Bir su bardağı sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Daha sonra ızgarayı bu suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde yarım saat beklettiğinizde ızgaraya yapışan kalıntılar ve yağlar yumuşayacaktır. Yumuşayan kalıntıları bir sünger yardımı ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Tel fırçanız bulunmuyorsa bir miktar alüminyum folyoyu top hâline getirip dikkatlice temizlik yapabilirsiniz. Ardından bitkisel yağa batırılmış kâğıt havlularla telleri tek tek temizlemelisiniz. Bundan sonra da sıra hem mangalın içini hem de ızgara telini bulaşık teli yardımıyla deterjanla yıkamaya geliyor.
Mangal ızgarasını temizlemek için hiçbir ürün kullanmak istemeyenler ya da o an evde imkânı olmayanlar, büyük bir tencereyi su ile doldurup ızgarayı da suyun içine koyup 5 dakika kadar kaynatabilirler. Bu şekilde tüm kirler yumuşar ve yumuşak bir sünger yardımıyla kolayca arınırlar.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Sirke ve Tuz
Paslı ızgaralarınızı büyük bir çöp torbasına yerleştirin. Torbaya sirke ve tuzu dökün ve kapatın. Torbayı yere düz bir şekilde koyun ve ızgaranın gece boyunca ıslanmasına izin verin. Ertesi gün teli eski bir bezle pası silin.
İlgili 28 soru bulundu
Cam Temizleyici Kullanın
yumuşadığını ve basit bir sünger yardımıyla kolayca çıktığını görebilirsiniz.
Kaya tuzu. Turşu yaparken kullandığımız kaya tuzu ızgara temizliği için de önemlidir. Hem ızgara telinin üzerine hem de bulaşık süngerinin üzerine kaya tuzu serpin ve ovalamaya başlayın. Bu yöntem de lekelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Paslanmış ve Yanmış Döküm Tavalar
Yanmış döküm tava nasıl temizlenir sorusunu hemen cevaplayalım. İlk olarak bir miktar karbonatı yanık olan döküm tavanın yüzeyine dökmelisin. Ardında sıcak su ilave etmeli ve temiz bir mutfak fırçası yardımı ile çok bastırmadan, nazikçe temizlemeye başlamalısın.
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Buna göre de döküm ocak demirleri nasıl temizlenir gibi sorular sorulabilir. Döküm ocak demirlerinin temizliği bulaşık deterjanı ve yağ çözücüyle kısa süre içinde yapılabilir. İhtiyaçlara göre deterjanlı su içinde bekletilebilir.
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
En sık yapılan hatalardan biri de etlerin yapışmaması için ızgarayı yağlamaktır. Ancak bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetinin kaçmasına neden olur. Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın.
Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzeyden sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdır. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan bu kuralı uygulayın ve kömür miktarını bol tutun. Mangal ızgarası, 'yüksek ısı' ile pişirme yöntemidir.
Mangalı dumansız yapmak isteyenler için marketlerde tutuşturucu jel satılmaktadır. Bu jeli ilk defa kullanacaklar jel ile mangal nasıl yakılır diye düşünebilir. Mangal jeli mangalın kokusuz ve dumansız olmasını sağlar. Tıpkı kağıt tutuşturur gibi bu jeli de ateş ile yakabilirsiniz.
En az 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. - Etleri ızgaraya koymadan 15 dakika önce tuz ve karabiberle ovun. - Pişireceğiniz et kalınsa ızgarayı ateşin 15-20 santim üstüne koyun. Köfte veya tavuk kızartacaksanız bu yükseklik 40 santim olmalıdır.
Dökümün lezzeti ayrıdır ancak bakımı da ayrıdır. Izgaranızda bıraktığınız yağ ve yemek kalıntıları zamanla küflenir, nemlenir ve bu sebeple de hızlıca paslanır.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
İlk adım olarak lekenin üzerine bol miktarda soda dökün ve bir süre lekeyi bu şekilde bekletin. İkinci adım olarak temiz bir beze de biraz soda döküp lekeli bölgeyi iyice ovalayın. Son olarak makine de yıkayın, lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Bu yöntemde önce ızgaranın tamamen kuru olduğundan emin olun. Daha sonra tuzu bulaşık süngerinizin üzerine dökün ve ızgarayı süngerin yumuşak tarafıyla ovun. Tuzun emilim özelliği sayesinde ızgaranın üzerindeki kalıntıların ve kirin rahatlıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Karbonatın üzerine limon suyu dökün. Kirlerin kabararak yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz. Sıcak suyla ıslattığınız sünger ile köpükleri biraz ovalayarak temizleyin. Son aşamada da nemli bir bezle temizliği bitirebilirsiniz.
Kıymanızı derin bir kaba alın; soğan, yumurta, karbonat, elma sirkesi, tuz ve karabiberi ekleyin, azar azar soda ilave edip yoğurun. Elinize küçük parçalar alıp avucunuz ile sıkın ve porsiyonlayın, dinlenmeye alın. Soğanları, biberleri ve domatesleri mangalda pişirin. Ardından köfteleri mangala dizip pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri