Maalesef, maluliyet tespitinde rapora oran yazılmıyor. Tam teşhisi biliyorsanız sakatlık oranı cetveli'nde bulmaya çalışabilirsiniz. Ya da o hastaneye gidip "üzerinde oran yazılı bir rapor istiyorum" deyin, yeniden bir rapor düzenlesinler size.
Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir.
Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir.
SGK sitesi üzerinden SGK Malülen Emeklilik Sorgulama işlemi yapmak için öncelikle SGK resmi sitesine giriş yapılır. Giriş yapıldıktan sonra malulen emekliliğe ilişkin olarak sorgulama yapmak isteyen kişi, ilgili sekmeye TC kimlik numarasını girer. Sonra "sorgula" butonuna basılır.
İlgili 16 soru bulundu
Engelli raporu sorgulama işlemini e-Nabız üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Engelli raporunuzun PDF'ini indirmek için E-Nabız sistemine giriş yapmalısınız! “Raporlarım” sekmesine tıklamalısınız. Tarihe göre listelenen mevcut raporlarınız arasından engelli raporunuzun yer aldığı kısmı bulmanız.
ADIM 1 – E-devlet şifresiyle sisteme giriş yapıldıktan sonra, Sağlık Bakanlığı hizmetlerinden engelli raporu görüntülenebilir. ADIM 2 – e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama ekranından engelli raporunuzu sorgulayabilirsiniz.
Emeklilik başvurusu yapanlar başvuru takibini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sitesi ya da e-Devlet Kapısı üzerinden takip edebiliyor.
- Maluliyet raporu ile emekliliğe başvurmak için en az %60 güç kaybı olmalıdır. Malulen emeklilik şartlarını karşılayan vatandaşlar gerekli prosedürleri uygulayarak malulen emekliliğe başvurabilmektedirler. Ancak 1800 günlük primin ödenmiş olma durumuyla ilgili bir istisna bulunmaktadır.
Yasalara göre kişinin engelli sayılabilmesi için vücut fonksiyonlarını en az % 40 oranında kaybetmesi gerekmektedir. Engelli rapor oranı % 40 ın altında ise kişi engeli kabul edilmez ve engellilere sağlanan hiçbir haktan faydalanamaz.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Malulen emekli olmak için nereye başvurulur? Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekiyor.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Yüzde 10 heyet raporuna mağdurun yaşı, maaşı ve kusur oranı dikkate alınarak 250 binden 500 bin TL'ye kadar değişen oranlarda ödeme yapılır. 60 yaş üstü olan kazazedeler orana %10 eklenerek değerlendirme yapılmakla birlikte yüzde 10 heyet raporu tazminatları tüm vücut ele alınarak değerlendirilir.
Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 10 bin TL olduğunu düşünelim. Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL.
Bu davanın sonucunda işçinin sürekli iş göremezliğe maruz kaldığının tespit edilmesi durumunda bu defa işçi tarafından işveren ile varsa sorumlu olan üçüncü kişiler aleyhinde iş kazasına dayalı maddi ve manevi tazminat davası açılabilecektir.
Engelli emekliliği kapsamında engelli rapor oranı %40 olarak belirlenmiştir. %40'tan daha az oranda engelli raporu olan kişiler erken engelli emekliliğinden faydalanamazlar. Bununla birlikte, engelli olan kişilerin engellilikten emekli olabilmesi için prim gün sayısı kanunen belirtilmiştir.
Sigortalılık şartı olarak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması aranmaktadır. Sağlık şartı olarak da işe girmeden evvel en az % 60 oranından az hastalık veya rahatsızlığınız olup da sonrada bu oranın % 60 veya daha fazla oranda olması aranmaktadır.
Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları gibi hastalıklar için tedavi döneminde malûl aylığı bağlanabiliyor.
Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Engelli emekliliğinde bunun tam tersi, yani engelli işe girmeden önce ya da doğuştan engelli olmalıdır.
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
Sağlık Kurulu, sigortalının sağlık durumunu tekrar değerlendirerek, çalışma gücü kaybı oranını belirleyecektir. Eğer çalışma gücü kaybı oranı %60'ın altında ise malulen emeklilik aylığı kesilir. Ancak çalışma gücü kaybı oranı %60 ve üzerindeyse, sigortalıların malulen emekli aylığı almaya devam etmeleri mümkündür.
7- Komisyonda e-rapor sistemi üzerinden yazılan raporlar en geç 48 saat içerisinde e-nabız/raporlarım sistemine düşer. 9- Düzenlenen sürücü sağlık raporu e-imzalırdır; 2 yıl süre ile geçerliliği vardır; 2 yıl sonunda rapora ihtiyaç duyulması halinde şahsın bu aşamalardan geçmesi gerekir.
Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama
E-Nabız sağlık kurulu raporu ile ilgili olarak E-Nabız sistemine giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan “Raporlar ” menüsü içerisine giriş yaparak almış olduğunuz sağlık kurulu raporunun sorgulama ekranına erişebilirsiniz.
Ancak elinizde mevcut sağlık kurulu raporu ya da vergi indiriminden yararlandığınıza dair bir yazı yoksa bu durumda ortalama süreç yukarıda da malulen emeklilik başvurusu ne zaman sonuçlanır kısmında da ayrıntılı anlatıldığı gibi 2-3 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri