Yenidoğan bebeklere uygun mamanın hazırlanışı şöyledir: 30 cc kaynamış ılınmış temiz içme suyuna 1 ölçek, 60 cc suya ise 2 ölçek mama koyup karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Ortalama 2-3 saatte bir mama vererek bebeğinizi besleyebilirsiniz.
6 ayı dolduktan sonra Aptamil 2 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz. Bebeğiniz doğumu takip eden ilk aylarda özellikle ilk 2 ayda 2-3 saatte bir acıkabilir. Büyüdükçe de beslenme aralıkları uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir. Her bebeğin beslenme ihtiyacı ve alacağı mama miktarı farklılık gösterebilir.
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için de mama önerileri tıpkı 3. ayda olduğu gibi günde 175-200 ml'lik porsiyonlar şeklinde günde 5-6 kez şeklindedir.
Yenidoğan bebeklere uygun mamanın hazırlanışı şöyledir: 30 cc kaynamış ılınmış temiz içme suyuna 1 ölçek, 60 cc suya ise 2 ölçek mama koyup karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Ortalama 2-3 saatte bir mama vererek bebeğinizi besleyebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez. Çünkü bebek, mamanın tadını tercih ederek/ biberondan emmenin kolaylığını keşfederek ya da daha az emip sütün azalmasına neden olarak emmekten uzaklaşabilir.
Örneğin 2 kiloluk bebeğin kilosunu 150 ile çarptığımızda ortaya 300 sayısı çıkmaktadır. Bu 300 sayısı 2 kiloluk bebeğe verilebilecek mama miktarıdır. Aynı şekilde 1 kilo ağırlığındaki bir bebeğe 150 cc kadar mama verilebilmektedir.
Bebeğiniz kucağınızda hafif dik oturur pozisyonda ve başı yukarıda olacak şekilde durmalıdır. Böylelikle sıvıyı daha kolay yutabilir. Biberon bebeğe yavaşça verilmeli, sıvının birden akarak boğazına dolması engellenmelidir.
Pek çok anne bebeğin bu kadar emmesine şaşırabilir. Bebeğiniz acıktığında onu beslemeye devam edin. Bu yaşta, emzirilen bebekler için 24 saatlik bir süre içinde muhtemelen yaklaşık 8-12 kez, biberonla beslenen bebekler için yaklaşık her üç ila dört saatte bir beslemek uygundur. O her istediğinde onu emzirmelisiniz.
Hazırlanan bebek mamasını hazırlandıktan sonraki 2 saat içinde ve beslenmeye başladıktan sonraki bir saat içinde kullanın. Hazırlanan bebek mamasını 2 saat içinde kullanmaya başlamazsanız hemen şişeyi buzdolabında saklayın ve 24 saat içinde kullanın.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Biberonu, kapağı ve emziği kullanmadan önce temizleyin ve bir su kabında 10 dk kaynatın. Aptamil 1 Bebek Sütü'nü hazırlamak için kullanacağınız suyu 10 dakika kaynatıp, 40 derece seviyesine kadar soğumasını bekleyin. Kaynatılmış ılıtılmış suyun beslenme tablosunda belirtilen miktara uygun olarak biberona doldurun.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
5) SMA. Anne sütüne en yakın tadı ve besin değerini taşıyan mamalardan bir diğeri de SMA markasıdır. Nestle firmasına ait olan SMA mama, doğumdan itibaren bebeklere verilebilir özellikler taşır. Metal kutuda, güvenli kapakla satışa sunulan bu mamanın kapağı açıldıktan sonra kullanım ömrü 4 haftadır.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Doğumdan birkaç gün sonra, 24 saatlik süreçte 6'dan daha az idrarını yapar. İdrar rengi koyu sarıdır. İlk haftadan sonra deri rengi daha sararır ve yetersiz sıvı aldığı için derisi kırışmaya başlar. Göğüslerini emzirme sonrası yumuşak hissetmezsin.
Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi artar ve beslenme sıklığı da buna paralel azalır.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
6 aya kadar en fazla 4 saat aç kalabilirler ama 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri