Kişileştirme söz sanatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiselleştirme, insana ait özelliklerin insan olmayan varlıklara mal edilmesiyle gerçekleştirilen mecazlı bir anlatım yöntemidir. Benzetme ve kapalı istiare şeklinde kişiselleştirme örnekleri oldukça çoktur.
"Rüzgâr, bir insan gibi sevincinden ağlıyor, gülüyor, haykırıyordu." denirse benzeyen de kendisine benzetilen (insan) de belirtildiği için kişileştirme, benzetme şeklinde gerçekleştirilmiş olur. "Dağ başını duman almış / Gümüş dere durmaz akar."
Hem manzum eserlerde hem de masal, destan, öykü ve roman gibi olay yazılarında anlatımı güçlendirmek için birçok söz sanatı kullanılır. Bu söz sanatlarından biri olan teşhis sanatının diğer adı kişileştirmedir. Teşbih, bitkilere, nesnelere ve hayvanlara insani özelliklerin verilmesi anlamına gelir.
Kişileştirme sanatının olduğu metinlerde genellikle konuşturma sanatı da olur. Her konuşturma sanatı aynı zamanda kişileştirmedir ancak her kişileştirme, konuşturma olmayabilir. Çünkü kişileştirme sanatında konuşturmanın dışında ağlama, üzülme, gülme, alaylı bakış, düşünme gibi insana ait özellikler de olabilir.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatı olarak açıklayabiliriz. Edebi eserlerin birçoğunda teşhis sanatını görebilmeniz mümkündür. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde teşhis kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
3- Kişileştirme:
İnsan dışında canlı - cansız tüm varlıklara insana özgü nitelikler verilmesine denir. Teşbih adıyla da bilinen bu sanata masal ve fabl türündeki eserlerde sıklıkla raslanır.
Kişileştirme, insana ait olan özelliklerin insan dışındaki diğer canlılara atfedilmesi olarak bilinir. Antropomorfizm veya insan biçimcilik olarak da bilinen kişileştirme, mecazlı bir anlatım özelliği taşır. Kişileştirme, bazen benzetme bazen de kapalı istiare biçimindedir.
Kişileştirme (Teşhis):
İnsan dışındaki canlı veya cansız varlıklara insanlara ait özelliklerin verilmesidir. Güneş, gülümseyerek bize baktı. Kediler gece boyunca şarkı söyledi. Kuşlar şehri selamlıyordu.
Teşhis, hayvanlara ve cansız varlıkları, insana özgü vasıflarla anlatma sanatıdır. Bu nedenle, teşhisin diğer adı kişileştirmedir. Bu sanat bazı edebi eserlerde ''intak'' ile birlikte yapılır. İntak ise konuşturma sanatı anlamına gelir.
Kişileştirme ve Konuşturma sanatı ise insan dışındaki tüm canlı - cansız varlıklara insani özellikler verilmesidir. Fabl ve masallarda hayvanların konuşması bu sanata örnek olarak gösterilebilir.
Kişiselleştirme, bireylerin özelliklerine göre uygun hizmet ve ürünlerin sunulması anlamına gelir.
Konuşturma sanatı aynı zamanda intak sanatı olarak da bilinmektedir. Kişileştirilen canlı ya da cansız varlıkların konuşturulmasına konuşturma sanatı denir. Burada unutulmaması gereken her konuşturma bir kişileştirme anlamına gelmektedir.
Kişileştirme (Teşhis)
İnsan dışındaki canlı veya cansız varlıklara insanlara ait özelliklerin verilmesidir.
İstanbul büyükşehir gene yapmış yapacağını İstanbul kartlarına %100 zam gelmiş boş kartı 25 TL'di 50 TL olmuş mavi ® kart öğrenci kartı ücretsiz kart çıkarmak 35 TL'den 60 TL olmuş.
Sözlükte “yükselmek, uzaktan görünmek” anlamındaki şuhûs kökünden türeyen teşhîs “bir şeyi belirlemek, diğerlerinden ayırt etmek” demektir. Aynı kökten gelen şahs “yüksekliği ve görüntüsü olan insan vb.nin uzaktan farkedilen karaltısı; kişi, insan” mânasına gelir (el-Muʿcemü'l-vasîṭ, “şḫṣ” md.).
Anonim kartlar, geri ödemesiz ₺80'lık bir depozito karşılığında büyük ulaşım merkezlerindeki ofislerden ve Biletmatik'lerden alınabilir. Kartlara en az 5, en fazla 2.750 Türk lirası olmak üzere bakiye yüklenebilir.
Konuşturma anlamına gelen intak sanatına dair pek çok örnek mevcuttur. Bu örneklerden birkaçı şu şekildedir; 1- "Ooo karga cenapları, ne kadar şirinsiniz!" dedi tilki, "Gözüm kör olsun yalanım varsa!" (Burada kişiselleştirilen ve konuşturulan tilkidir.)
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir.
İntak ya da dillendirme,bir edebi sanattır. Kişileştirilen bir varlığın konuşturulmasına denir. Daha çok şiirde ve fabl türü hikâyelerde kullanılır.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
Abartma (Mübalağa)
Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
Hayvanların, bitkilerin, masa ve sandalye gibi cansız varlıkların insanlar gibi konuşmasına, intak ya da konuşturma sanatı adı verilir. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un kaleme aldığı Benim Adım Kırmızı adlı romanda, köpek ve kuyunun konuşması, konuşturma sanatına örnek olarak gösterilebilir.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir.
Karşıtlık (Tezat)
Anlamı güçlendirmek için karşıt kavramların bir arada kullanılması sanatadır. Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz. Sana çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri