İtalya'nın Napoli şehrinde yaşayan bir müzik aleti üreticisi tarafından yaratılan mandolin 17. ve 18. yüzyıl arasında ortaya çıkmıştır. Bu müzik aleti telli çalgılar sınıfındadır.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
Gitar, keman, çello, mandolin, ukulele, buzuki, ud ve sitar gibi birçok farklı telli çalgı türü vardır. Bu çalgıların özellikleri; yapıldıkları malzemeye, tellerin sayısına ve tınılarına göre farklılık gösterir.
Telli Çalgılar Kaça Ayrılır? Tezeneli telli çalgılar, Yaylı telli çalgılar, Vurmalı telli çalgılar olarak üçe ayrılır.
Gitar. Genellikle 6 telli olan bu müzik aleti 15. ve 16. yüzyıllar arasında İspanya'da icat edilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Kemençenin üç teli vardır. Türk halk çalgıları topluluklarında kemençe, genellikle tek çalgı olarak kullanılır. Kemençe, akort sesleri kemaneler ile birlikte uyumlu olarak paylaşabilir. Kemençe solo çalgısı olarak kullanıldığı gibi, eşlik çalgısı olarak da kullanılabilir.
Mandolin, telli çalgılar arasında öne çıkan popüler enstrümanlardan biridir. Toplamda 8 olmak üzere çift halinde 4 ayrı tel grubuna sahip olan bu enstrüman hem çocukların hem de yetişkinlerin tercihidir.
Viyolonsel ya da çello yaylı çalgıların bir türüdür. Viyolonsel, yaylı ailesinden dört telli ve tenor sesli bir çalgıdır.
Arp, çoğunlukla Klasik Batı Müziğinde kullanılan en eski, telli bir müzik aletidir. Sabit sesli bir çalgıdır. Her tel üç ayrı ses çıkarabilir. Gam notalarının karşılığı olan yedi pedalın tutturulduğu oluk hazinesi, çınlama kasası sütun ve konsol bölümlerinden oluşmaktadır.
Günümüze kadar ortaya çıkan tarihi en eski döneme ait telli çalgının ur liri olduğu söylenmektedir. Bu alet bize Antik müzik dünyasına ait bazı bilgiler de vermektedir. Yeniden yapılandırılan bu telli çalgı aleti Sümer müzik aletidir. Her bir telli çalgının kendine özgü bir tarihi vardır.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Yukarıda bahsedildiği gibi akustik piyano içerisinde bolca tel bulundurmasına rağmen vurmalı çalgı olarak sınıflandırılır çünkü teller çekme yoluyla (harpsikord ya da epinet) gibi değil vuruş yoluyla ses çıkartır.
Keman, her biri ayrı perdede ses veren dört telli ve standartlaştırılmış bir çalgıdır.
Gitar, parmakla veya pena ile çalınan, esasen sekiz şekline benzeyen, yan kısımları oval, sap üzerinde ses perdeleri olan, telli bir çalgı türü.
Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Viyolonsel ya da çello sık kullanılmakta olup yaylı çalgılar ailesinden olan dört telli ve de tenor sesli bir çalgı olmaktadır. Viyolonsel Nedir? Viyolonsel çalgısının atası olan viola da gamba ismi verilen 4 tane teli bulunan perdeli olan bir çalgıdır.
Yıllarca kafa karıştıran bir konu çello ile viyolonsel arasındaki farklardır. Çello ile viyolonsel aynıdır. Viyolonsel akademik olarak kullanılan bir isimdir. Viyoloncello olarak üretilmiş olup zaman ile viyolonsel olarak adını tamamlamıştır.
Mandolin ne demek sorusuna yanıt vermek gerekirse kısa saplı ve genellikle mızrapla çalınan bir çalgı türü denilebilir. Kuyruk Parçası
Cümbüş, Zeynel Abidin Cümbüş tarafından 20. yüzyıl başlarında geliştirilmiş olan telli bir müzik aletidir. Sap kısmı gövde ile bağlandığı noktadan ayrılabilmektedir. Bu şekilde yalnız telleri değiştirilerek mandolin, gitar gibi birçok enstrümana çevrilebilir.
Standart Akort Düzeni: Mandolin genellikle GDAE düzeninde akort edilir. Bu, en kalın telden başlayarak G, sonra D, A ve en ince tel olan E notalarına karşılık gelir.
Uda çok benzer. Farkları, gövdesinde uda göre daha az dilim bulunması ve perdeli olmasıdır. Udta perde yokken lavtada yirmi altı tane perde aralığı bulunmaktadır. Akdeniz lavtasının çifterli takılan sekiz tane teli vardır.
Enstrüman ve çalgı adıyla da bilinen müzik aletleri kendi içerisinde beş gruba ayrılır. En bilinen yaylı çalgılar keman, kemençe ve çellodur. Zurna, kaval ve saksafon ise üflemeli çalgılar grubunda yer alır. Davul, bateri, darbuka ve tef vurmalı çalgılara örnek olarak gösterilir.
Döneminde ud hakkında en kapsamlı bilgiyi verenlerden biri olan Farâbi, o döneme kadar 4 telli bir saz olan ud'a 5. teli eklemiştir”. Ud'un yapısal özellikleri, günümüzde genel olarak standart hale gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri