Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor. Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor.
Öncelikle kas kütlesinin artışı için en önemli nokta; yeterli protein alımı. Bu nedenle gün içerisinde et, yumurta, yağsız peynir ve süt ürünlerine ağırlık verilmeli.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Peynir çeşitleri arasında protein miktarı fazla ve yağ miktarı en az olan besindir. Beyaz peynir ve kaşar peynirin iki katı proteine sahiptir. Spor sonrası artan protein ve mineral ihtiyacının sağlıklı karşılanmasını sağlar. Her gün 1/ 4 su bardağı lor peynirini kahvaltılarınızda veya salatalarınızda tüketmelisiniz.
Süzme peynir, içerdiği protein oranı sayesinde spor yapan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir süt ürünüdür.
İlgili 18 soru bulundu
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
BEYAZ PEYNİR:
Bu miktar protein testosteron hormonu düzeyini yükseltir ve testosteron da kas hacminin artmasını sağlar. Yeterli protein sağlanmış beslenme planında sadece testosteron değil büyüme hormonu da artar ve etkili antrenman ile kaslar da hızla şekillenir.
Muz: Diğer meyvelere oranla şeker oranı biraz fazla olsa da muz, kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
8. Domates ya da domates suyu da spor öncesi faydalı besinlerden biri.. Spor yaparken sadece sıvı kaybetmiyor, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerinizi de kaybetmiş oluyorsunuz.
Kas gelişimi için ihtiyacınız olan proteini karşılar ve uzun süre sizi tok tutar. Düşük yağ ve vücudunuz için yeterli miktarda karbonhidratı lor peyniri sayesinde karşılayabilirsiniz. İçerdiği karbonhidrat sayesinde vücudunuzun kolay enerji kazanmasına yardımcı olur.
100 gram kaşar peyniri ortalama 350 kalori içermektedir. Ayrıca; 26.99 gram protein, 2.56 gram karbonhidrat ve 26 gram yağ içermektedir. İyi bir protein ve yağ kaynağı olan kaşar peyniri, bazı temel vitamin ve minerallerin de iyi bir kaynağıdır.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Lor peynirinin sporcular arasında popüler olmasının sebebi kas kütlesi yapımına yarayan yüksek protein içeriği. Lordaki özel proteinler direnç antrenmanlarıyla birleştirildiğinde kas yapımına yardımcı oluyor. Lordaki protein içeriğinin %80'ini oluşturan kazein, yavaş emilen bir proteindir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Yeterli protein sağlanmış beslenme planında sadece testosteron değil büyüme hormonu da artar ve etkili antrenman ile kaslar da hızla şekillenir. Peynir, proteini yüksek karbonhidratı düşük olan iyi sindirilebilir hayvansal protein kaynağıdır. Özetle kasın yapılanması için peynir ideal bir besindir.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Sporcular için süt ne zaman tüketilir? Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Yulaf kompleks karbonhidratlar ve proteinin yanı sıra kas yapıcı besin maddelerini de barındırır. Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur.
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
Her sporcunun mutlaka gün içinde tüketmesi gereken bir meyvedir elma. Çünkü içerdiği lifler sayesinde kas kütlesine destek oluyor.
Kaşar loru besin değerleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerdiği yüksek protein değeri sayesinde besleyici ve kas yapımında faydalıdır.
“Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri