MBM yüksek lisans programı mezunlarının önemli bir kısmı doktora eğitimlerine devam etmişler; gerek yurt içinde gerekse yurt dışında prestijli üniversitelerde araştırmacı pozisyonlarında yer almaktadırlar. Ayrıca özel sektörde de genellikle Ar-Ge faaliyetlerinde çalışmaktadırlar.
Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü mezunları entegre metal üretim tesislerinde, haddehanelerde, dökümhanelerde, ısıl işlem, toz metalurjisi, dövme endüstrisinde, korozyon konularında ve kompozit ve seramik üretim tesislerinde ilgili kuruluşların üretim, kalite kontrol ve Ar-Ge bölümlerinde çalışabilmektedir.
Mezunlar, araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim, test, kalite kontrol ve danışmanlık gibi farklı alanlarda çalışabilirler.Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunları, malzeme seçimi, tasarımı, üretimi ve mühendisliği konularında uzmanlaşmış kişilerdir.
Gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında çok rahat istihdam olanakları bulabileceklerdir. Mezunlar, Mühendislik Malzemeleri ile ilgili üretim, imalat, kalite kontrol, Ar-Ge ve pazarlama gibi birçok birimde çalışabilirler.
Malzeme Bilimi Mühendisliği, malzemelerin mekanik, elektriksel, optik ve manyetik özelliklerini anlama ve manipüle etmeye yönelik geniş bir multidisipliner yaklaşım sunmaktadır. Materyaller her zaman toplumun temel taşı olmuştur ve ileri teknoloji çağımızda giderek daha önemli bir rol oynamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Malzeme Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Malzeme Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.700 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Malzeme Bilimi Mühendisi 2023 yılında ortalama 24.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Malzeme Bilimi Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.360 TL maaş alıyordu.
Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği... Türkiye'nin en çok kullanılan kariyer platformu kariyer.net'e kullanıcılar tarafından girilen bilgilerden elde edilen ortalama aylık net maaş verilerine göre, Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği.
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
Beko, Vestel, Bosch gibi elektronik alanında hizmet veren firmalarda çalışma imkânı bulabilirler. Ayrıca üniversitelerde akademisyen, teknokent ve araştırma kuruluşlarında Ar-Ge personeli olarak; Devlet kurumlarında metalürji ve malzeme mühendisi olarak görev alabilirler.
Öğrencilerimiz metalürji veya malzeme mühendisliği ile ilgili üretim süreçlerinin bulunduğu fabrikalar, kamu kurumları veya özel sektöre ait kuruluşlarda staj yapabilirler. Üretim süreçlerine örnek olarak döküm, ısıl işlem, metal şekillendirme, kaplama, kaynak verilebilir.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Metalurji ve malzeme mühendisleri genel olarak fabrika ve üretim tesislerinde görev alır. Otomotiv, cam, seramik, enerji, petrokimya, havacılık ve demir çelik sanayilerinde çalışabilirler. Temel olarak üretimin doğru ve verimli yapılabilmesi için işleyişi kontrol ederler.
Malzeme biliminin genel amacı, malzemelerin içyapısını tanıtmak, içyapılar ile özellikler arasında bağıntılar araştırmak, bu şekilde geliştirilen temel ilkeler ve kavramlar ışığında uygulamada kullanılan malzeme türlerini sınıflara ayırarak özelliklerini incelemektir.
Sonuç olarak, malzeme bilimi ve teknolojileri bir mühendislik disiplini olarak kabul edilebilir.
Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir.
“İşsiz kalmaz” denen o mühendislik dalı günümüzde bilgisayar mühendisliğidir.
Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
Anket verilerine göre 3 bin 276 mühendis bir işte çalışmakta, 1.557 mühendis ise çalışmamaktadır. Emekli olduğunu belirten 76 kişi bu rakamdan düşüldüğünde geriye kalan 1.481 mühendis "işsiz" olarak nitelenebilir. Dolayısıyla anket katılımcıları arasında işsizlik oranı yüzde 31.2`dir.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmiş oldu.
Memur maaşları çok merak edilen konulardan birisidir. Devlet memuru atamalarında 2023 yılı Maaşları belli oldu. Temmuz ayından sonra Asgari ücrete de yapılan zamlar sonrası diğer meslek dallarına da Ek zam yapıldı. Bu kapsamda Kamuda görev yapan Mühendisler en az 28 Bin TL Maaş almaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri