Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
3100 Sayılı kanun ve 426 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği kapsamında yapılan düzenlemelere uygun olarak ödeme kaydedici cihazlarda (yeni nesil cihazlar da dâhil olmak üzere) üretilmeye başlanan, mali değeri olmayan fişe, bilgi fişi denir.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Özellikle marketlerden ve benzeri işletmelerden ev ve iş yerlerine götürülen siparişlerde kullanılan bilgi fişi, tüketiciyi yaptığı alışverişteki ürünlerin içeriği, miktarı ve fiyatı hakkında bilgilendirir. Bilgi fişinde ayrıca iş yerinin adı ve alışverişin yapıldığı tarih ve saat de yazar.
Ayrıca, 275 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de, gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.
İlgili 16 soru bulundu
Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Buna göre, Şirketiniz tarafından iş yerinde kullanılmak üzere perakende satış fişi veya yazar kasa fişi ile satın alınan kırtasiye, büro ve temizlik giderleri, su, gıda giderlerine ilişkin KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Muhasebe fişleri Tahsil Fişi, Tediye Fişi ve Mahsup Fişi olarak üç ana türde sınıflandırılmaktadır.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Mevzuata uygun şekilde şahıs şirketi giderlerinin bir kısmının vergi indirimine konu edilmesi mümkündür. Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Yani mükel lefler de kredi kartı ile mal/hizmet satın aldıkları takdirde satıcılar tarafından kendilerine kredi kartı slipleri verilmektedir. Ancak mükellefler ticari faaliyetleri ile ilgili olsa dahi kredi kartı slipleri veya ekstreleri ile belgelendirilmiş olan harcamalarını gider olarak dikkate alamayacaklardır.
Muhasebe hakkında yapılan işlemlerin yevmiye defterine geçirilmesinin öncesinde kayıt edilen yere muhasebe fişi denilmektedir. Bu fiş yetkililer tarafından hazırlanarak imzalanmaktadır. Kayda geçen tüm muhasebe işleri için muhasebe fişi kullanılmaktadır.
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.
Masraf fişleri gider olarak yazılabilir. İşletmenin kasasından çıkacak olan tüm paralar açıklamaları ile birlikte alacak kısmına not edilmelidir. Bu konuda alacaklı olan kısım her zaman kasa olacaktır. Tediye fişleri içerisinde her zaman paranın nereye ve kime ve ne kadar ödeneceği açıklamalı şekilde yazılmalıdır.
Akaryakıt pompalarına bağlı ÖKC fişlerinde, akaryakıt verilen aracın plaka numarasının girilmesi zorunludur. Bu nedenle, doğru plaka numarası yer almayan Ö. K.C. fişi, gider belgesi olarak kullanılamaz ; KDV 'si de indirilemez.
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
YEMEK, İÇECEK FİŞLERİ VE MARKET FİŞLERİ GEÇERSİZDİR. SADECE FATURA ALINAN GİDERLER GEÇERLİ OLACAKTIR.
Gider gösterme, yaptığınız harcamalar için devlete 'bu harcamayı işim için yaptım' demektir. Bu durumda masraflarınız KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi hesaplanırken dikkate alınacaktır. Elbette yapılan her harcama gider olarak gösterilemez.
Mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilemez.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri