Bireysel e-imza ise bireyler tarafından kullanılan bir imza türüdür. Mali mühür ise kurumsal şirketlerin elektronik fatura ve diğer elektronik dönüşüm uygulamalarına kayıt olabilmesi ve faydalanabilmesi için gereken bir mühürdür. Mali mühür, kurumsal kimlik temsiliyle elektronik imzadan ayrılır.
e-İmza ile Mali Mührün en önemli farkı, e-İmza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali Mühür ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir. Şahıs firması sahibiyseniz e-Fatura kullanımı için Mali Mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz.
Ancak, Mali mühür sadece ticari işlemlerde kullanılırken, elektronik imza her türlü belgenin imzalanmasında kullanılabilir. Mali mührün kullanımı zorunlu kılınmıştır ve belirli şartlara bağlıdır, elektronik imzanın kullanımı ise tamamen özgürdür ve herhangi bir yasal sınırlama yoktur.
e-İmza Kaşe Yerine Geçer mi? Bir firmanın sahip olduğu kaşenin elektronik formu olan Mali Mühür, kullanım yerleri farklı olduğu için e-imza yerine geçmez. Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından temin edilen Mali Mühür, kurumlar tarafından e-fatura gibi e-belge uygulamalarında kullanılır ve güvenliği sağlar.
Elektronik ortamda oluşan imza sadece imzayı atan kişiyi temsil etmektedir. Mali Mühür Sertifikası, tüzel kişilere verilen ve mali belgeleri (e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye vb.) mühür atmak için kullanılan sertifikadır.
İlgili 16 soru bulundu
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.
1) 444 5576 numaralı TÜBİTAK müşteri hizmetleri aranarak bilgi alınabilir. 2) Bilgisayarda kurulu olan Akis Kart İzleme Aracı üzerinden sertifika geçerlilik tarihi öğrenilebilir.
E-devlet üzerinden doğrudan e-imza almak mümkün değildir.
İlk adım olarak güvenilir bir e-imza sağlayıcısı seçmektir. Daha sonra online başvuru formunu doldurabilir ve gerekli belgeleri e-imza sağlayıcısına gönderebilirsiniz. TÜRKTRUST ile kolayca e-İmza alarak belgelerinizi elektronik ortamda daha hızlı ve güvenli bir şekilde onaylayabilirsiniz.
Güncel mali mühür sertifika fiyatlarını (2023) aşağıda görebilirsin: Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 590,00 TL (500 TL + KDV) Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 413,00 TL (350 TL + KDV)
e-Fatura için e-imza yeterli mi? e-Fatura online başvuru yapmak isteyen gerçek kişilerin portala giriş için e-imza kullanması yeterlidir. Tüzel kişiler ise, e-fatura başvuru aşamalarını tamamlamak için mali mühür kullanmalıdır.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Yalnız, e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş yapılırken mali mühre ihtiyaç vardır ancak şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile bu geçişi gerçekleştirebilir.
Muhasebe ve Finans Alanında Elektronik İmza, Hangi İşlemler İçin Kullanılabilir? e-İmza neredeyse tüm resmi işlemler için kullanılabilen güvenli ve pratik bir çözüm. Muhasebe süreçleri ve finansal işlemlerde de e-İmza kullanmak mümkün.
PTT güvencesi ile Merkezlerimizden yapacağınız e-İmza başvurularınızda geçerli olacak fiyatlar (tüm vergiler dâhil): 1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 899,00 TL.
1O cak 2023 itibariyle Mali mühürsertifika fiyatları gerçek ve tüzel kişi için şu şekildedir: Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası ile akıllı kart okuyucu fiyatı 590 TL (500 TL + KDV) Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası ile akıllı kart okuyucu fiyatı 413,00 TL (350 TL + KDV)
Bireysel e-İmza Başvurusu için Gerekli Evraklar
Başvuru sahibinin üzerinde T.C. kimlik numarası açıkça yazılı nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli resmi kimlik belgesinin aslı.
Başvuru yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Eğer bir kamu çalışanıysanız ve “e-imza nasıl alınır?” diye soruyorsanız yalnızca TÜBİTAK UEKAE'den nitelikli elektronik sertifika alabileceğinizi belirtelim. Bunun için öncelikle çalıştığınız kurumun TÜBİTAK UEKAE'ye başvuruda bulunması gerekiyor.
Şahıs şirketleri, mali mühür kullanmadan e-imza ile faaliyetlerini sürdürebilir. E-imza gerçek kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır.
Elektronik imza sertifikaları Türk vatandaşları için 3 yıl, yabancı uyruklular için 1 yıl süre ile geçerlidir. Elektronik imzanızın geçerlilik süresini 5 farklı şekilde öğrenebilirsiniz.
Kimliğinizle herhangi bir başvuru merkezimize ulaştığınızda, başvurunuzun tamamlanması sadece 15 dakika gibi kısa bir süre içinde gerçekleştirilir ve size hemen kullanıma hazır bir e-imza teslim edilir.
01.06.2021 tarihi itibarıyla e-İmza başvuruları online ortamda “eimzaonbasvuru.ptt.gov.tr” adresinden ön başvuru yapılarak alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri