmasına neden olduğunu belirtiyor.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Fiş alma hakkın yoktur zorunluluğun vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri