Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelen cilt kanseri melanom veya melanoma olarak tanımlanır.
Epidermis içerisinde cildimizin rengini veren melanin pigmenti bulunur ve buradaki bu pigment melanosit hücrelerince üretilir. Melanositlerin, genetik ve çevresel etmenler (özellikle güneşin ultraviolet-UV ışınlarına maruziyet) ile hasarlanması sonrası kontrolsuz çoğalmasıyla malign melanom denilen cilt kanseri oluşur.
Erkeklerde yaygın olarak göğüs ve sırt, kadınlarda ise bacaklarda görülen melanom; erken teşhis edildiğinde tedavi oranı yüksek bir cilt kanseri türüdür ancak tedavi edilmediği takdirde diğer bölgelere yayılma ihtimali en güçlü deri kanseri türü olarak bilinir.
Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl dünya genelinde 48.000 kişi melanom ile ilişkili nedenlerden dolayı ölmektedir. Ancak buna rağmen, erken evrede yakalandığında % 85-99 tedavi olabilmektedir. Yayılması durumunda ise %10'a kadar tedavi şansı ( 5 yıllık yaşam) düşmektedir.
Bu rahatsızlık, çok ciddi ve tehlikeli bir boyut kazanmaktadır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Vücudunuzdaki benler, kanser işareti olabilir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sonucu oluşan lekeler, Malign Melanom kanserini tetikleyebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Malign melanom öncelikle bölgesel lenf düğümlerine metastaz yapmaktadır. Organ metastazları da sık izlenmekle birlikte sinovyal membran metastazları enderdir. İlk rekürrens bölgeleri bölgesel lenf nodları olmakla birlikte olgumuzda olduğu gibi sinovyal membranlarda da izlenebilir.
Açık cilt tipine sahip bireylerde en sık görülen tipidir. Sıklıkla 30-50 li yaşlarda oraya çıkmaktadır. Tüm melanom olgularının % 70 inde bu tip görülür. Erkek ve kadınlarda genellikle sırt üst bölümde ve kadınlarda bacaklarda daha sıklıkla görülür.
En erken evre melanom evre 0 olarak belirtilir (in situ melanom) ve melanomda evreler 0 ila IV (4) arasında değişir. Evreye ait sayı ne kadar düşükse, kanser o kadar az yayılmış demektir.
Melanom cilt kanserlerinin en tehlikelisi ve en nadir görülen türüdür. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin kontrolsüzce çoğalması sonucu görülür. Genetik yatkınlık, UV ışınlarına maruz kalmak hastalığın nedenlerindendir. Tedavi edilmediğinde tüm vücuda yayılım gösterebilir.
Melanom tanısı için kan testleri kullanılmaz. Ancak ileri evre melanomlar için tedaviden önce veya tedavi sırasında bazı testler yapılabilir. Genellikle tedaviden önce kanda laktat dehidrojenaz (LDH) seviyesine bakılır.
Melanomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. En sık görüldüğü yerler sırt, bacaklar, kollar ve yüz gibi güneşe maruz kalan bölgelerdir. Melanomlar ayrıca ayak tabanı, avuç içleri ve tırnak yatakları gibi fazla güneş ışığı almayan bölgelerde de oluşabilir.
Malign bir tümör, kanserli olmayan iyi huylu bir tümörle tezat oluşturur, çünkü malignite büyümesinde kendiliğinden sınırlı değildir, bitişik dokulara istila edebilir ve uzak dokulara yayılabilir.
Malign Melanom metastaz paterni olarak herhangi bir organa yayılabilmektedir. M1a bölgesel metastaz, M1b pulmoner sistem metastazı, M1c ise visseral organ (gastrointestinal sistem, adrenal bezler, karaciğer) tutulumunu göstermektedir (2).
Cilt kanserine dermatoloji bölümü bakar.
Malign yumuşak doku tümörleri için en etkin tedavi yöntemi ise cerrahidir. Temel amaç tümör dokusu, tümör dokusu ile ilişkili dokulara temas etmeden, üzeri yeterince kalın ve sağlıklı bir doku örtüsü ile kaplı olarak vücuttan uzaklaştırılmaktır.
Cilt, deri kanserinin belirtileri en sık kafa derisi, ellerin arkası, kulak ve dudaklarınız gibi güneşe maruz kalan cilt kısımlarında görülür. Bir yandan nadir de olsa ağız içi, ayak altı ve cinsel organlarınız gibi vücudunuzun herhangi biri yerinde gelişim gösterebilir.
Melanomdur, cilt kanserinin en tehlikeli türüdür. Tedavi edilmediği takdirde ölüm riskine yol açabilir. Ancak erken teşhis edilmesi tamamen tedavi edilmesini sağlayabilir. Açık tenli, sarı ya da kızıl saçlı, göz rengi açık olan insanlarda görülme olasılığı diğer bireylere göre daha yüksektir.
Melanom özelliği gösteren lezyonlar genellikle siyah ya da koyu kahverengi bir leke veya kabartı şeklinde ortaya çıkar ve zamanla büyüme gösterir. İlerleyen dönemlerde melanomun koyu rengi açılır ya da lezyonda pembe veya mavi renkler görülebilir. Nadir olarak renksiz lezyonlar da gelişebilir.
Çoğu melanom için ana tedavi seçeneği cerrahidir ve genellikle erken evre melanomların tamamen tedavi edilmesini sağlar. Geniş eksizyon: Melanom deri biyopsisi ile teşhis edildiğinde, kanserin tamamen alındığından (eksize edildiğinden) emin olmak için genellikle daha geniş bir alan için ameliyat gerekecektir.
Melanom tanısı nasıl konulur? Melanom tanısını koyabilmek için fizik muayene sonrasında şüphe duyulan leke ya da benlerin çıkarılması ve patolojik in- celeme ışığında değerlendirilmesi esastır. Anormal görünen bir benin çıkarılıp çıkarılmayacağına ya da yakın olarak iz- lenmesi gerektiğine doktor karar verir.
Lentigo Maligna Melanoma
Burada genellikle premalign bir lezyon olan, lentigo maligna, bulunur. 10 ila 15 yıl süre ile mevcut olan premalign lezyon malign özellik kazanana kadar 3-6 cm çapa ulaşabilir.
Bazen kanser sadece cildinize bakarak tespit edilebilir ancak kesin olarak melanom tanısının tek yolu biyopsidir. Bu işlemde, şüpheli benin ya da büyümenin tamamı veya bir kısmı çıkarılır ve bir patolog numuneyi analiz eder. Melanom tanısı için kullanılan biyopsi yöntemleri: Punch Biyopsi.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Cilt kanserinin derinleşmesi ve vücudun diğer bölgelerine yayılması tedavinin daha zor hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca bu durum ölümcül olabilir. Özellikle ciddi bir kanser türü olan melanom ileri evrelerde hayati tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle melanomun erken tanı ve tedavisinin kritik bir önemi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri