İdeal olansa kahveyi ışık ve hava geçirmez bir kutuda saklamaktır.
Her ne kadar ağzı sıkı sıkı kapatılmış bir kavanozda saklanıyor olsa da buzdolabı, kahve için oldukça nemli bir ortamdır. Nemi emen partiküller çok kısa bir zamanda bozulur. Buzdolabı gibi dondurucu da kahveyi saklamak için tavsiye edilen yöntemlerden biridir.
Çekirdek olarak saklayacaksanız, kahveyi daha uzun süre koruyabilirsiniz. Ancak öğütülmüş kahve çekirdeği satın aldıysanız, bunları en kısa sürede bitirmeniz gerekir. Kahve çekirdeklerini cam bir kavanoz içerisinde mutfağın ışık almayan bölümünde saklayabilirsiniz.
Bu şekilde saklandığında çekilmiş kahve 1 ila 3 ay, çekirdek kahve 9 ila 12 ay ve suda çözülebilen granül kahveler ise 20 yıla kadar tazeliğini koruyacaktır. Kahvenizi buzdolabında da saklayabilirsiniz, bu durumda çekirdek ve öğütülmüş kahve 3 yıla kadar, granül kahve ise nerdeyse sonsuza kadar taze kalabilmektedir.
Kahvenin uzun süre taze kalması için buzdolabında saklamayın. Satın aldığınız taze kahveyi cam bir kavanoza dökerek içerisinde kesme şeker ya da kahve çekirdeği atın. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın ve bu şekilde muhafaza edin. Öğütülmüş kahve daha çabuk bayatlar.
İlgili 25 soru bulundu
Termosta bulunan kahve genelde çekilmiş kahve olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı belirli bir zaman içerisinde bozulabilir. Ortalama 1 gün boyunca kapalı bir ortamda çekilmiş kahve saklanmaktadır. Bunun dışında termosta da olsa kahve bir günden sonra bozulma durumu gösterecektir.
Teneke kutulara oranla cam kavanozlar kahve saklama konusunda daha iyi bir seçimdir. Çünkü teneke kutu içinde uzun süre bekleyen kahve çekirdeklerinin aroması zamanla kaybolabilir.
Kahvenin ne kadar sürede bayatladığı hangi yapıda bulunduğu ve şartlarda saklandığı ile ilgili durumdur. Hava almayacak şekilde kuru ve serin yerde saklanan kahvelerin ortalama ömrü 3 aya kadar çıkabilir. Çekirdek kahveler ise 12 aya kadar, granül yapıda olanlar ise 20 yıl kadar dayanabilir.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
Soğuk demleme kahve iki haftaya kadar buzdolabında saklanabilir.
Çoğu kahve üreticisinin satın aldığınız kahveyi tüketmek için önerdiği ortalama süre 2 haftadır. Paketi açılmış olan ürünler, her ne kadar ağzı sıkı sıkı kapalı kavanoz veya kaplarda saklanıyor olursa olsun bir kez oksijenle temasa geçtiği için raf ömrü için geri sayım başlamış olur.
Kahve paketlerinde hava delikleri tek taraflı olup, içeriden dışarıya söz konusu gazların çıkışını sağlar ve bu sayede kahvenin tazeliğini korumaya yardımcı olur.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Kahve çekirdek halinde muhafaza edilirse daha uzun süre muhafaza edilebilir. Uzun süre saklamak için kavrulma tarihine en yakın kahveyi almanız gerekir. Gün ışığından uzak bir alanda saklanmalı. Mümkünse en doğru saklama yöntemi kendi kabında ve aynı zamanda cam bir kap içerisinde saklamaktır.
Şayet kahveniz bayatsa, kullanmadan evvel kısık ateşte hafif kavurun, hem rutubeti gider, hem de tazelenir. -Kahvenin kokusu hoş değilse, içerisine biraz saf vanilya koyabilirsiniz. Kahvenin bozulup bayatlamaması için kapalı bir kutuda ya da kavanozda saklayın.
Soğuk kahve hazırlamanın en pratik yöntemi belki de en kolayı instant kahve diye adlandırılan hazır kahvelerle, yani granül yapıdaki kahvelerle hazırlamaktır. Dilediğiniz kadar Granül kahveyi 1/4 bardak soğuk suda eritin, üstüne bardağın 1/4'ü kadar buz ve kalanına da süt ekleyerek kahvenizi hazırlayabilirsiniz.
Çekilmiş kahve, çekirdek kahveye göre daha az tazelik oranına sahiptir. Yaklaşık olarak açılmış bir paket içerisinde tutulan çekilmiş kahve 7 gün civarında tazeliğini muhafaza etmektedir. Buzdolabında ise daha uzun süre tazeliğini korumakta, dondurucu da ise bu süre çok daha uzun sürelere çıkmaktadır.
çiğ çekirdek kahve'den kavrulmuş çekirdek kahve'nin manuel ya da elektrikle çalışan bir değirmen/öğütücü yardımıyla irili ufaklı partiküller haline getirilmişi.
Nasıl saklanır? Kahve de diğer tüm gıdalar gibi kuru yerlerde, nemden olabildiğince uzak tutularak saklanmalıdır. Yüksek veya düşük sıcaklık, kahvenin aromasını yitirmesine ve hatta bozulmasına neden olabileceği için oda sıcaklığından biraz yüksek bir sıcaklıkta, serin bir yerde saklanmalıdır.
Kahveyi kokladığınızda kahvenin hoş aroma kokusu yerine ekşi ve kötü bir koku alıyorsanız kahveniz bozulmuş demektir. Kahvenin bozulduğuna bu şekilde ikna olmadıysanız telvesini demleyebilirsiniz. Kahve renk formunu kaybederek koyu kahverengiden açık kahverengiye dönüşür. Bunun yanı sıra kahvenin hiç tadı yoktur.
10) Kahve. Son kullanma tarihi geçmiş kahve, eğer serin ve kuru bir yerde saklanıyorsa, 2-20 yıl kadar dayanabilir. Derin dondurucuda saklanan kahveler ise neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilir.
Kahve neden cam bardakta içilmez? Bardakta servis edilen bir espresso ve cappuccino, dikkatinizi krema kalitesine veya süt köpüğüne çizilen şekle vermenize sebep oluyor. Cam malzemenin içecekleri diğer materyallere göre daha uzun süre sıcak tutması aslında kullanım sebeplerinden biri.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri