Elektronik ortamda muhataplarına iletilmesi ve elektronik ortamda saklanması sırasında güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması amacıyla tasarlanmıştır. e-Fatura uygulamasını kullanmak için Mali Mühür temini zorunludur.
Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Yalnız, e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş yapılırken mali mühre ihtiyaç vardır ancak şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile bu geçişi gerçekleştirebilir.
Merhaba, Özel entegratör kullanıcıları fatura gönderiminde kendi ya da özel entegratörlerinin mali mührünü kullanabilmektedir. Gönderilen zarfın durumunu sorgulayınız. Mali mühür yoksa, zarf hata aldığı için iletilmemiştir, geçersizdir.
Özel entegrasyon firmalarını tercih eden mükellefler her seferinde bilgisayarlarına mali mühür veya e-imza takmak zorunda kalmadan oldukça sade ve hızlı bir şekilde faturalarını düzenleyebilir, düzenlenen faturaların otomatik olarak alıcıya gönderilmesini sağlayabilmektedir.
e-İmza ile Mali Mührün en önemli farkı, e-İmza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali Mühür ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir. Şahıs firması sahibiyseniz e-Fatura kullanımı için Mali Mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Gerçek Kişilerde Mali Mühür Zorunlu Mu? e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanmak isteyen tüzel kişiler için mali mühür zorunludur. Gerçek kişiler, şahıs statüsünde yer alanlar elektronik belge uygulamalarında mali mühür yerine e-imza kullanabilir. Gerçek kişiler için mali mühür zorunlu değildir.
Vekaletnamede veya muvafakatnamede belirtilmeyen ay/yıl/hesap dönemlerine ait e-Defter ve beratların mükellefin kendisine ait NES veya Mali Mühür ile zaman damgalı olarak imzalanması gerekmektedir.
E-Belge çıktılarının renkli olması veya ıslak imza (veya hazır imza) ile imzalanması, kaşelenmesi veya damgalanması zorunluluğu aranmaz. E-Arşiv Fatura Uygulamasına Geçen Mükellefler Kağıt Faturalarını İptal Ettirmek Zorunda Mı?
e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi? Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.
Nihai tüketiciye yapılan satışlarda, tüketici e-fatura sistemine tabi olmadığı için e-fatura düzenlenmeyecektir.
İçindekiler. Gib Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz bir şekilde e-fatura ve e-arşiv fatura kesmenize yardımcı olan bir uygulamadır. Gib Portal üzerinden e-fatura mükellefi olmasanız da İnternet Vergi Dairesi bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak fatura kesmeniz mümkün.
2023 Yılında kağıt fatura düzenleme sınırında bir değişiklik oldu mu? 2023 için Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlar için 5.000 TL'nin altındaki ,Vergi mükellefi olanlara ise 4.400 TL'nin altındaki satışlar için Kağıt fatura düzenlenebilir.
Mali Mühür; Tübitak bünyesinde bulunan, Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilmektedir. Mali Mühür Sertifikası için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinde bulunan formu doldurarak başvuru gerçekleştirilir. Başvuru tamamlandıktan sonra başvurunun son bölümünde, ödeme gerçekleştirilir.
e-Arşiv Fatura'da Kaşe Zorunlu Mudur? E-Arşiv Fatura uygulaması ile fatura düzenleyecek mükellefler, faturaya imzaları ile birlikte kaşe de eklemelidir.
Pek çok alıcı ve satıcı E-Arşiv faturada imza yoksa ne olur sorunu merak ediyor. Satışı yapılan herhangi bir üründe imza ve kaşe bulunması zorunludur. İmza ve kaşenin bulunmadığı faturalar geçersiz sayılacaktır.
Oluşturulan elektronik faturaların sanal sistemlerde güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan E-Arşiv fatura uygulaması kullanılırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususlardan birisi de imzadır. E Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
e-Fatura Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir? Geriye dönük e-fatura kesme süresi 7 gündür. e-Fatura en fazla 7 gün geriye kesilebilir.
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, kağıt fatura düzenlemeniz söz konusu değildir. İlk geçiş tarihinden itibaren 7 gün içinde kağıt fatura düzenlenebilmesi mümkündür.
Vergi kanunlarımızda naylon fatura diye bir tabir veya tanımlama bulunmamaktadır. Elektronik naylon fatura ise zaten mevzuatımızda hiç yer almamaktadır. Esasen bu tip belgeler vergi kanunlarımızda sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak adlandırılır.
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
e-Arşiv Faturanın düzenlenmemesi, gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Arşiv Faturanın (zorunlu haller hariç) kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması halinde her bir belge için 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
e-Arşiv Fatura matbu fatura gibi VUK ve diğer vergi kanunu hükümler doğrultusunda düzenleniyor. Dolayısıyla GİB'in Vergi Usul Kanunu'nun 433 seri numaralı genel tebliğine göre e-Arşiv faturada imza bulunması gerekiyor. VUK Genel Tebliği'ne göre, e-Arşiv faturasının zaman damgasıyla damgalanması zorunluluğu bulunmuyor.
Gönüllü olarak e-Deftere geçmek isteyen mükellefler https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ linkinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru sırasında gerçek kişiler elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişiler mali mühür kullanmalıdır.
E-imza gerçek kişilere verilir ve kişinin ıslak imzasının yerini alırken, mali mühür firmalara verilir ve firma kaşesinin elektronik hali olarak kullanılır. Şahıs firması sahibi olanlar, e-fatura kullanımı için mali mühür yerine e-imza kullanabilirler.
e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapmak için e-fatura başvurularında olduğu gibi e-imza ya da mali mühür almanız gerekir. Mali mührü, firmanızın kaşesinin elektronik ortamdaki hali gibi düşünebilirsiniz. Mali mühür için Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin web sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri