Fitne ve zina tehlikesi söz konusu olmadan, erkeğe de kadına da hediye alıp vermek caizdir.
Sual: Verilen hediyeyi geri istemek caiz midir? Hediye, mevcut ve bilinen bir malı birine karşılıksız vermektir. Belli bir karşılık isteyerek vermek de caizdir.
Doğum günlerinde israfa kaçmamak şartıyla hediye götürülebilir. Günah olmayan şekilde eğleniyorlarsa, elbette böyle evlilik yıl dönümü veya doğum günü kutlamalarında haram olmaz.
Bununla beraber, hediye aynı zamanda sadaka sevabı kazandırırken, her sadaka hediye sayılmaz. Hediye vermek ve hediye almak sünnettir. Ancak hediye veren kişinin bu hediye ile muhatabı onurlandırmanın ve Allah rızasının dışında, beklediği bir şey varsa, bu beklenti hediyeyi kirletir.
Daha pek çok hadîste, başka dinlerle ilişkisi veya sembolik değeri/fonksiyonu bulunan âdet ve uygulamaları Müslümanlara yasakladı. Bununla beraber gayri müslimlere benzeme amacı olmadan sevgililer günü, doğum günü ve evlilik günü gibi günlerde kişinin hanımına hediye almasının bir sakıncası yoktur.
İlgili 25 soru bulundu
Fitne ve zina tehlikesi söz konusu olmadan, erkeğe de kadına da hediye alıp vermek caizdir.
Bu itibarla bir kişinin kendisi için zaruri olmayan bir şeyi başkasından, baskı ve zorlama yapmadan istemesi haram değildir. Başkasının çocuğu veya herhangi bir çalıştırdığı kişiye maaşını, ücretini vermemek caiz değildir.
Sadaka ve hibe de karşılık beklenilmez. Bu durum hediye için de sözkonusudur. Hediye veren kişi karşılık beklemeden verir. Ancak karşılığı verilemez diye de bir kural olmadığından hediyeye karşılık vermekte bir sakınca yoktur, aksine daha faydalı ve daha faziletlidir.
Gönüllü olarak veya dinî bir vecîbeyi yerine getirmek üzere ihtiyaç sahiplerine yapılan maddî yardım. Bir malın karşılıksız temlikini konu alan akid. Yetkiyi, görevi veya nüfuzu kötüye kullanarak sağlanan gayri meşrû menfaat.
Peygamberimiz (asm) kendine gelen hediyeleri ashabına ikram ederdi. Bu nedenle bize verilen hediyeleri başkalarına vermenin bir sakıncası olmadığı gibi sünnet sevabı da alırız. Hediyeleşmek sünnettir.
Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır. Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir.
'İslam'da Sevgililer Günü kutlaması olmadığı gibi, böyle bir günün dinle ilgisi de yoktur. Sevgililer Günü kutlaması dini içerikli bir olay değildir. İnsanların sevgilerini göstererek, birbirlerini mutlu etmelerinin, hatırlamalarının dinen sakıncalı bir yanı yoktur.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Çekilişe katılanlar, çekilişe katılmak için, ayrıca para vermediklerinden dolayı caiz olur.
Buna “hıyaru'ş-şart” yani şart muhayyerliği denilir. Ancak bu durum alım satım akdi gibi, karşılıklı rıza ile feshi mümkün olan lazım / bağlayıcı akitlerde söz konusu olabilir. Buna göre, kusursuz (ayıpsız) malın önceden belirlenmiş süresi içerisinde iadesi caizdir, kul hakkı olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı, yetkili makamlarda bulunan kişilerin hediye ve bağış kabul etmelerinin caiz olmadığını, bunun “rüşvet olarak değerlendirilebileceğini” belirtti.
Kazancının çoğu haramdan meydana gelen, faiz, rüşvet gibi gayrimeşru yollardan kazanan kimsenin ikram ve davetine gitmek, hediyesini kabul etmek, haram yemek olacağından, kabul etmekten kaçınmak gerekir.
Hediye vermek, karşı tarafa değer verdiğimizi ve düşündüğümüzü gösterir. Sevdiklerimizi mutlu etmek, ilişkilerimizi güçlendirmek ve duygusal bağlarımızı pekiştirmek için hediye alırız. Özel Anları Kutlama: Hediye almak, özel anları kutlamak için yaygın bir yöntemdir.
HEDİYE EŞ ANLAMLISI
Her kelimenin eş anlamlısı yani anlamdaşı bulunmadığı gibi bu kelimelerden biri de Hediyedir. Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
Hediye verme, rüşvetten farklı gibi görünse de verenin veriş amacının gerisinde yatan gerçeği saklamaktan öteye geçmemektedir. Bir menfaat elde etmek için devlet memuruna açıkça rüşvet veremeyenler hediye vermek suretiyle ona menfaat sağlarlar. Bu anlamda hediyeyi, rüşvet olarak değerlendirmek mümkündür (Şen, 2010:4).
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri