Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Bu yöntemler; Tam maliyet yöntemi • Normal Maliyet Yöntemi • Değişken Maliyet Yöntemi • Asal Maliyet Yöntemi • Süper Değişken Maliyet Yöntemi olarak bilinmektedir.
Fayda-maliyet analizi, herhangi bir kamu yatırım projesinin fayda ve maliyetlerinin tespit edilmesi, projeye ilişkin fayda ve maliyetlerin kapsamına nelerin dahil edileceğine dair fayda ve maliyet kavramlarının ortaya konmasını gerektirir.
Maliyet Analizinin Firmalara Sağladığı Faydalar
Üretilen ürünün satış fiyatını belirlemekte başvurulacak en büyük yol göstericidir, Şirketin kârının ortaya çıkarılmasını sağlar, Katma değer yaratan ürünleri belirleme ve seçmede yardımcı olarak şirketi hangi ürünlerin daha fazla üretileceğini belirler.
İlgili 27 soru bulundu
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Maliyet-Fayda Analizi(MFA), alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini tahmin etmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Örneğin işlemlerde, faaliyetlerde ve işlevsel iş gereksinimlerinde tasarrufları korurken fayda elde etmek için en iyi yaklaşımı sağlayan seçenekleri belirlemek için kullanılır.
Maliyet Analiz Uzmanı, bir şirketin maliyetlerini analiz ederek, verimliliği artırmak ve karlılığı optimize etmek için stratejiler geliştiren bir uzmandır. Bu uzman, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin artırılması yoluyla şirketin rekabet gücünü artırmaya yardımcı olur.
Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.
Kaizen Maliyetleme, özellikle yüksek teknolojinin kullanıldığı Japon oto üreticileri tarafından üretim aşamasında maliyetleri düşürmek amacıyla hedef bir maliyetin belirlenmesi ve bu maliyetin başarılması için üretim işlemlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi sürecidir.
Maliyet fayda analizinin formülü oldukça basittir. Formül = Fayda / Maliyet. Bu analizi hesaplamak için biraz daha karmaşık formüller olsa da fayda-maliyet oranı, esasen sadece doğrudan veya dolaylı maliyet ve faydaları hesaba katar ve birinin diğerinden ağır basıp basmadığını görmek için kullanılır.
Projelerde Maliyetlerin tahmin edilmesi ve bütçe aşamasından başlayarak, proje tamamlanmasına kadar olan süreçte; Maliyet Yönetimi unsurlarının tartışılarak projelerin karlılık hedeflerinin başarılmasına katkı sağlanmasıdır.
Temel maliyetler (direkt ilk madde ve malzeme + direkt işçilik) mamullere doğrudan yüklenebildiğinden, yani bu maliyetlerin üretim birimleriyle ilişkisi kolay bir biçimde kurulabildiğinden, ilgili mamullere yüklenmesi, kontrol ve yönetilmesiyle ilgili problem pek yaşanmaz.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
Maliyet muhasebesi uzmanı, şirketlerin üretim maliyetlerini hesaplayan ve mamulün satış fiyatını belirleyen kişidir. Maliyet muhasebesi uzmanları; hammadde, işçilik, lojistik, imalat ve vergilendirme gibi birçok fazla kriterin giderlerini hesaplar. Maliyet muhasebesi uzmanları genellikle üretim sektöründe çalışır.
İş analizde 4 önemli yöntem vardır. Mülakat, Anket, Kayıt Tutma, Gözlem. Bu yöntemlerden en çok zaman alan ve en yaygın kullanılanı mülakat yöntemidir. Yapılan araştırmalar sonucunda bir kişinin günlük 3 ya da 4 görüşme yapabileceği gözlenmiştir.
Maliyet Fayda Analizi, ürün, servis veya sonucun gerçekleştirilmesi için gereken maliyetin elde edilecek faydalarla karşılaştırılmasını sağlayan fayda ölçüm yöntemlerinden biridir. Gelecekteki kazanımların paranın bugünkü değeri ile hesaplanmasını ve farklı projelerin karşılaştırılabilmesini sağlar.
Marjinal maliyet en anlaşılır biçimde üretimin artırılmasının toplam maliyete olan etkisidir. Herhangi bir işletme fazladan ürün ürettiği takdirde ek bir hizmet vermiş olur. Bu hizmetin neticesinde de işletmenin toplam maliyetinde artış ya da azalma meydana gelir.
Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Bir diğer tanım şekli ise üretim aşamasında var olan malzemelerin ve üretime ait olan maliyetlerin hesaplanmasıdır.
Maliyet minimizasyonu analizi, iki müdahale arasındaki maliyetin basit bir şekilde karşılaştırılmasını yapmaktadır. MMA, yalnızca iki müdahale arasındaki sonuçların aynı olduğu varsayıldığında kullanılmalıdır. Amaç, alternatifler arasındaki en düşük maliyetli olanı belirlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri