Should have + past participle: Geçmişte yapılması gereken bir şeyi ifade eder. Örnek: She should have studied more for the exam. (Sınava daha fazla çalışmalıydı.)
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
Geçmiş zaman: “Should have + V3”
Third conditional ise olup bitmiş, değiştirilmesi imkânsız olaylardan bahsederken, past perfect + “would have” + v3 yapısıyla kullanılır.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Gelecekte Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have” ve söz konusu fiilin “past participle” hali (V3) getirilir. Cümleler olumlu, olumsuz ve soru halde yazılabilir. Gelecekte Bitmiş zamanda ifade edilen bir cümle etken (active), edilgen (passive) veya ettirgen (causative) olabilir.
“May Have V3” kip belirteci, geçmişe yönelik olasılıklardan bahsetmek için kullanılan yapılardan biridir. Bu kip belirteci, anlamsal olarak geçmişte gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen bir olasılığı ifade etmek için kullanılır. Örnek Cümle (1): “Holly is not answering her mobile phone.
Sadece, işin şimdiye kadar hiç yapılıp yapılmadığını anlatır. Eğer, bir kişinin, bu eylemi geçmişte ne zaman yaptığını anlatmak gerekiyorsa, o zaman, "present perfect tense" ile değil de, "past simple" ile anlatmak gerekir. Eylemin yapılıp, yapılmadığı yani kendisi önemli ise have/has V3 kullanılır.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
“Shall” modal fiilinin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “should”, bir öneriden çok gereklilik belirten cümlelerde kullanılıyor.
Perfect Modal yapıları 'can', 'may', 'should', 'must' gibi modal fiillerinden sonra "have+V3" yani fiillerin 3. hali (Past Participle) getirilerek kurulur.
Future perfect tense ile olumlu cümle kurarken yardımcı fiil olarak “will” ile birlikte “have” kullanırız. Düzenli fiiller, “will have” kalıbından sonra “-ed” takısı alırken, düzensiz fiillerin 3. hali kullanılır.
5) Needn't have+V3 (gerekmezdi)
Bu yapıyı geçmişte yapılan bir şeyin gerekli olmadığı ama gerçekleştiği durumlarda kullanırız. Örnek: You needn't have done the washing up! Bulaşığı yıkaman gerekmezdi. (Bulaşık makinemiz var, dolayısıyla gerekmezdi, ama yaptın.)
Geçmişte yapılmış iki eylemi anlatırken, daha önce yapılmış olan eylemi; Past Perfect (had + V3) Tense ile anlatırız, Daha sonra yapılmış olan eylemi ise, Past Simple ( did + V1) yada (V2) ile anlatırız.
Etken (Active) cümlede özneden sonra, eylemden önce yer alır. Edilgen cümlede ise “be+past participle” yapısıyla kullanılır. Örnek Cümle: This application form should be filled during the seminar. Örnek Cümle Çeviri: Bu başvuru formu seminer sırasında doldurulmalı.
Standart olumlu bir cümle özne, "have/has" yardımcı fiili, "be" fiilinin üçüncü hâli (been) ve ana fiilin present participle (-ing) hâlinden oluşur. Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
–Cümle dizilişi: Had + S + been + being + V3
–“Had” yardımcı fiilinin ardından özne ve “been” yardımcı fiili daha sonra da “being” ardından da kullanılacak fiilin üçüncü hali eklenerek Past Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi oluşturulur.
Past participle, İngilizce dilbilgisinde fiillerin üçüncü hâli. Perfect zaman yapılarının, edilgen yapıların ve bazen de sıfatların kurulmasında kullanılır. Düzenli fiillerde fiilin ikinci hâli (past tense) ile aynıdır ve fiil sonuna "-ed" eki eklenerek oluşturulur: I have visited my parents today.
'Present Perfect' şu durumları tanımlamak için kullanılır
She has been to the cinema twice this week (= ve hafta henüz bitmedi.)
İngilizcede have fiili sahip olmak anlamına gelir. Bu fiilin “have” hali “I, you, we, they” özneleriyle; “has” hali “he, she, it” özneleriyle kullanılır. Bunun yanında have fiilinin geçmiş zamana göre çekimlenmiş hali “had” fiilidir. Yani bu üç fiil de birbirlerinin çekimlenmiş hali olup “sahip olmak” anlamına gelir.
Fiil Olarak Have/Has Kullanımı
Geniş zamanda (Simple Present Tense) üçüncü tekil şahıslar olan “he, she, it” ile has kullanırken, kalan öznelerimiz olan “I, you, we, they” ile have kullanıyoruz.
Gelecekte, belirli bir zamanda tamamlanmış olacak bir eylemi anlatırken Future Perfect Tense kullanılır. Örneğin, “By the end of the week, I will have finished all my assignments / Hafta sonuna kadar tüm ödevlerimi bitirmiş olacağım. “
Would Nedir? Would, Will'in geçmiş zaman halidir ve farklı anlamlar ve işlevler ile kullanılabilir.
Gelecekte belli zamandan önce bitmiş olan bir işin “devamlılığını” ifade etmektedir. Gelecekte -miş'li Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have been” ve söz konusu fiilin “gerund” hali (Ving) getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri