Birkaç Tanım: Manej Yolu: Manejin çevresi boyunca izlenen yoldur. Öncelik: Aynı hızda fakat farkı, yanlarda giden iki biniciden sol yanda olanına öncelik verilmesidir. Bu nedenle, sağ yanda giden binicinin yol vermesi ve içerden devam etmesi gerekir.
9.1.3 9.1.4 Manej minimum 640 m2 olmalıdır. Açık manej varsa etrafı bariyer ile çevrelenmiş olmalıdır. Saha zemini kum veya daha iyi olmalıdır. Kapalı manej varsa sahanın zemini kum veya çeltik, betonarme veya germe yapı (çadır) içinde tekme tahtaları ve aydınlatması olmalıdır.
Manej, at çalıştırma esnasında kullanılan ve at eğitimi esnasında kullanılan bir nevi eğitim alanı olarak adlandırılır. İki türlü ayrı çeşidi bulunduğu bilinen manej, at ile ilgilenen ya da eğitimini veren kişilerin oldukça fazla kullandığı bir terim olarak bilinir.
Menaj, binicilik sporu ile ilgilenen kişilerin belirli eğitimleri alabilmeleri için, güvenlikli ve rahat ata binme sporu ile ilgili öğrenilmesi gerekilen bilgilerin alındığı kapalı olarak eğitim alanları olarak tanımlamak mümkün olacaktır.
Manej, atları çalıştırırken kullandığımız eğitim alanlarına denir.
İlgili 31 soru bulundu
açık manej; adından da anlaşılacağı üzere, açık arazilerde doğa ve hava koşulları ile sürekli etkileşimde olan dairesel ya da köşeli alanlara verilen terimsel ifadedir. kapalı manej ise; üstü kapalı alanlar için kullanılan bir ifadedir.
Manej Yolu: Manejin çevresi boyunca izlenen yoldur.
Manej; binicilerin ve atların binicilik eğitimini yaptıkları, yarışmaların düzenlendiği, kapalı ve açık olarak inşa edilebileceği gibi, zeminde kum, çim veya çeltik (pirinç kabuğu) kullanılan genellikle dikdörtgen şeklindeki alandır.
At ve binicinin birlikte yaptığı 7-8 metrelik bir kayışla. atın bir daire izi üzerinde belli teknik hareketlerle. yapılan antrenmandır.
“At eğitimi verilen alan” anlamına gelen Manej kelimesini isim olarak seçmemizin nedeni, Manej Urla'nın kuruluşundan itibaren at çiftliği kimliğiyle faaliyet göstermesi. Her seviyedeki biniciye eğitim verdiğimiz Manej Binicilik'te, Urla'nın doğasını keşfettiğimiz gezilere de çıkıyoruz.
Atın üstünde öyle bir duruş hayal etmelisiniz ki; omzunuz, başınız, kalçanız ve topuğunuz bir hizada olmalı. Sanki ayakta duruyormuş gibi oturmalısınız. Dengenizi kendi bacağınızla sağlamaya devam etmelisiniz.
Adi süratlide atın hareketlerini absorbe edecek bir duruş ve denge sağlandıktan sonra dörtnala geçilir. Dörtnalda binici ağırlığını üzengilere basarak bacaklara verirken belinden itibaren kalçasını salıncakta sallanırcasına geriden ileriye doğru hareket ettirir. Böylece atın hareketleri ile uyum sağlanır.
Dizginleri doğru uzunlukta tutmak ve yumrukları doğru yerde tutmak bu sebeple çok önemlidir. Uzun dizginler dirsekleri geriye iteceğinden, elleri sürekli olarak geriye doğru çekmeye teşvik edecektir ki bu durum çirkin ve etkisiz bir görüntüyü beraberinde getirecektir.
Uygun üzengi ayarı ata binmeden önce yapılmalıdır. Başlangıçta üzengi kayışları yaklaşık bir kol uzunluğu kadar olur. Sağ elin orta parmağı eyerdeki üzengi kayışı tartı tokasına değdirilerek, üzengi tabanı düz tutularak koltuk altına hafif bir dokunuş yapana kadar üzengi kayışı tokasından ayarlanır.
Alıp Götüren -Kaçıran- At
Yer varsa bu gibi atlara en ziyade büyük daire üzerinde binilerek ve yavaş yavaş daire küçültülerek at durdurulur.
Çünkü çocuklar yaşlarına ve fiziki yapılarına uygun pony' (küçük at) lerle eğitim almaktadırlar. 4-14 yaş arası çocuklar pony'lerle, 14 yaş yukarısı yine fiziksel yapılarına uygun atlarla eğitim alabilirler. Bütün ileri ülkelerde olduğu gibi binicilik sporuna başlama yaşı 4 dür.
At ahır ve barınaklarındaki boks için günlük olarak 8-10 cm civarında sap veya talaş yatak altlığı olarak kullanılmalıdır. Kullanılan sap, talaş altlıklarının çıkarma ve bakımı ilave iş gücü ve maliyeti vardır.
Gem veya oyan, bir binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal veya sentetik parça. Üst ve alt dişlerin arasındaki boşluğa yerleştirilir. Gemin sağ ve soluna dizginler iliştirilir. Amaca göre çok farklı gem türleri bulunur.
Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.
Pony atımızda biniş için çocuklarda 20 kg sınırı vardır. 20 kilo üzeri çocuklar büyük atlara bindirilmektedir.
kılıçlarını kınlarında, sol taraflarında taşıyorlardı. koyup, sol ayağı atın üzerine atarak binmek kılıç nedeni ile zor oluyordu. Soldan, sol ayağı üzengi üzerine koyup, sağ ayağı atın üzerine atarak binince kılıç sorun yaratmıyordu. da ata soldan binmek zorunda kalıyorlardı.
Yaklaşık 4-6 aylık bir binicilik eğitimi serüveninin ardından engel/sırık çalışlamlarına ve atlamaya başlayabilirsiniz. Bu konuda da süreklilik önemli bir süre belirleme faktörü olacaktır.
iyi ihtimalle kolda veya bacakta kırık, çatlak ve ufak tefek eziklerle atlatabileceğiniz olay. kötü ihtimalle ise beyin kanaması, boyunda ve omurulikte hasar sonucu canınız ömür boyu süre sıkılabilir veya sıkılacak bir canınız kalmayabilir.
Ekipmanları olmadan atı tutmak oldukça zordur. Temel at binme malzemeleri içerisinde yular, dizgin, kurşun halat, eyer, at fırçası, kantarma ve at başlığı bulunuyor. Hem atınızın hem sizin güvenliğiniz için temel ekipmanları edinmelisiniz.
Ata binme sporudur ve manej (eğitim) çalışmaları, atlı yarışmalara hazırlık, av ve arazi binişleri, yüksek. binicilik olmak üzere 4 şekilde yapılır. Eğitim alınması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri