Kazanç yönünden manda yetiştiriciliğinde son yıllarda kazanç yönünden artışlar sağlanmaktadır. Genel manada 1 yaşını geçmiş olan mandalar yaklaşık 4000 - 10.000 TL arasında satılmaktadır. Manda yetiştiriciliği için diğer masraflar çıkıldığında manda yetiştirmek karlı bir iştir.
Proje öncesi günlük manda sütü ortalamamız 6-7 litre arasındayken, ilk yılımızda 8-9 litreye ulaştık.
Bulgular: Araştırmada manda başına bir laktasyonda süt verimi ortalama 1332.89 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar 2019 yılı Türkiye ortalamasının (1000.10 kg) oldukça üzerindedir. Büyükbaş hayvan birimi (BBHB) başına günlük toplam yem tüketimi 12.32 kg'dır.
3)Desteklemeye esas 2022 yılı damızlık gebe düve fiyatı 40.000 TL/baş, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır fiyatı 25.000 TL/baş, damızlık gebe manda fiyatı 30.000 TL/baş ve 8-15 aylık damızlık boş dişi manda fiyatı ise 17.000 TL/baş olarak belirlenmiştir.
Ülkemizde genel olarak Marmara Bölgesi'nde İstanbulda, kuzey sahillerimizde Samsun ve Sinop civarında, Orta Anadolu'da Çorum ve Amasya, İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir, Doğu Anadolu'da Sivas, Güneydoğu Anadolu'da Diyarbakır'da daha yoğun bulunmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Mandaların gebelik süreleri ırk, iklim, yetiştirildiği ülke gibi durumlara göre 299-346 gün arasında değişmekle beraber ortalama olarak 10.5 ay yada 315-319 gün Gebelik rektal muayene ile saptanabildiği gibi sütteki değişiklikle de 20 gün gibi çok erken olarak da saptanabilmektedir.
Başvuru yeri, şekli ve zamanı; Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine üye olan yetiştiriciler birlikler aracılığıyla, üye olmayan yetiştiriciler ise il/ilçe müdürlüklerine yazılı olarak müracaat ederler. Destekleme başvuruları; 29/12/2023 tarihi mesai bitimine kadar yapılır.
2024 yılında çiftçiye yapılacak tarımsal desteklerle ilgili tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buğday, arpa, çavdar, yulaf için dekar başına 149 lira destek sağlanacak. Bu desteğin 103 lirasını mazot, 46 lirasını gübre desteği oluşturuyor.
Manda, malak, tiftik üretimi ve arıcılık destekleri de yüzde 100 artırıldı. Hastalıktan ari işletme desteği hayvan başına 600 liradan 1200 liraya yükseltildi. Anaç koyun/keçi desteği hayvan başına 50 liradan 100 liraya, tiftik keçisi ilave desteği hayvan başına 20 liradan 40 liraya çıkarıldı.
Manda Yoğurdu 200 gr - 85,00 TL - Süt ve Süt Ürünleri.
Manda sıcağa karşı duyarlı olduğu gibi soğuğa karşı da oldukça duyarlıdır. Ortam sıcaklığı 5 santigrad derecenin altına düşerse ve uzun süre sıfır derecenin altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa üşür ve bunu titreyerek belli eder.
Büyüklük ve Süt Verim Özellikleri
Manda ırkları arasında süt verimi en yüksek olan ırk 900-4000 kg/laktasyon verimine kadar yükselen Akdeniz mandasıdır. Akdeniz mandasını Mehsana (Surti×Murrah melezi olarak elde edilen) ırkı (1800-2700 kg) ve Jafarabadi ırkı (1800-2700 kg) takip etmektedir.
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Havaların ısınması ile birlikte meralara salınan mandalar, çamura yatmaya başladı. Manda üreticisi ve yetiştiricisi Murat Yılmaz, “Mandalar sıcağa çok hassas. Bu yüzden çamura yatarlar. Manda sütü ile astım hastalarına ilaç yapılıyor ve şifa verdiği söyleniyor” dedi.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
2024 yılında çiftçiye yapılacak tarımsal desteklerle ilgili tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için dekar başına 149 TL mazot ve gübre desteği ödenecek.
E - DEVLET ÜZERİNDEN ÇKS BELGESİ
Bilindiği üzere ÇKS başvurusunu yapan ve başvurusu uygun bulunan çiftçiler ÇKS Belgesi almaya hak kazanmaktadır. Yapılan bu düzenleme kapsamında bu belge de e-Devlet üzerinden ücretsiz ve resmî nitelikte barkotlu bir şekilde alınabilmektedir.
Kimlik numarasının son hanesi 0-2-4 olan çiftçilere destek ödemeleri bugün yapılırken, son hanesi 6 ve 8 olan çiftçilere ise 26 Ocak 2024 tarihinde yapılacak.
a-Yapılacak ahırlarda hayvan başına kapalı alan en az 7-10m2 olacak şekilde planlanacaktır. b- Tabandan mahyaya kadar olan yükseklik en az 500 cm. olmalıdır. Desteklemeye esas olacak inşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır, gübre çukuru, yem deposu, silaj çukurunu kapsayacaktır.
Başvurular, 03/01/2024 tarihinde başlayıp 19/02/2024 tarihinde sona erecek olup www.tarimorman.gov.tr adresinden başvuru yapılabilecektir.
17 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 6808 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile afet bölgesi ilan edilen 11 ildeki küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilecek. Hayvan yetiştiricilerine verilecek destek miktarı küçükbaş için hayvan başına 50, büyükbaş için ise 500 lira olarak belirlendi.
Suyu çok sevmeleriyle meşhur olan mandaların ortak özellikleri anne sütüne olan düşkünlükleri. Türk mutfağının hazinesi Osmanlı lezzetlerinin en eskilerinden biri... Mandalar ekosistemin en güçlü üyeleri arasında bulunuyor.
Karkas ağırlığı ortalama olarak Dünyada, sığırda 212 kg, mandada 137 kg kadardır. Mandanın en önemli verim özelliği sütüdür. Ülkemizde manda sütü genellikle peynir, yoğurt dondurma ve lüle kaymağı imalinde kullanılmaktadır.
Manda besiciliği konusunda yapılan çalışmalar, beside elde edilen canlı ağırlık yemden yararlanma ve randımanın sığırlara oranla daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Besiye alınan mandalara verilmesi öngörülen yemler şunlardır; yağlı tohum küspeleri, çeşitli kepekler, baklagil otları, buğday veya arpa samanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri