Malum kelimesi, herkes tarafından bilinen durumları ifade etmek için kullanılmaktadır.
malum olmak ne demek? Içine doğmak: “Ona da malum oldu haber / Koşup geldi odama” -B. Necatigil.
MALUM KELİMESİNİN ANLAMI
Bilinen, belli anlamına gelir. Bu kelime genellikle mağlum şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı malum şeklinde olmalıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan malumat kelimesi, ilim sözcüğüyle aynı kökten türemiştir. İlim, bilgi anlamına gelirken, malumat da bilinen şeyler demektir.
malum - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁlm kökünden gelen maˁlūm معلوم “bilinen” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Malum kelimesi; belli olan, herkes tarafından açıkça bilinen, kuşkusuz ve bilindiği üzere gibi anlamlara gelmektedir. Malum Cümlede Nasıl Kullanılır? Malum kelimesi cümle içerisinde şu şekilde kullanılmaktadır: - Malumunuz, alim insanların ilimleri halkın yolunu aydınlatan bir meşale gibidir.
herkesin bildiği kişidir. ucuz prim aracı olan ifade.
Marjinal kelimesi, anlam olarak, farklı, sıradan olmayan, toplumda alışılagelmiş düzenin dışında kalan anlamı taşır. Genellikle, kişiler için kullanılmakta olan marjinal kelimesi, aynı zamanda sıfat olma özelliği taşımaktadır. Marjinal kelimesinin, özellikle moda dünyasında sıkça kullanıldığını görmekteyiz.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
yani özetle malum iş= dopomin reseptörünün kökünü kazımak= unutkanlık, analitik düşünememe, zekayı kullanamama.
MALUMU İLAM ETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Bilinen ve açık olan bir şeyi söylemeye, açıklamaya kalkmak anlamına gelir. Bu kelime genellikle malumu ilan etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı malumu ilam etmek şeklinde olmalıdır.
Malum fiil: İşi yapanın, failin, yani öznenin bilindiği fiillerdir. Fiile, “Kim?” “Ne?” sorusunu sorduğumuzda cevap alabiliyorsak bu fiil malum fiildir. Meçhul fiil: faili ve öznesi bilinmeyen fiile denir.
Halk arasında sevilen ve sayılan kişiler olarak görülmektedirler. Abdala malum olur atasözünün anlamına bakıldığında ise bir olayın olacağını olay gerçekleşmeden sezmiş olan kişiler için şaka yollu söylenen bir atasözüdür.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir. Kimlerin rüyası çıkar diye soranlar, daha çok yalan konuşmayan ve hep dürüstlükten yana olan kişiler olduğunu bilmelidir. Rüyalarında iyi haberler alabilecekleri gibi bazen de tehlikeli bir durum için uyarılırlar.
Atasözü [1] Bir şeyin olacağını önceden sezen kimseler için şaka yollu söylenir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir. Bu namazın vakti ile ilgili olarak İslam dini peygamberi Hz. Muhammed (sav) gecenin ortasında ya da gecenin son kısmında kılınmasını tavsiye etmektedir.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Dominant kelimesinin anlamı, baskın ve egemen demektir. Biyolojik anlamda kullanılan dominant sözcüğü baskın bir geni ifade eder. Çevresine karşı liderlik vasfı taşıyan baskın ve egemen bir tavır sergileyen kişiler dominant olarak adlandırılır. Dominant kelimesinin TDK'daki anlamı, baskındır.
Aktüalite, günümüzde gerçekleşen ve güncelliğini koruyan anlamına gelir. Örneğin herkesin konuştuğu bir haber ya da sıcak bir gelişme aktüalite olarak nitelendirilir. Bu kelime daha çok haberler için kullanılır.
Fransızca kökenli olan Absürt kelimesi, 'saçma' olarak Türkiye'de bilinmektedir.
"Malumunuz" da; haliyle "bildiğiniz birşey/bilginiz" demektir.
Maluliyet kavramı kelime anlamı olarak “sakatlık” demektir. Sigorta poliçelerinde bahsedilen maluliyet ifadesi ise sigortalının, sigorta süresi devam ederken yaşadığı olumsuz durumlar sonucunda bedensel zarara uğraması ve beden bütünlüğünün geçici ya da kalıcı olarak bozulması durumlarını karşılar.
Ad. Sonu mâlum olmayan, neticesi bilinmeyen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri