Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır.
Tedavi edilmezse B12 vitamini eksikliği sinir sisteminde, özellikle beynin ve omuriliğin dışındaki sinirlerde ilerleyici hasara neden olabilir. Omurilik tutulduğunda, ilk belirtiler ayaklarda titreşim hissetmede güçlük, pozisyon duyusu kaybı ve kas koordinasyon kaybı (ataksi) olrak görülür.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
D vitamininin kaslarda pek çok işlevi vardır: Kasların enerji/mitokondri metabolizmasını düzeltir, kasların daha verimli ve yorulmadan çalışmasını sağlar. Kas içine daha fazla kalsiyum geçişi sağlayarak, kas kasılması etkinliğini artırır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas hastalıklarının ortak belirtisi kas güçsüzlüğüdür
Kas güçsüzlüğü en sık çok kalça çevresindeki kaslarda olduğundan, hemen daima ilk belirti yürüme, merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma güçlüğü olarak kendini gösterir.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Vücuda alınan D vitamini yetersiz olduğunda şu sorunlar ortaya çıkabilir: Osteomalasia denilen erişkin donemde görülen kemik hastalığı Kas ve kemik ağrısı Kemik erimesi ve kırılmaları
Kullanılan B12 vitaminin sinir sisteminin desteklenmesinden kas sağlığının iyileştirilmesine, enerji üretiminden kırmızı kan hücresi üretimine kadar birçok fonksiyonu vardır.
Kas erimesi kendini kas hacminde, kas volümünde küçülme olarak gösterir. Buna kuvvet kaybı da eşlik edebilir. En önemli şey, bacak kaslarında, özellikle de bacağın üst kısmındaki kaslarda bir kuvvetsizlik varsa, hasta bunu yolda yürürken ya da merdiven çıkarken yaşanan bir zorluk olarak ifade edebilir.
Kaş ve kirpikleri güçlendirmek için Hint yağı, badem yağı, argan yağı, kayısı çekirdeği yağı ve susam yağı içeren Siveno doğal kaş kirpik serumu kullanabilirsiniz. Kıl köklerini dökülmeye karşı koruyan ve doğal yöntemlerle elde edilen ürün, kıl köklerini besleyerek onlara dolgun bir görünüm kazandırır.
Kas kaybı yaşamamak için antrenman sonrasında mutlaka dinlenilmelidir; bu sayede kas yıkımı gerçekleşmeyecektir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir. Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Stres yağ depolanmasına ve kas kaybına neden olmaktadır.
Uzun süre çalışmak size kas kazandırmaz, düzenli çalışmak ise çok daha etkili sonuç verir. Kas gücü ile çalışan kişilerin neden mükemmel vücutları olmadığını düşündüğünüz zaman uzun süreli egzersizlerin faydasız olduğunu daha rahat göreceksiniz. İstikrarlı yapılan spor sayesinde kaybedilen kaslar geri kazanılabilir.
Daha sonra hastadan ailesinin tıbbi geçmişi detaylı bir şekilde sorgulanır. Tanı için sıklıkla yapılan incelemeler: Kan tahlileri: Kasın yıkılması ile giden kas hastalıklarında kas yıkım enzimlerinin düzeyi (CK, CK-MB, AST, ALT gibi), kan sayımı, kan elektrolit düzeyleri gibi detaylı kan tahlili yapılır.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
Bu durumda bir nöroloji uzmanına muayene olmak sağlıklı bir seçenek olacaktır. Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Tabi şunu da unutmamak gerekir; kas kaybı hayatın bir parçasıdır. Harvard Üniversitesi Sağlık Yayınları'nda açıklanan bir araştırmaya göre 30 yaşını geçtikten sonra her 10 senede kas hacminiz %3-5 oranında azalır. Bu da yaşam boyunca kazandığınız kasların %30'unu kaybedeceksiniz demek oluyor.
Kas kütlemiz ve gücümüz yaşla birlikte azalır, bu azalma 40 yaşların başında başlar. Özellikle 60'lı yaşlarımıza girerken kas kütlesi kaybı ve buna bağlı olarak kas gücümüzdeki azalma belirgin şekilde oluşur.
Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, sinir sistemine bağlı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar: Hareket uyarısının başlaması gereken beyin bölümünde; damar tıkanıklığı, kanama, travma, tümöral bir olay veya enfeksiyona bağlı gelişen bir hastalık olabilir.
Özellikle boyun, bacaklar, kalça ve kaburgalarda kemik ağrısına neden olur. Ayrıca özellikle kalçadaki kas güçsüzlüğü ayağa kalkmayı ve merdiven çıkmayı zorlaştırabilir. Bunlara ilave olarak periferik sinir hastalıkları, nörolojik hastalıklar, polinöropatiler gibi bir çok durumda bacaklar güçsüzleşebilir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri