Çay derinlere işleyen ve çıkarması zor olan lekelerden biridir. Ancak karbonat, limonlu su, soda ve sirke gibi ürünler ile çay lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir. Beyaz renkli ürünler için de bulaşık deterjanı kullanmak tercih edilebilir.
Çay lekesi olan bölgeyi soğuk suda duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu sıkın. Hazırladığınız karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Ardından giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.
Hemen çay dökülen bölgeye bulaşık makinesi parlatıcısını bir miktar dökün ve yaklaşık 1 saat kadar bekleyin. Bekledikten sonra soğuk havlu ile bölgeyi temizleyin. Dairesel hareketler çizerek temizlerseniz çay lekesinin yok oluşuna şahit olabilirsiniz.
Sıvı deterjanınız yoksa toz deterjanı suyla macun kıvamına getirip lekeye sürebilirsiniz. Sonrasında fazla bekletmeden soğuk bir programda çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Eğer dışardaysanız ve acil olarak müdahale etmeniz gereken bir çay lekesi varsa acil durumlar için çamaşır leke çıkarıcılar da vardır.
Genellikle kuruduktan sonra çay lekesinden hiçbir iz kalmamaktadır. Bu yöntem yeterli değilse, çamaşırları yıkarken kullandığınız deterjanı su ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Lekenin üzerine bu karışımı sürerek zarif hareketlerle ovalayın.
İlgili 33 soru bulundu
Çay yanığı ile karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken şey yanık bölgeye soğuk su ya da buz uygulamaktır. Soğuk su hem yanığın hızlı iyileşmesini sağlar hem de su toplamasını önleyerek iz kalmasının da önüne geçer. Yatıştırıcı özelliği olduğu için çiğ patates de yanık tedavilerinde uygulanır.
Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır. Uygun pansumanlar ile takip edilir. İyileşme süresi yüzyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır.
Çay yapraklarının boyu: Çayı aldığınızda yaprakların boyutlarına bakmayı ihmal etmeyin. Çay yapraklarının boyu aynıysa koyu renkteyse kaliteli çay almışsınız demektir. Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır.
Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır. Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Çay derinlere işleyen ve çıkarması zor olan lekelerden biridir. Ancak karbonat, limonlu su, soda ve sirke gibi ürünler ile çay lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir. Beyaz renkli ürünler için de bulaşık deterjanı kullanmak tercih edilebilir.
Demlik çok huysuz değilse, sadece bir fincan sirke veya 4 yemek kaşığı kabartma tozu koyarak ve tencerenin geri kalanını kaynar suyla doldurarak temizlenebilir. Tencereyi gece boyunca bu solüsyonda bırakın ve bu genellikle içindeki pisliğin çoğunu eritir.
Bu arada pek çok kişi çayın yıkanıp yıkanmaması gerektiğini araştırıyor. Çayı kesinlikle yıkamayın. Çayın tozlu olduğunu düşünüyorsanız; ince bir elekle çayı eleyebilirsiniz. Çayı yıkarsanız çayın lezzetinin azalmasına yol açarsınız.
Giysilerdeki, halıdaki ya da koltuktaki şekerli/şekersiz çay lekesini çıkarmak için sirkeli su karışımını değerlendirebilir, 1 ölçek sirkeye 1 ölçek su olacak şekilde ayarlayacağınız karışıma temiz bir bez batırıp ardından bu bezle çay lekesi olan bölgeyi temizleyebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Parlatıcı
Çay dökülen bölgeye bir kaşık parlatıcı dökün ve 1 saat kadar bekletin. Ardından soğuk su ile nemlendirilmiş havlu ile bölgeyi temizlemeye başlayın. Dairesel hareketlerle ovalama sonucunda çay lekesinin çıktığını gözlemleyebilirsiniz.
Kıyafette Çay Lekesi
Bunun dışında yapılacak bir diğer çözüm ise havlu kâğıt yardımıyla hızlıca silmek olarak görülüyor. Sonraki aşamalarda ise leke çıkarıcı maddeler ya da soda, sirke, limon suyu gibi doğal yöntemler ile temizlik kolaylıkla sağlanabiliyor.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik verim yaşı 50 yıldır, 100 yıl yaşabilmektedir. 1881 yılında Ogust Kunntz ismindeki botanikçi çayı Camellia sinensis olarak isimlendiriyor ve bu ismin sonuna parantez içinde (L) (OK) harflerini koymak sureti ile bu ismin Linaus ve O.Kuntze'e ait olduğunu işaretliyor.
Tiryaki Çayı
Birinci sınıf bir çaydır.
Yanan bölgeyi akan bir suyun altında en az 10–15 dakika tutarak soğutmak gerekir. Bu sayede hem acı ve sızıyı dindirmiş hem de yanığın daha derinlere inmesini engellemiş olursunuz. Yanan bölgede oluşan içi su dolu kabarcıklar o bölgede derinin sorunsuz bir şekilde iyileşmesinde büyük öneme sahiptir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
En üst deri tabakası olan epidermisi etkiler. Ödem oluşabilir ve su toplanması görülmez. Birinci derece yanık kırmızı, kuru ve acı vericidir; ancak kısa sürede iz bırakmadan iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri