Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Örgütlerde stratejik karar vermede üç tür düzey bulunmaktadır. Bunlar; örgüt düzeyi (birlik düzeyi), iş ünitesi (işletme) düzeyi ve görevsel (fonksiyonel) düzeydir.
İlgili 32 soru bulundu
STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.... STRATEJİ ; BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN TEMEL AMAÇLAR, GAYELER VEYA HEDEFLER VE ÖNEMLİ POLİTİKALAR PLANLAR BÜTÜNÜDÜR.
Fonksiyonel stratejiler genel anlamda işletmenin pazarlama, üretim, tedarik, finansman, insan kaynakları ve araştırma - geliştirme faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin kararlarla ilgilidir. geçerliliği ve hizmet konusunda işletmenin rekabet gücünü etkileyen önemli faktörler arasındadır.
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Kurum stratejisi, örgütün başkalarıyla rekabet ettiği ve işletmelerin (işlerin) seçimi ve bu işlere girme, bu işletmeleri yönetme konusundaki taktikler ve diğer kurum düzeyindeki olanaklar üzerine odaklanır.
İşletme stratejisi, şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir plandır. Şirketin misyonunu, vizyonunu ve hedeflerini belirler ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri ve kaynakları tanımlar.
Strateji bir planlama işi değil, bir geleceği inşaa etme işidir. Geleceği şekillendirme işidir. Strateji değişime uyum sağlamak değil, değişime yön verme işidir. Strateji kızıl okyanuslarda rekabet etmek değil, mavi okyanuslar bulmak ve rekabetten çıkmak işidir.
Stratejinin amacı, işletmeyi dış çevre koşulları ile uyumlu duruma getirmektir. İşletmenin kendi yetenekleri, içyapısı ve dış çevre koşulları değişebilir. Stratejinin amacı, bu değişiklikleri birbiri ile uyumlu hale getirerek işletmenin başarılı olmasını sağlamak ve bu başarıyı devam ettirmektir.
Örgütlerde strateji tespitlerinde kullanılan portföy analizleri, Q-sort analizi, senaryo analizi, arama konferansları, misyon bildirimi, delphi tekniği, açık grup tartışmaları tekniği, fayda maliyet analizleri ve risk analizleri stratejik yönetimin diğer yaygın araçlarından bazılarıdır (Aşgın, 2008:22).
Strateji, bir analiz sürecidir. Kullanılacak metotların sonuçlarını önceden tespit etmenize olanak tanıyan bir düşünme sistemi barındırır. Bu düşünme yöntemi, mantık ilkeleri ve ilişkileri üzerine kurulmuş, karar verme ve kararlar içindeki engellerin kaldırmasıyla ilgilidir.
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Amaç ve işleyiş açısından belirgin özellikler içeren ve sistematik olarak gerçekleştirilen “iletişim” stratejik iletişimdir. Stratejik iletişim ise; “neyi, neden, nasıl, nerede, ne zaman ve kime” söyleyeceğimizin planlamasıdır.
Strateji kavramı askeri bir kavram olarak doğmuştur. Organizasyon açısından strateji “Bir organizasyonun temel amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşabilmek için gerekli kaynakların tahsis edilerek onların kullanımında kabul edilen yollardır” şeklinde ifade edilmektedir.
Üretim Stratejisi,
şirketlerin ana hedeflerine ulaşmalarını sağlamak adına yapılan uzun vadeli planlardır. Stratejik karar alma süreci, doğru yatırım, üretim teknolojisi, üretim ekibinin eğitimi ve takip edilecek programı belirleme gibi birçok aşamayı ele alır.
Örgütleme stratejileri; gruplama, terim ya da düşünceleri bir araya getirme, küçük alt parçalara bölmeyi ve önemli düşünceleri belirlemeyi ya da daha geniş bilgiden ana düşünceleri çıkarmayı içerebilir. Örgütleme stratejisini kullanan kişi konuyu yeniden yapılandırarak düzenler ve kendisi için anlamlı hale getirir.
STRATEJİ ve PLANLAMA KAVRAMLARI
Bu çerçevede strateji, kısa, orta ve uzun vadeli olarak değerlendirilmelidir. Bu yaklaşıma göre strateji, işletmenin hedeflerine ulaşmasını kesinlikle sağlamak için tanımlanmış hareket tarzlarıdır.
Strateji: “İzlem”. İzlem kelimesinin TDK karşılığı ise biraz daha açıklayıcı: “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol”. Taktik: “İstenen sonuca ulaşmak amacıyla izlenen yol ve kullanılan yöntemlerin tümü”.
Operasyonel stratejiler, işletmelerin genel amaç ve hedeflerine ulaşmak için kullandıkları günlük işleyiş ve yönetim yöntemleridir. Bu stratejiler, üretimden lojistiğe, finanstan insan kaynaklarına kadar tüm iş süreçlerini kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri