Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Epidermis içerisinde cildimizin rengini veren melanin pigmenti bulunur ve buradaki bu pigment melanosit hücrelerince üretilir. Melanositlerin, genetik ve çevresel etmenler (özellikle güneşin ultraviolet-UV ışınlarına maruziyet) ile hasarlanması sonrası kontrolsuz çoğalmasıyla malign melanom denilen cilt kanseri oluşur.
Açık cilt tipine sahip bireylerde en sık görülen tipidir. Sıklıkla 30-50 li yaşlarda oraya çıkmaktadır. Tüm melanom olgularının % 70 inde bu tip görülür. Erkek ve kadınlarda genellikle sırt üst bölümde ve kadınlarda bacaklarda daha sıklıkla görülür.
Melanom özelliği gösteren lezyonlar genellikle siyah ya da koyu kahverengi bir leke veya kabartı şeklinde ortaya çıkar ve zamanla büyüme gösterir. İlerleyen dönemlerde melanomun koyu rengi açılır ya da lezyonda pembe veya mavi renkler görülebilir. Nadir olarak renksiz lezyonlar da gelişebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Evre 1 melanomada 5 yıllık sağkalım %95-100 iken evre 2'de bu oran %65-%92,8 olarak tespit edilmiştir. Melanoma, metastatik evreye geçtikten sonra sağkalım oranlarında ciddi bir düşüş gözlenmektedir. Evre 3'te 5 yıllık sağkalım %41-71 iken evre 4'te bu oran %9-28'lere düşmektedir (5).
Malign melanom öncelikle bölgesel lenf düğümlerine metastaz yapmaktadır. Organ metastazları da sık izlenmekle birlikte sinovyal membran metastazları enderdir. İlk rekürrens bölgeleri bölgesel lenf nodları olmakla birlikte olgumuzda olduğu gibi sinovyal membranlarda da izlenebilir.
Melanom tanısı için kan testleri kullanılmaz. Ancak ileri evre melanomlar için tedaviden önce veya tedavi sırasında bazı testler yapılabilir. Genellikle tedaviden önce kanda laktat dehidrojenaz (LDH) seviyesine bakılır.
Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl dünya genelinde 48.000 kişi melanom ile ilişkili nedenlerden dolayı ölmektedir. Ancak buna rağmen, erken evrede yakalandığında % 85-99 tedavi olabilmektedir. Yayılması durumunda ise %10'a kadar tedavi şansı ( 5 yıllık yaşam) düşmektedir.
Cilt, deri kanserinin belirtileri en sık kafa derisi, ellerin arkası, kulak ve dudaklarınız gibi güneşe maruz kalan cilt kısımlarında görülür. Bir yandan nadir de olsa ağız içi, ayak altı ve cinsel organlarınız gibi vücudunuzun herhangi biri yerinde gelişim gösterebilir.
Bazen kanser sadece cildinize bakarak tespit edilebilir ancak kesin olarak melanom tanısının tek yolu biyopsidir. Bu işlemde, şüpheli benin ya da büyümenin tamamı veya bir kısmı çıkarılır ve bir patolog numuneyi analiz eder. Melanom tanısı için kullanılan biyopsi yöntemleri: Punch Biyopsi.
Lentigo Maligna Melanoma
Burada genellikle premalign bir lezyon olan, lentigo maligna, bulunur. 10 ila 15 yıl süre ile mevcut olan premalign lezyon malign özellik kazanana kadar 3-6 cm çapa ulaşabilir.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Güneş, kahverengi lekeler ve cilt kanseri için ana risk faktörüdür. Bu nedenle cilt kanserinden korunmak için erken yaşlardan itibaren etkili güneş koruması kullanmalısınız.
Cilt kanserlerinde ağrı, kaşıntı olabilir. Ancak bu bulgular çoğunlukla geç dönemde görülürler.
Melanom cilt kanseri, deride doğuştan var olan veya sonradan ortaya çıkan benler üzerinde kanser oluşabilir ve saçlı deri, ayak tabanı dahil vücudu kaplayan derinin herhangi bir yerinde görülebilir. Melanom cilt kanseri, erkeklerde boyun ve sırt bölgelerinde; kadınlarda bacaklar, boyun ve yüzde sık görülmektedir.
Melanom türündeki kanserler oldukça agresif olduğu için organlara kadar yayılabilir. Bu kanserler erken teşhis edilmezse ölüme yol açabilir. Cilt kanseri kaşıntı yapar mı? Evet cilt kanserinin belirtileri arasında kaşıntı bulunur.
Melanomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. En sık görüldüğü yerler sırt, bacaklar, kollar ve yüz gibi güneşe maruz kalan bölgelerdir. Melanomlar ayrıca ayak tabanı, avuç içleri ve tırnak yatakları gibi fazla güneş ışığı almayan bölgelerde de oluşabilir.
Bu rahatsızlık, çok ciddi ve tehlikeli bir boyut kazanmaktadır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Vücudunuzdaki benler, kanser işareti olabilir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sonucu oluşan lekeler, Malign Melanom kanserini tetikleyebilmektedir.
Erken teşhis sonunda erken evrede belirlenen cilt kanserlerinde cerrahi tedavi yöntemi ile tamamen iyileşme oranı oldukça yüksektir” dedi.
Melanomun Başlıca Tipleri
Yüzeyel yayılan: Erkekte gövde, kadında alt ekstremite ve güneş gören yerlerde gözlenir. 30- 50 yaş arası kişilerde görülür, radial yayılma paterni vardır. Kafkas popülasyonunda en sık görülen tiptir. Görüntüsü deriden hafif kabarık değişken renk dağılımına sahip bir lezyondur.
Melanom cilt kanserlerinin en tehlikelisi ve en nadir görülen türüdür. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin kontrolsüzce çoğalması sonucu görülür. Genetik yatkınlık, UV ışınlarına maruz kalmak hastalığın nedenlerindendir. Tedavi edilmediğinde tüm vücuda yayılım gösterebilir.
Melanom tanısı nasıl konulur? Melanom tanısını koyabilmek için fizik muayene sonrasında şüphe duyulan leke ya da benlerin çıkarılması ve patolojik in- celeme ışığında değerlendirilmesi esastır. Anormal görünen bir benin çıkarılıp çıkarılmayacağına ya da yakın olarak iz- lenmesi gerektiğine doktor karar verir.
Ana tedavi; cerrahi olarak kanserli bölgenin geniş olarak çıkarılması ve sentinel lenf düğümü biyopsisi yapılmasıdır. Evre 3'te yakındaki lenf bezlerine ya da dokulara yayılmış olan melanom herhangi bir kalınlıkta olabilir. Ana tedavi kanserli hücrelerin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri